Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Shinedown en Halestorm
Op 6 februari 2012 in Paradiso, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie
Shinedown boert goed. In het thuisland staat de band voor volle stadions en headlinen de mannen grote festivals. In Europa is het nog niet zo ver, maar de aanhang groeit gestaag. Volgende maand komt de nieuwe cd Amaryllis uit, en om alvast wat respons op nieuwe nummers te krijgen is de Amerikaanse band momenteel op tour door Europa. Op een koude maandag in februari wordt poptempel Paradiso in Amsterdam aangedaan.

De eerste openingsact Liberty Lies heb ik helaas moeten missen, want ik kom de zaal binnen kort voordat Halestorm begint. Deze Amerikaanse band heeft in eigen land al getourd met ondermeer Megadeth, Heaven & Hell, Disturbed en Shinedown. Ook Europa is al eens aangedaan, maar nooit stond de band in Nederland voor zo'n groot publiek. De ster van deze band begint hier nu ook wat te rijzen, want het publiek reageert goed op Halestorm. Eerst is er wel een kleine shock te merken als de band losbarst met het nieuwe Love Bites (So Do I), dat heftiger is dan men blijkbaar verwacht. Maar al snel worden Lzzy Hale (met iets te kort rokje) en haar mannen omarmd door het publiek. Helemaal als mevrouw Hale een a capellaversie van de Heart-klassieker Crazy On You brengt, waarbij ze laat horen wat voor geweldige strot ze heeft. Na een vermakelijke drumsolo van haar broertje volgt ook nog eens een uitermate lekkere uitvoering van Skid Row's Slave To The Grind, die de zaal op z'n kop zet. Na het bekendste nummer van de band, I Get Off, zit de tijd er helaas op, maar Halestorm heeft vanavond wel een uitstekend visitekaartje afgegeven.

Halestorm @ Paradiso, Amsterdam, 6-2-2012
Halestorm @ Paradiso, Amsterdam, 6-2-2012

Waarom Shinedown in eigen land miljoenen cd's verkoopt is mij na vanavond duidelijk: deze band is live gewoon VER-DOM-DE goed. Alles klopt aan het optreden, het is bijna eng. Tot dusver had ik de band alleen als voorprogramma gezien, en natuurlijk ken ik de cd's wel redelijk, maar een optreden zo goed als vanavond had ik niet verwacht. Vanaf de eerste noten van The Sound Of Madness zijn zanger Brent Smith en zijn mannen heer en meester in de volle zaal. Inmiddels is Brent zijn overtollige kilo's kwijt, en heeft hij ze verruild voor een flinke dosis zelfvertrouwen. Zoveel zelfvertrouwen, dat de band na het eerste nummer gelijk maar doorgaat met het gloednieuwe Enemies, dat pas een maand later op cd zal verschijnen. Net als de andere nieuwe nummers Bully en het pittige Adrenaline die later op de avond voorbij komen, gaat Enemies er bij het publiek in als gesneden koek.

Shinedown @ Paradiso, Amsterdam, 6-2-2012

Niet alleen tijdens de nieuwe nummers is Shinedown goed op dreef, ook de oudere nummers spelen de mannen nog met veel plezier en volle overtuiging. De nadruk ligt wel erg op doorbraakalbum The Sound Of Madness, waarvan alle zes de singles de revue passeren. De eerste albums zijn in Europa amper of niet uitgebracht, dus daar wordt dan ook slechts een enkele track van gespeeld. De setlist is met veertien nummers wat aan de korte kant, want het publiek wil meer, veel meer. Van de geweldige respons die Shinedown het hele optreden krijgt, zijn de mannen bij het verlaten van het podium zichtbaar onder de indruk. Helaas komen ze niet terug, en moeten we waarschijnlijk tot de zomer wachten om de band opnieuw in de buurt te zien.

Shinedown @ Paradiso, Amsterdam, 6-2-2012

Setlist Shinedown:
1. Sound Of Madness
2. Enemies
3. Devour
4. If You Only Knew
5. Cyanide Sweet Tooth Suicide
6. Adrenaline
7. Save Me
8. The Crow & The Butterfly
9. Diamond Eyes
10. 45
11. Bully
12. Simple Man
13. Second Chance
14. Fly From The Inside

Shinedown @ Paradiso, Amsterdam, 6-2-2012
Shinedown @ Paradiso, Amsterdam, 6-2-2012

Setlist Halestorm:
1. Love Bites (So Do I)
2. It's Not You
3. Dirty Work
4. American Boys
5. Crazy On You
6. Familiar Taste Of Poison
7. Slave To The Grind
8. Freak Like Me
9. I Get Off

Halestorm @ Paradiso, Amsterdam, 6-2-2012

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 12-02-2012 om 22:39u


Jammer dat ik het heb gemist. Coole review. Maar Halestorm stond al eens voor een groter publiek, namelijk in HMH met Disturbed, Papa Roach en Buckcherry.

Reactie van Elroy op 13-02-2012 om 14:57u


geweldig concert.
zowel Halestorm als Shinedown waren ontzettend op dreef, en zie hier het resultaat!