Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Obituary - Slowly We Rot livestream
Op 17 oktober 2020 in Florida
Een review door Sam

Nu concerten door de pandemie bijna nergens meer in hun traditionele vorm door kunnen gaan, organiseren veel bands livestreams. Op die manier kunnen de artiesten toch optreden en kunnen de fans toch genieten van optredens. Vaak geven de bands dan ook speciale concerten, om het nog interessanter te maken. Zo ook Obituary, dat een driedelige concertreeks heeft samengesteld. De eerste avond speelt de band het debuut Slowly We Rot (1989) integraal, een week later opvolger Cause Of Death (1990), om de week daarna af te sluiten met een set speciale en minder bekende nummers.

Voordat het optreden begint, hypen de fans elkaar al op in de bijgevoegde chat. De livestream begint met de band die zich voorbereid op de show. We zien de heren in hun typerende korte broeken en teenslippers hun spullen inladen en later opzetten in de studio. Alles wordt gebracht met de luchtigheid en humor die we gewend zijn van de heren, zoals drummer Donald Tardy die op een klein fietsje achter de band aanrijdt. De beelden worden begeleid met het countrynummer On My Own van Trent Thompson. We krijgen ook de soundcheck te horen. Deze bestaat uit het eigen nummer Redneck Stomp en Dethroned Emperor van Celtic Frost. Dit duurt bij elkaar bijna twintig minuten, waarna het beeld weer even wegvalt.

Er komt een groen scherm in beeld en de intro van Internal Bleeding is te horen. Wanneer het beeld terugkomt, is een leeg podium te zien dat bestraald wordt door veel blauw licht. Nadat de albumtitel in beeld verschijnt, lopen de bandleden het podium weer op. De heren spelen strak en het is duidelijk dat ze er zin in hebben. De bas is duidelijk aanwezig, waardoor het vunzige Florida-geluid goed terug te horen is. Terwijl Godly Beings wordt ingezet, verschijnt groot "30 years" in beeld.

Obituary livestream

De camera zoomt vaak in op de gitaristen, om daarna weer terug te gaan naar shots van de hele band. De heren headbangen veel en het speelplezier straalt ervan af. Zanger John Tardy is de enige die rondloopt. Vaak staat hij omgedraaid met één been op het plateau waar het drumstel op staat. De lichtshow is gaaf en doet niet onder voor een ‘echt’ optreden. Het beeld is scherp en het geluid helder. Voordat wordt overgeschakeld naar andere beelden schiet de camera vaak naar het plafond. Aangezien dit later steeds minder wordt, is het de vraag of dit de bedoeling is. Desalniettemin geeft het de kijker het gevoel alsof je er echt bij bent, haast alsof je naar de band kijkt vanuit een kolkende menigte.

Nadat ’Til Death is afgelopen, stoppen de muzikanten even en juichen ze zichzelf toe. Donald kijkt in de camera en vertelt enthousiast dat dit echt live is, inclusief gebroken drumstokjes en valse noten. De heren gaan verder en zetten Immortal Visions in. Verder worden de tracks op albumvolgorde afgewerkt. Er wordt tussendoor niet gepraat en de nummers volgen elkaar snel op. Het enthousiasme van de heren blijft zichtbaar, ondanks het feit dat ze voor een lege zaal spelen. De camera blijft inzoomen op de bandleden. Vooral het vingervlugge spel van de gitaristen is vaak in beeld.

Obituary livestream

De bijgevoegde chat blijft continu actief. De kijkers hypen elkaar op en vertellen in welke omstandigheden zij de livestream bekijken, wat een gevoel van saamhorigheid oplevert. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet worden de laatste paar nummers van het album ingezet. Na Deadly Intentions stopt de band weer even met spelen om ‘het publiek’ toe te spreken. Donalds enthousiaste gezicht komt weer in beeld, wanneer hij opnieuw vertelt dat het echt live is. Hij zegt dat het 5.53 a.m. is in Florida en vraagt hoe laat het bij ons is. Daarna bedankt hij de kijkers dat ze aanwezig zijn. De heren beginnen Blood Soaked te spelen, om daarna albumafsluiter Stinkupuss in te zetten.

De bandleden lopen naar de voorkant van het podium en omhelzen elkaar. Ze bedanken de kijkers en zeggen dat ze volgende week weer optreden en dat we dan vooral opnieuw moeten kijken. Het is opnieuw vooral Donald die dit enthousiast de camera inroept, totdat hij eraan wordt herinnerd dat de band een nummer vergeten is. Iedereen pakt hun instrumenten weer op en Slowly We Rot wordt gespeeld. De band speelt vol enthousiasme, maar hierna is het dan toch echt voorbij. Er verschijnt een foto met R.I.P. Riley Gale als eerbetoon aan de te vroeg overleden zanger van Power Trip. Terwijl de namen van alle mensen die hebben meegewerkt in beeld verschijnen, kunnen kijkers terugkijken op een vet optreden. Het is ontzettend jammer dat het niet in het echt kan, maar het is toch fijn dat er op deze manier toch nog van shows genoten kan worden.

Obituary livestream

Tracklist:
1. Internal Bleeding
2. Godly Beings
3. ‘Til Death
4. Immortal Visions
5. Gates To Hell
6. Words Of Evil
7. Suffocation
8. Intoxicated
9. Deadly Intentions
10. Blood Soaked
11. Stinkupuss
12. Slowly We Rot

Obituary livestreams

[ Terug naar de Concert Reviews ]