Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Concertreview

Myles Kennedy en Jasper Mook
Op 13 maart 2018 in Melkweg, Amsterdam
Een review door Conny van den Heuvel
Foto's door Conny van den Heuvel

De Amerikaanse zanger Myles Kennedy, wel bekend van Alter Bridge en Slash & The Conspirators, bracht begin maart 2018 zijn eerste soloalbum Year Of The Tiger uit. Na twee optredens in Zuid-Afrika gaat vanavond het eerste concert van zijn Europese tour van start. In een uitverkochte Melkweg Max in Amsterdam zet Myles een show neer waarin hij nummers speelt van onder andere zijn soloalbum, Alter Bridge, The Mayfield Four en Slash & The Conspirators.

De agenda's van Alter Bridge en Slash zijn de afgelopen jaren goed op elkaar afgestemd. Als Slash op tournee is, blijft Alter Bridge thuis en dat geldt ook andersom. Nu Slash weer op het podium staat met zijn Guns N' Roses-'maatje' Axl en daarmee in korte tijd het begrotingstekort van de Nederlandse overheid verdient, is er ruimte ontstaan in de de agenda van Myles Kennedy. Daardoor kan Myles eindelijk zijn al jaren geplande soloalbum uitbrengen. Een album waarop de 'verlegen' zanger het verhaal vertelt van zijn overleden vader en de invloed die dat heeft op zijn leven.

De avond wordt geopend door de Utrechter Jasper Mook. Jasper stond een aantal jaar geleden in de finale van het televisieprogramma De Beste Singer Songwriter Van Nederland. De muziek van Jasper ligt niet helemaal in lijn met die van Myles. Zijn repertoire is meer gericht op pop dan op rock. Het is hard werken voor Jasper om het publiek enigszins op zijn hand te krijgen. Aan zijn inzet en enthousiasme ligt het niet en op zijn nummers en zang is eigenlijk niets aan te merken. Echter, het moet wel je smaak zijn. Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee en gezien de lauwe reacties van het publiek, ben ik blijkbaar niet de enige.

Na het ombouwen van het podium (wat in dit geval niet meer is dan het uitpluggen van de gitaren van het voorprogramma, het krukje voor Myles op de juiste plaats zetten en het aansteken van de vier kaarsen) is het tijd voor Myles Kennedy om zijn soloshow te starten. Alleen op een podium, zonder ondersteuning van een band.

Beperkt licht gaat aan, Devil On The Wall begint. Myles komt al gitaarspelend het podium op en wordt met open armen ontvangen door het publiek. De sfeer zit er vanaf de eerste noot al in. Vervolgens gaat Standing In The Sun van start met wat technische probleempjes doordat Myles zijn voetpedaal niet in de juiste stand heeft staan, wat gelukkig snel verholpen kan worden. Als hij daarna vervolgens van gitaar wisselt en al begint te spelen zonder dat de plug van de versterker er al in zit, schiet hij in de lach. De spanning valt van hem af. Als vervolgens Before Tomorrow Comes start, gaat het publiek helemaal los.

Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018

Tussen de songs door neemt de zanger alle tijd om verhalen, ervaringen en grapjes te vertellen. De reacties van het publiek toveren de hele avond een grote grijns op zijn gezicht. Van de 'verlegen' Myles is niet veel meer te zien. Zo vertelt hij bewust gekozen te hebben om de show sober te houden, want hij wil de muziek voor zich laten spreken. En dat lukt! De semi-akoestische muziek in combinatie met de karakteristieke, perfecte zanglijnen en de stem van Myles levert geregeld kippenvelmomenten op.

Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018

Verrassend is het Led Zeppelin-nummer Going To California, waarbij je je afvraagt of de inspiratie hiervoor is ontstaan toen Myles betrokken was bij een Led Zeppelin-reünie zonder Robert Plant. Ook Traveling Riverside Blues van de grondlegger van de blues - Robert Johnson - is opvallend te noemen. Dat het optreden echt live is, blijkt wel uit het feit dat Myles de songlist op het podium gewoon aanpast naar wat voor hem goed voelt of wat er uit het publiek wordt gevraagd. Niets geen bandjes of ondersteuning die meelopen.

Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018

De Alter Bridge-fans komen ruimschoots aan bod want er staan zeven songs op de setlist. Na het drieluik Don't Walk Away, Watch Over You en Open Your Eyes is het tijd voor de toegift die bestaat uit de covers Levon van Elton John en het gevoelige Hallelujah van Leonard Cohen. Voor de laatste keer krijgt Kennedy van het publiek een uitzinnig applaus waarbij hij letterlijk alle credits verdient voor deze kwalitatief hoge performance. Solo op het podium met af en toe ondersteuning van tourmanager Tim Tournier, wanneer dit nodig is voor de muziek. Het enige dat achteraf opvalt aan deze avond is dat er maar vier nummers van zijn persoonlijke soloalbum op de setlist staan.

Wie verwacht had dat de serieuze teksten van Myles zijn Year Of The Tiger-album ook de stemming van het optreden zouden bepalen heeft het mis. Wat een magische en energieke show is er neergezet door Myles Kennedy.

Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018

Setlist:
1. Devil On The Wall
2. Standing In The Sun (Slash & The Conspirators-cover)
3. Before Tomorrow Comes (Alter Bridge-cover)
4. Eden (Mayfield Four-cover)
5. Addicted To Pain (Alter Bridge-cover)
6. Lover (Alter Bridge-cover)
7. Haunted By Design
8. Starlight (Slash & The Conspirators-cover)
9. All Ends Well (Alter Bridge-cover)
10. Going To California (Led Zeppelin-cover)
11. Blind Faith
12. Mars Hotel (Mayfield Four-cover)
13. Year Of The Tiger
14. Traveling Riverside Blues (Robert Johnson-cover)
15. World Of Fire (Slash & The Conspirators-cover)
16. Don't Walk Away (Mayfield Four-cover)
17. Watch Over You (Alter Bridge-cover)
18. Open Your Eyes (Alter Bridge-cover)

Toegift:
19. Levon (Elton John-cover)
20. Hallelujah (Leonard Cohen-cover)

Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018
Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018
Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018
Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018
Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018
Myles Kennedy @ Melkweg, Amsterdam, 13-3-2018

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.