Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  19 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • Tony Macalpine
Kalender
Vandaag jarig:
 • Clive Edwards (UFO) - 69
 • Daniel "Dani" Férnandez (Dark Moor) - 48
 • Jake Fredén (Nostradameus) - 42
 • Jan-Marco Becker (Superior) - 48
 • Jeff Pilson (Dokken) - 63
 • Kazco Hamano (The Black Mages) - 52
 • Peter "Pepe" Lyse Hansen (Hatesphere) - 43
 • Robert Palmer (The Power Station)† - 73
 • Rod Evans (Deep Purple) - 75
Concertreview

Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke Van Giersbergen
Op 18 mei 2018 in 013, Tilburg
Een review door Jeffrey
Foto's door Dirk

In de afgelopen vijfentwintig jaar heeft Anneke van Giersbergen al met veel verschillende artiesten samengewerkt. Dat levert een zeer dynamische discografie op, uiteenlopend van samenwerkingen met Devin Townsend en Amorphis tot Danny Cavanagh en Árstíðir. Begin volgend jaar is er een theatertour om het jubileum te vieren, maar ook vandaag en morgen staan er twee bijzondere optredens gepland. Onder de noemer Symphonic Junction: Residentie Orkest Feat. Anneke van Giersbergen zijn 013 in Tilburg en Paard in Den Haag het toneel van een samenwerking tussen de Brabantse zangeres en het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien.

Vandaag is de grote zaal van 013 in Tilburg the place to be voor fans en andere geïnteresseerden. De zaal is tot aan de trap gevuld met belangstellenden die ruim op tijd aanwezig zijn om niets te hoeven missen van het bijzondere optreden. “Bijzonder” is het woord van de avond, want de samenwerking is uniek en het levert verrassende resultaten op. Het optreden begint voorzichtig met Feel Alive. Het volume staat nog aan de zachte kant en als Anneke vraagt: “013, laat je horen”, komt het gejuich dan ook boven de muziek uit. Amity maakt veel meer indruk, mede vanwege de prachtige arrangementen van het dertigkoppige orkest.

Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke Van Giersbergen

Voorafgaand aan Pavane In F-sharp Minor van de Franse componist Gabriel Fauré (denk aan Paparazzi van Xzibit) staan de klassieke musici op en lijken ze weg te lopen (“Ze gaan even een biertje drinken”, aldus Anneke), maar ze nemen rechts achterop het podium plaats om een koor te vormen (“want ze kunnen niet alleen spelen als een motherfucker”). Met Your Glorious Light Will Shine – Helsinki komt er wat meer power in de set. De heren van VUUR zien het goedkeurend toe. Voor het fraaie Two Souls pakt de zangeres de gitaar erbij (“Ik zal ‘m even inpluggen ook”). Ze vertelt over het ontstaan van het project en dat Guido Aalbers een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij is vandaag ook aanwezig om audio-opnamen te maken. Wellicht komt er dus een live-cd.

Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke Van Giersbergen

De setlist bevat een mooie doorsnee van het oeuvre. Er is ruimte voor eigen werk, songs van VUUR, The Gentle Storm, klassieke stukken en uiteraard The Gathering. When I Am Laid In Earth, origineel door Henry Percell, behoort tot de hoogtepunten vanwege de prachtige zang en arrangementen. Anneke verdwijnt van het podium voor een knappe orkestrale uitvoering van Prélude À L'Après-midi D'Un Faune van Claude Debussy door het orkest. Niet iedereen zit hierop te wachten en de compositie duurt in vergelijking met andere wat langer, maar dat doet niets af aan de uitvoering. Het blijft dan ook muisstil in de zaal (jammer van het gekraak van de plastic bekertjes, toch maar over op een statiegeldsysteem?) en als de laatste toon is uitgeklonken, klinkt een luid gejuich en waarderend applaus.

Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke Van Giersbergen

Anneke heeft zich inmiddels omgekleed (ze verschijnt aan het begin van de avond met een jurk en na de verkleedpartij draagt ze wat makkelijkers) en komt weer terug voor een van de hoogtepunten van de avond: het fraai gearrangeerde Travel. Voorin houden sommige fans het niet droog en de mooi ingebouwde crescendo zet de emotie nog eens kracht bij. Het tweede deel van het optreden is wat steviger dan het eerste deel en ook de lichtshow komt beter tot leven. You Will Never Change is lekker levendig en Freedom – Rio leent zich beter voor een uitvoering met orkest dan het vorige nummer van VUUR op de setlist. Opvallend is dat de gitaarsolo door het orkest gespeeld wordt; een leuk en knap detail. Anneke zegt dan ook achteraf dat het Residentie Orkest tot metal-orkest is verklaard. Verrassend is het nummer Zo Lief, dat ze acht jaar geleden heeft geschreven voor haar zoon Finn en gebruikt is voor de film Apenstreken. De tekst is daarvoor wat aangepast en voor de speciale uitvoering van vandaag zingt ze de originele tekst. Forgotten sluit als een van de highlights de reguliere setlist af, met ook nog dankwoorden aan onder andere arrangeurs Marijn en Gijs, artistiek directeur Sven en het duo “Robbie en Robbie”.

De tijd is voorbijgevlogen en is er dan ook hoop op meer. Iedereen wacht in spanning af. Anneke meldt eerst nog even dat ze haar moeder, die achter in de zaal zit, is vergeten te bellen op Moederdag. Ze heeft wel een bos bloemen meegenomen, die al crowdsurfend bij mams belandt. Shores Of India sluit vervolgens de avond op een prachtige manier af. Ook daarna is er nog hoop op meer, maar het is echt voorbij. Het lang aanhoudende applaus is terecht en veelzeggend. Het was een bijzonder mooie avond met een speciale uitvoering van uiteenlopende songs, die iedereen nog lang zal bijblijven.

Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke Van Giersbergen

Setlist:
1. Feel Alive
2. Amity (The Gathering)
3. Pavane In F-Sharp Minor (Gabriel Fauré)
4. Your Glorious Light Will Shine – Helsinki (VUUR)
5. Two Souls (Lorrainville)
6. When I Am Laid In Earth (Henry Purcell)
7. Prélude À L'Après-midi D'Un Faune (Claude Debussy)
8. Travel (The Gathering)
9. Zo Lief
10. You Will Never Change
11. Freedom – Rio (VUUR)
12. Forgotten (The Gathering)

Toegift:
13. Shores Of India (The Gentle Storm)

Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke Van Giersbergen

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.