Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Battle Beast en Cyhra
Op 24 november 2019 in Dynamo, Eindhoven
Een review door Jeffrey
Foto's door Anrico van der Linden

Met het vijfde album No More Hollywood Endings onder de arm reist Battle Beast een maand lang door Europa. De enige halte in Nederland is Dynamo te Eindhoven op zondagavond 24 november. Aldaar zijn zo’n driehonderd toeschouwers, waaronder veel fans, die de ervaren mannen van Cyhra de concertavond zien openen.

Ook Cyhra heeft dit jaar een nieuwe plaat uitgebracht. Sterker nog, de tweede full-length van de Zweedse vriendengroep is pas negen dagen oud. Het gaat bij deze ervaren muzikanten om lol maken, zowel onderling als met het publiek. Er is veel contact met de toeschouwers, bandleden staan te poseren voor de fotografen, doen samen een dansje of moedigen aan om mee te klappen. Ondertussen staan ze goed te spelen. De podiumervaring die ze hebben opgedaan bij Shining, Amaranthe en The Crown betaalt zich duidelijk uit. Jesper Strömblad (Ceremonial Oath, Dimension Zero, ex-In Flames) is helaas niet van de partij. Zijn gitaarpartijen worden gespeeld door Marcus Sunesson. De heren improviseren er soms op los. Zo is leadgitarist Euge Valovirta vergeten hoe hij een bepaalde solo moest spelen, maar de anderen en hijzelf kunnen er wel om lachen. Tijdens Karma is drummer Alex Landenburg flink aan het improviseren, wat ervoor zorgt dat de anderen met een glimlach over hun schouder naar hem kijken.

Cyhra @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

De heren staan ontspannen en goed te spelen. Heel complex is de melodieuze metal niet. Denk aan een kruising van Amaranthe en In Flames en je komt een heel eind in de buurt. Jake E imponeert met zijn zang, die loepzuiver en krachtig is. Hij wijst nog even naar het balkon, waar zijn manager uit Nederland staat en geeft aan dat hij onze “wafle cakes” heel lekker vindt. Het songmateriaal is degelijk en energiek, maar mist wat afwisseling, hoewel er twee rustigere nummers op de setlist staan (Closure met lichtjeszee van lampjes van mobiele telefoons en Inside A Lullaby). Dreams Gone Wrong, Battle From Within, Heartrage en Out Of My Life zijn de lichte uitschieters. Ook Battle From Within, het meest persoonlijke nummer over psychische problemen en de zelfmoord van de broer van de frontman, krijgt veel bijval. De songs van Cyhra hebben live meer impact dan op plaat, mede vanwege de energieke presentatie, die ervoor zorgt dat deze vriendengroep weer wat zieltjes heeft gewonnen en het publiek goed heeft opgewarmd voor de hoofdact.

Cyhra @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

Na een half uur pauze gaat het licht uit en is het de beurt aan Battle Beast. De hoofdact geeft meteen gas met Unbroken, één van de acht tracks van het nieuwe album No More Hollywood Endings. Vrijwel meteen is het geluid goed afgestemd en zit de stemming er goed in, zeker als Familiar Hell daarna gespeeld wordt. Fans uit binnen- en buitenland (onder andere Frankrijk en Engeland) van allerlei leeftijden zingen en dansen mee. De feestvreugde wordt nog verder vergroot als de met twee hoorns gekroonde frontvrouw Noora Louhimo een paar woordjes Nederlands praat (“We houden van je”) en bassist Eero Sipilä dat overtreft met “Kijken kijken, niet kopen”, met een bijna Eindhovens accent.

Battle Beast @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

Noora is uitstekend bij stem. Live klinkt ze nog wat rauwer dan op plaat, al kan ze met haar melodieuze stem ook prima uit de voeten, getuige het bekritiseerde, poppy Endless Summer. In Straight To The Heart is haar hoge uithaal overtuigend en over het hele optreden genomen is er slechts een enkel schoonheidsfoutje in de zuiverheid. Ze investeert handig in de relatie met het publiek (“It’s Sunday, right? You sound like saturday”) en wisselt meerdere keren van outfit. Zo verschijnt ze in een jurk voor een prachtige uitvoering van I Wish, die kippenvel oplevert, en verdwijnt ze daarna weer backstage om zich om te kleden voor het heroïsche Raise Your Fists. Later verruilt ze haar klassieke outfit voor een flitsender exemplaar.

Battle Beast @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

Er valt dus genoeg te zien. Er gebeurt bovendien veel op het podium, hetgeen past bij de theatrale muziek. Er is veel beweging, er zijn positiewisselingen, de rookkanonnen maken overuren en de lichtshow is prima in orde. Het is een goed geregisseerde show die wat leuke showelementen bevat, zoals de woordjes Nederlands, de enthousiaste aanmoedigingen en bovenal het intermezzo met de “disco invader”. Drummer Pyry Vikki rijdt een stellage met daarop een keyboard rond terwijl toetsenist Janne Björkroth erop probeert te spelen. Vervolgens klinkt The Hero en is het Janne die zowel de keyboardpartijen speelt als op de elektronische drumpads slaat, die vervolgens licht geven, waarbij iedere pad zijn eigen kleur geeft.

Battle Beast @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

In die fase komen veel hoogtepunten langs, zoals Out Of Control, Black Ninja, The Golden Horde (het stevigste nummer op de nieuwe plaat) en Bastard Son Of Odin (voorafgegaan aan een stukje The Pursuit Of Vikings van Amon Amarth). Elk nummer heeft zo zijn eigen thema, dat mooi is uitgewerkt, en zijn eigen overheersende lichtkleur of combinatie van twee kleuren. In laatstgenoemde zijn er high kicks van drie bandleden tegelijk. Even daarvoor was sport al het thema en was Jannes broer Joona nog aan het opdrukken als onderdeel van een sportintermezzo waarbij de bandleden ook nog even aan de gin-tonic gaan, onder aanmoediging van het publiek: "Drink for Finland". De wens van de bandleden om bepaalde bewegingen na te doen, wordt echter niet opgevolgd. Iedereen geniet liever op zijn of haar eigen manier. De ene headbangend, de ander dansend, velen meezingend. Gedurende het hele optreden is de stemming zowel op het podium als op de dansvloer opperbest.

Battle Beast @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

Noora belooft dan ook niet alleen terug te komen naar Eindhoven, maar de bandleden komen na een korte pauze weer terug op het podium voor een toegift. Deze begint met het door ABBA geïnspireerde titelnummer van het meest recente album, gevolgd door publieksfavorieten King For A Day en Beyond The Burning Skies. Battle Beast kwam, zag en overwon vandaag in de lichtstad en bracht veel positieve energie. Veel bezoekers verlaten de zaal dan ook met een opperbest humeur. Juist in een zaal, zoals in dit geval Dynamo, met daarin veel fans, komt de dansbare metal van de Finse formatie uitstekend tot zijn recht.

Battle Beast @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

Setlist Battle Beast:
1. Unbroken
2. Familiar Hell
3. Straight To The Heart
4. Black Ninja
5. Endless Summer
6. I Wish
7. Raise Your Fists
8. The Golden Horde
9. Out Of Control
10. The Hero
11. Bastard Son Of Odin
12. Eden
13. No More Hollywood Endings
14. King For A Day
15. Beyond The Burning Skies

Battle Beast @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

Setlist Cyhra:
1. Intro (Blood Brothers)
2. Letter To Myself
3. Bye Bye Forever
4. Dreams Gone Wrong
5. I Am The One
6. Battle From Within
7. Heartrage
8. Closure
9. Inside A Lullaby
10. Here To Save You
11. Karma
12. Man Of Eternal Rain
13. Out Of My Life
14. Outro (Forever)

Cyhra @ Dynamo, Eindhoven, 24 november 2019

Met dank aan Anrico van der Linden voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.