Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 februari:
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Orden Ogan, Brothers Of Metal en Wind Rose
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chris Herring (Power Of Omens) - 52
 • Derrick Green (Sepultura) - 51
 • Greg K. (The Offspring) - 57
 • Herman Frank (Accept) - 63
 • Ian Hill (Judas Priest) - 71
 • Jariot Lehtinen (Waltari) - 55
 • Jonas Mäki (Malpractice) - 47
 • Karl-Heinz "Carlos" Krug (Sunterra) - 47
 • Martin "Marthus" Škaroupka (Cradle Of Filth) - 41
 • Matthew Tuck (Bullet For My Valentine) - 42
 • Max Naescher (Elis) - 40
 • Michael "Michelle Darkness" Huber (Elis) - 47
 • Oscar Fredrick Dronjak (Hammerfall) - 50
 • Paul Masvidal (Cynic) - 51
 • Paul Stanley (Kiss) - 70
 • Sid Wilson (Slipknot) - 44
 • Tracii Guns (L.A. Guns) - 56

Vandaag overleden:
 • Dave "Lepard" Hellman (Crashdiet) - 2006
Concertreview

Blackbriar en Aeranea
Op 10 oktober 2021 in Luxor Live, Arnhem
Een review door Jeffrey
Foto's door Anrico van der Linden

Eerder dit jaar was het dan eindelijk zover. Na drie ep's zag de eerste full-length The Cause Of Shipwreck van Blackbriar het levenslicht. Ter promotie van dat album doet de symfonische metalformatie momenteel een clubtour. Op zondag 10 oktober stond de groep rond zangeres Zora Cock in een uitverkochte kleine zaal van Luxor Live in Arnhem.

Voor veel aanwezigen is het de eerste concertavond sinds lange tijd. Bij aankomst is het eerst even wennen, want sommigen staan in de rij voor het optreden van Candy Dulfer, die in de grote zaal ongetwijfeld Lily Was Here speelt. Maar je moet toch echt in de andere rij staan om een andere Lilly (Seth) aan het werk te zien. De zangeres van Aeranea staat met haar band een aantal keer in het voorprogramma tijdens de clubtour van Blackbriar, zo ook vanavond. Het duurt wat lang voordat iedereen binnen is (QR- en kaartjescheck), maar na een uitgestelde begintijd kan het Duitse kwartet aan haar show beginnen. Net als de hoofdact van vanavond brachten de oosterburen dit jaar een album uit. Niet gek dus dat vanavond in het teken staat van A Voice For The Lost. Slechts twee tracks zijn van voor die tijd. Aeranea maakt groove metal met elektronische, gothic en industrial elementen die soms aan het nieuwe Lacuna Coil doet denken, maar toch ook zijn eigen karakter heeft, mede dankzij de theatrale, emotionele zang van de frontvrouw.

Aeranea

Live raken enerzijds enkele details van de muziek in de mix verloren, maar winnen de songs aan overtuigingskracht omdat de grooves meer impact hebben dan op plaat en omdat het kwartet ondanks de beperkte bewegingsruimte zich energiek presenteert. Het zorgt al direct in het begin van de set voor meeknikkende hoofden en veel bijval. Met name leadgitarist Stefan Herkenhoff (ex-Beyond The Black), die verdienstelijk de extreme vocalen voor zijn rekening neemt, weet al snel een band met het enthousiaste, volgens hem “beleefde” publiek op te bouwen door tussen de nummers door de bezoekers toe te spreken. Your Idols Awaken, Dancing In Our Ashes, Run, het zeer emotionele Forgotten And Numb en de opvallende afsluiter Puppet Of Misery (met een rappende Lilly) behoren tot de hoogtepunten van de set die goed in de smaak valt bij de bezoekers. Aeranea (Stefan legt nog even uit hoe je die naam uitspreekt: Erra-níéja) toont zich een prima voorprogramma.

Aeranea

Na een korte pauze is het de beurt aan Blackbriar. Hoewel het met vier bandleden al proppen was op het kleine podium, lukt het de Assense formatie om met zes muzikanten de planken te betreden, een prestatie op zich. Direct valt de samenstelling op. Bassist Frank Akkermans wordt tijdens deze clubtour vervangen door Siebe Sol Sijpkens (ex-Phantom Elite, ex-Stat!c). Sijpkens neemt links naast zangeres Zora Cock plaats. Een grappig gezicht, want hij is letterlijk drie koppen groter dan de frontvrouw. Hij heeft de hele setlist in nog geen week ingestudeerd en speelt mee alsof hij al tijden in de band zit. De Soestenaar staat energiek te spelen en maakt veelvuldig contact met het publiek.

Blackbriar

Dat doen de andere bandleden ook. Mede door die energieke presentatie - en het vanaf het begin zeer behoorlijke geluid - zit het publiek al snel lekker in de set. Opmerkelijk veel bezoekers hebben een bandshirt aan en het lijkt wat dat betreft wel een fan-meeting met introducees erbij. Voor velen is het vanavond de eerste keer sinds lange tijd dat ze een optreden bezoeken en dat zorgt voor een uitgelaten en gezellige sfeer. Iedereen heeft er zichtbaar zin in om vanavond de nieuwe songs live te horen en op het podium straalt het speelplezier ervan af.

Blackbriar

Het lijkt wel een set met alleen maar hits, want al snel staan fans mee te zingen met I’d Rather Burn, Selkie en Séance. Vooral de nummers waarvan clips zijn uitgebracht doen het op dat gebied goed. Er zijn zelfs enkelen die werkelijk alles meezingen. Ieder geniet op zijn eigen manier. Het publiek klapt gevraagd of ongevraagd mee, steekt de vuisten in de lucht en na afloop van elke track klinkt een luid gejuich van waardering. En terecht, want Blackbriar staat vanavond erg goed te spelen. Live hebben de nummers behoorlijk wat extra power.

Blackbriar

Zora is uiteraard het middelpunt van de belangstelling. Klein van stuk, maar haar prestaties zijn vandaag groots. Nimmer was ze zo consistent als vanavond. Ruim een uur lang imponeert ze met haar betoverende stem. De fraai gestylede frontvrouw, die uit een sprookje lijkt te komen, neemt je mee naar een mystieke wereld waarin het heerlijk wegdromen is. Ze houdt zich prima staande tijdens de stevige passages, maar haar stem komt pas echt fantastisch door op de rustige momenten. Zo maakt ze veel indruk met de kulning-intro van Deadly Diminuendo en met de uitdagende zanglijnen in de brug van Arms Of The Ocean, één van de beste composities van de Assense groep. Als ze het publiek vraagt om mee te neurieën met het rustpunt in de set You’re Haunting Me, durven weinigen het aan. Je ziet iedereen denken: We horen jou liever zingen.

Blackbriar

Het optreden van Blackbriar is eigenlijk een grote zegetocht. Hoewel het gezelschap slechts één full-length uit heeft gebracht, zijn er daaraan voorafgaand al meerdere ep’s verschenen. Ook daarvan komen nummers langs, zoals Stone Cold Body, Until Eternity en een heel sterke uitvoering van Mortal Remains. Zo komen alle releases aan bod. Nadat de reguliere set afgesloten is met Until Eternity, komt er tot grote vreugde van de fans nog een toegift met voor velen de favoriet Lilith Be Gone. Na afloop is het druk bij de merchstand en wordt er door alle bandleden ruim gelegenheid geboden om een foto te nemen, een handtekening te scoren en na te praten. Het was een fantastische concertavond met een prima Aeranea en een uitstekend Blackbriar, dat trots mag zijn dat het op eigen benen tot zo’n grote belangstelling heeft weten te schoppen. Meerdere optredens van de tour zijn (bijna) uitverkocht. Voor het optreden in Eindhoven aanstaande vrijdag (15 oktober) zijn nog kaarten. Gaat dat zien!

Blackbriar

Setlist Blackbriar:
1. Madwoman In The Attic
2. Weakness And Lust
3. My Down To Earth Lover
4. I'd Rather Burn
5. Selkie
6. Stone Cold Body
7. The Séance
8. Beautiful Delerium
9. You’re Haunting Me
10. Walking Over My Grave
11. Deadly Diminuendo
12. Arms Of The Ocean
13. Mortal Remains
14. Confess
15. Lilith Be Gone

Toegift:
16. Until Eternity

Blackbriar

Setlist Aeranea:
1. Your Idols Awaken
2. Dancing In Our Ashes
3. Nothing Left
4. Run
5. Forgotten And Numb
6. Rise Again
7. Any Other Way
8. Puppet Of Misery

Aeranea

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.