Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Sodom, Die Hard en Eure Erben
Op 5 februari 2011 in Dynamo, Eindhoven
Een review door Ruud
Foto's door Ruud
Of het nou een goed album is of niet. Sodom is met In War And Pieces een veelbesproken band geworden. Niet in de laatste plaats omdat Bobby Schottkowski na dertien jaar trouwe dienst plotseling de band verlaten heeft. Als vervanger is de relatief onbekende Markus Freiwald aangetrokken. Het belooft in ieder geval een leuke avond te worden, al is de opkomst wat magertjes. Als support is de Zweedse death/thrash metalformatie Die Hard meegekomen. Middels een contest mochten lokale bands knokken om een plekje op de plaatselijke bill. Voor de show in Dynamo ging die eer naar het uit Essen afkomstige Eure Erben.

Eure Erben? Hoor ik sommige veteranen al denken. Inderdaad, Eure Erben, de voortzetting van de cultband Darkness. Niet te verwarren uiteraard met het gillerige rockbandje uit Engeland. Eure Erben besloot tot deze naamswijziging nadat beide zangers waren overleden. Met die wijziging werden de songs ook in het Duits gezongen. In het kleine half uur dat de band op het podium staat, worden songs uit de oude en nieuwe periode gespeeld. De muziek is best goed en de snauwstem van Emma is een toffe combinatie met het Duits. De reactie van het publiek is erg tam en niet iedereen is gecharmeerd van Eure Erben.

Eure Erben @ Dynamo, Eindhoven, 5-2-2011

Het Zweedse Die Hard is het buitenbeentje van de avond. De band behoort duidelijk tot de recente stroming satanische death/thrash metal uit Zweden. De link met bijvoorbeeld Tribulation is dan snel gelegd. Die Hard zet meer mensen aan tot headbangen, maar dat kan er mee te maken hebben dat er al veel meer mensen aanwezig zijn. De muziek is geenszins slecht, maar het volk zit zich toch vooral in te drinken voor Sodom. Het materiaal komt logischerwijs van het debuutalbum, maar Sodomfans kunnen te weinig met songs als Nihillistic Vision en Fed To The Lions.

Die Hard @ Dynamo, Eindhoven, 5-2-2011

Om tien uur bestijgen de drie heren van Sodom het Eindhovense podium. De zaal is dan redelijk gevuld met ongeveer 300 man. De band zet in met de titeltrack van hun laatste album en de voorste rijen slaan actief aan het headbangen. Het geluid is echter niet goed. Het publiek hoort vooral de gitaar slecht, terwijl Sodom tijdens het gehele optreden aanwijzingen blijft geven aan de geluidsmensen. Het deert de band verder weinig want Tom en co. kijken tevreden toe hoe de toeschouwers uit hun dak gaan. De setlist is een mooie afspiegeling van de discografie van Sodom, al ligt de nadruk wat op de oude platen. Tom Angelripper spreekt niet graag Engels en doet de aankondigingen lekker in het Duits. Het levert wat gemor op van het publiek, maar dat verstomt snel wanneer hij af en toe blikjes bier uitdeelt. In anderhalf uur tijd razen sterke songs voorbij als Sodomy And Lust , Outbreak Of Evil, The Saw Is The Law, Agent Orange en Ausgebombt. De fans hebben weinig te klagen want zelfs Nuclear Winter wordt van stal gehaald. Markus Freiwald heeft bewezen een uitstekende vervanger te zijn voor de vertrokken Bobby. Jammer dat het matige geluid een domper is op het feestje.

Sodom @ Dynamo, Eindhoven, 5-2-2011
Sodom @ Dynamo, Eindhoven, 5-2-2011

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Hans op 26-02-2011 om 12:08u


Nou ik geloof dat de metalpers het er in ieder geval wel over eens is dat "In War And Pieces" een prima album is. Het matige (echt slecht was het niet) geluid is iets dat eerder regel dan uitzondering is bij de Dynamo, afgezien daarvan een toffe avond!