Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

Epica - Omega Alive
Op 12 juni 2021 in
Een review door Jeffrey

In navolging van Nightwish verzorgt ook Epica een livestream om de tijd te overbruggen tot we weer ouderwets naar een concert van de symfonische metalformatie mogen. Onder de noemer Omega Alive – A Universal Streaming Event brengen Simone Simons en haar mannen een mix van nummers van het eerder dit jaar uitgebrachte Omega en oudere tracks. We gaan er eens goed voor zitten. Dat doen we samen met fans van over de hele wereld; van Guatemala tot Japan, van Costa Rica tot Nieuw-Zeeland.

Epica - Omega Alive

Voordat Epica aantreedt, is er een showcase van Off The Cross vanuit een mooie kerk in Antwerpen. Veruit de meeste kijkers zijn onbekend met de Belgische metalband die verschillende stijlen combineert, maar de heren presenteren zich overtuigend dankzij een energieke show, een prachtige setting, goed geluid en gave drone-opnamen. Het levert veel positieve reacties op in de chat en daaruit mag geconcludeerd worden dat Off The Cross, dat een samenwerkingsverband met Epica heeft, kan rekenen op wat nieuwe fans. Missie geslaagd.

Na een kwartier pauze begint de door Jens de Vos geregisseerde show van Epica, waar iedereen vol spanning naar uitkijkt. Onder de klanken van Alpha – Anteludium is een kort filmpje te zien van de elfjarige Zoey Bracke, die wakker wordt en wortels zich vertakken terwijl visuals Overtura tonen. Gaandeweg de show zijn er nog vier korte filmpjes (Magnituda, Elysia, Gravita, Alpha - Omega), die elk een hoofdstuk vormen, een act, hetgeen voor een filmisch aspect zorgt tijdens deze bijzondere muziekavond.

Epica - Omega Alive

Al snel daarna verschijnen de bandleden in beeld voor de eerste reguliere track: Abyss Of Time – Countdown To Singularity. Bassist Rob, drummer Ariën en toetsenist Coen zien vanaf een verhoging zangeres Simone en gitaristen Mark en Isaac voor zich. Allen zijn in het zwart gekleed, waarbij de fraai gestylede frontvrouw het meest opvalt. Er gebeurt direct van alles op het podium. Ben je net de details van het strakke decor aan het bekijken, heeft de pyrotechnicus zijn werk al gedaan, is Coen met zijn keyboard al van de ene kant naar het andere kant van het podium naar het racen en houdt Simone een schedel vast tijdens het gedeelte met gesproken tekst. Alsof dat niet genoeg is, verschijnen er daarna ook nog twee danseressen op een tweede verhoging. Wat een fantastisch begin van de show!

Epica - Omega Alive

Daarmee is gelukkig niet al het kruit verschoten. We krijgen direct aan het begin van The Skeleton Key, dat net als Abyss Of Time – Countdown To Singularity zijn livepremière beleeft, een mooie licht- en vuurshow en een dame in een hoepel, die daarin verschillende turnbewegingen uitvoert. De extra showelementen worden goed in beeld gebracht. Dat respect voor de extra elementen en de mensen die ze uitvoeren, is beslist op zijn plaats, net als de beeldaandacht voor de kinderen die in deze track een koor vormen. Je valt van de ene in de andere verbazing. Wat ongelooflijk veel werk heeft erin gezeten om dit neer te kunnen zetten.

Epica - Omega Alive

Na twee tracks van Omega duikt het zestal muzikanten de geschiedenis in. Allereerst met Unchain Utopia. Wat opvalt, is dat het decor is veranderd, en dat in slechts heel korte tijd. Dat gebeurt tijdens elke wisseling van act. Ook Simone switcht vanavond meermaals in no-time van de ene elegante naar de andere prachtige outfit. Diverse kijkers vinden het jammer dat het niet echt live is. Ze hadden op basis van een Q&A verwacht dat het live zou zijn, maar het is vanavond een show die al eerder is opgenomen in AED Studios, een ecologisch en groot studiocomplex in het Belgische Lint. Het is dan ook Omega Alive, zoals aangekondigd, en niet Omega Live. Het resulteert in een nagenoeg perfecte beeld- en geluidskwaliteit, rijp voor een dvd/blu-ray.

Epica - Omega Alive

Het zou een boekwerk opleveren om alles tot in details te bespreken wat er vanavond te zien is. Elk nummer is er zo veel spektakel op het podium, dat je vol verwondering blijft kijken. Of het nu het onderlinge contact tussen bandleden betreft (tussen Simone en Mark in The Obsessive Devotion en Coen en Mark en Isaac even later), de vuurspuwers in Unchain Utopia (dat begint met Simone met vuurwerk in haar handen), de bandleden in de regen aan het einde van Unchain Utopia of de kroonluchters en brandende piano in Kingdom Of Heaven Part III - The Antediluvian Universe, het blijft genieten en van de ene in de andere positieve verrassing vallen.

Epica - Omega Alive

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige a capella-versie van Rivers. Mooi in beeld gebracht en hemels gezongen. Simone is in topvorm, zoals onder meer blijkt uit een fantastische versie van In All Conscience, maar eigenlijk valt geen enkel nummer vandaag uit de toon. Oud en nieuw past prima bij elkaar, zoals heel treffend in beeld gebracht tijdens Cry For The Moon, met oude live-beelden erbij (toen Coen nog lang haar had).

Er is dan ook maar één conclusie. Dit is next level-livestreaming. Dit is een stapel werk waar je u tegen zegt. Dit is het epische wat je van Epica hoopt te krijgen. En de band maakt niet dezelfde fout als Nightwish, maar bedankt tijdens een gesproken deel van Simone tijdens Cry For The Moon de fans voor twintig jaar support. "Cry For The Moon was our alpha and now we are here to celebrate the release of our latest album Omega ... We love you guys, forever and ever." Je kwam vanavond ogen tekort, het geluid was perfect, de stream zeer stabiel ende vele extra's adembenemend. Dit wordt nog lang nagenieten.

Epica - Omega Alive

Setlist:
1. Alpha – Anteludium
2. Abyss Of Time – Countdown To Singularity
3. The Skeleton Key
4. Unchain Utopia
5. The Obsessive Devotion
6. In All Conscience
7. Victims of Contingency
8. Kingdom of Heaven
9. Kingdom of Heaven Part III - The Antediluvian Universe
10. Rivers
11. Once Upon A Nightmare
12. Freedom – The Wolves Within
13. Cry For The Moon
14. Beyond The Matrix
15. Omega – Sovereign Of The Sun Spheres

Epica - Omega Alive

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.