Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Concertreview

Kiss - End Of The Road
Op 26 juni 2019 in Ziggo Dome, Amsterdam
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Kiss is opgericht in 1973 en bracht zijn gelijknamige debuutalbum en de opvolger (Hotter Than Hell) een jaar later uit. In 1975 volgde Dressed To Kill en de eerste mijlpaal Alive I. Na weer twee studioalbums in 1976 (Destroyer en Rock And Roll Over) volgen Love Gun en de tweede milestone Alive II in 1977. Kiss was op de top van zijn kunnen en had zijn American Dream waargemaakt. Niet alleen muzikaal, maar ook qua show en merchandise van wat je maar kan bedenken. Met de roem kwamen ook de eerste barsten tussen de bandleden aan het oppervlak. Na een afkoelingsperiode en vier soloalbums verschijnt in 1979 Dynasty. Hiermee haakte band aan op de disco-rage. De discorock wordt door de Kiss-army op dat moment niet echt gewaardeerd, maar wereldwijd pakt het poppubliek het massaal op. Een derde milestone is een feit. Nu kent echt iedereen Kiss. En met iedereen bedoel ik van Donald Trump tot Maarten van Rossum en van Queen Elizabeth tot Kim Kardashian. Kiss is ondanks een wisselende cd-verkoop altijd een headliner gebleven en heeft dan ook in elke grote zaal waar dan ook ter wereld gespeeld. En dan is er nu de 'End go the Road world tour' waarmee ze afscheid nemen van hun publiek. Nu is afscheid nemen tegenwoordig een rekbaar begrip. Ook bij Kiss staat de deur nog op een kier want ze nemen afscheid overal waar ze gespeeld hebben!

Op dinsdag 25 juni staat Kiss in Ziggo Dome. Alvorens het concert begint, krijgt de legendarische band de allereerste Ziggo/Soundz Lifetime Achievement Award voor zijn grote bijdrage aan de popmuziek uitgereikt door discjockey en muziekfanaat Gerard Ekdom. Daarna doet Ryanne van Dorst nog een interview met de band.

Na Led Zeppelin's Rock And Roll schallen de legendarische woorden "You wanted the Best, You got the Best. The hottest band in the World... KISS!" door de speakers. Het doek met het logo dat voor het podium hangt, valt en samen met spectaculair vuurwerk wordt Detroit Rock City ingezet. De drie gitaristen dalen op plateaus neer op het podium dat dan al in vuur en vlam staat. Holy crap, wat een entree! Bekomen van dit spektakel ramt Kiss door met Shoot It Out Loud en Deuce. Na zo'n opening valt Say Yeah van het Sonic Boom-album tegen. Het is een futloos nummer dat rustig voortkabbelt. Het is een rustpuntje blijkt achteraf, als we op het enorm videoscherm de woorden “hey hey hey yeah” kunnen lezen. Eric Singer zet de door Eric Carr bedachte monsterbeat in voor heavy hitter I Love It Loud. Gene Simmons brult dit nog steeds heerlijk uit zijn strot.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 26-6-2019

Het geluid in de Ziggo Dome is ruim voldoende. Niet te hard, niet te zacht en drum en bas overheersen niet zoals dat nog weleens gebeurt. Ondertussen blijven de lichtshow en de visuele effecten een lust voor het oog en lijkt het alsof we elke keer in een andere videoclip zitten. Tijdens de hit Heaven's On Fire laat Paul Stanley zijn heupen nog eens swingen. Het is niet meer zo soepel als weleer, maar nieuwe kunstheupen zijn voorlopig nog niet nodig. Om de stem van Paul te ontzien, zingt hij niet meer dan twee nummers achter elkaar, maar meestal is het om en om met Gene Simmons. Bij War Machine eist Gene de hoofdrol weer op met zijn vuurspuw-act die hij voorheen vaak bij Firehouse liet zien. Dat nummer hoeven we niet meer te verwachten vanavond. Lick It Up is naast een heel populier nummer ook muzikaal interessant omdat er een stukje van Won't Get Fooled Again van The Who in is verweven. Nu spelen de heren de hele avond al lekker strak, maar dit oogst waardering. Na Gene's Calling Dr. Love mogen de andere bandleden in de spotlights treden.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 26-6-2019

Tijdens 100.000 Years van het eerste album krijgt Eric Singer de gelegenheid om zijn kunsten te etaleren. Hij laat een technisch degelijke drumsolo horen, maar het publiek gaat pas los als het drumstel, zoals al ten tijde van Peter Criss, naar grote hoogten stijgt en het showgehalte de overhand krijgt. Het blijft spectaculair om te zien en The Kiss Army geeft hem dan ook een groot applaus. Na Eric Singer is het de beurt aan Tommy Thayer. Ook hij speelt een degelijke gitaarsolo en oogst veel applaus als hij net als Ace Frehley vuurpijlen uit zijn gitaar schiet. Als Gene's tronie demonisch op de videoschermen verschijnt, weten we wat ons te wachten staat... The demon braakt bloed en grunt bijna God Of Thunder in de microfoon.

Bij het relatieve nieuwe Psycho Circus en Let Me Go Rock 'N' Roll staat de band weer centraal, waarna Paul Stanley over het publiek vliegt om naar een kleine stage in de zaal te gaan waar hij apart van de band tussen de fans Love Gun en de wereldhit I Was Made For Loving You ten gehore brengt. Zoals allang bekend zijn de hoge noten niet meer aan hem besteed, maar samen met zijn fans en wat technische hulp slaat hij zich er doorheen. De reguliere set wordt afgesloten met een vette versie van Black Diamond.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 26-6-2019

Uiteraard moet Kiss terugkomen voor een toegift. Zittend achter de piano 'speelt' en zingt Eric Singer de door Peter Criss geschreven hit Beth. Ondanks dat dit nummer in de set hoort, blijft het niet goed voelen. Dit is zo'n echt Peter Criss-moment dat afbreuk doet aan de prestatie van Eric Singer. Crazy Crazy Nights geeft deze avond goed weer. Daarin laat Kiss zien dat niemand, op eentje die gelijktijdig in Rotterdam speelt na, een rockshow zoals de legendarische band kan maken. Met nostalgische gevoelens dat dit (in principe) de laatste show in Nederland is, gaan we met vuurwerk en confetti de finale in middels Rock And Roll All Night. Als Paul halverwege het publiek nog eens opzweept, gaan Gene en Tommy in enorme hefarmen op bezoek bij de fans in de tweede ring. Paul geeft ondertussen met zijn gitaar aan wanneer het vuur uit alle hoeken en gaten moet komen. Als Gene en Tommy terug zijn op het podium worden er nog even een paar containers met Chinees vuurwerk aangestoken en de halve Groningse gasvoorraad verbruikt. Tijdens het slotakkoord slaat Paul zijn gitaar aan bonken en is deze wervelende rockshow voorbij.

Emotioneel? Nee, wel heel jammer dat er weer een icoon van de rockmuziek afscheid neemt, maar de wijze waarop is groots.

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 26-6-2019

Setlist:
1. Detroit Rock City
2. Shout it Out Loud
3. Deuce
4. Say Yeah
5. I Love It Loud
6. Heaven's On Fire
7. War Machine
8. Lick It Up
9. Calling Dr. Love
10. 100.000 Years
11. Cold Gin
12. God Of Thunder
13. Psycho Circus
14. Let Me Go Rock 'N' Roll
15. Love Gun
16. I Was Made For Lovin' You
17. Black Diamond

Toegift:
18. Beth
19. Crazy Crazy Nights
20. Rock And Roll All Night

KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam, 26-6-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.