Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Blackbriar en Pagan Drive
Op 1 februari 2018 in Simplon, Groningen
Een review door Jeffrey
Foto's door Anrico van der Linden

Iedere donderdagavond staan er in Simplon muzikale beloftes in de bovenzaal onder de naam Simplon UP. Op 1 februari zijn dat het plaatselijke Pagan Drive en het Assense Blackbriar. Twee heel verschillende bands, maar beide krijgen ruim de tijd om deze avond in Groningen aan een vijftigtal bezoekers te tonen.

Eerst betreedt Pagan Drive de planken. De rockformatie die sinds 2013 actief is, bestaat uit mannen die tussen 1966 en 1970 geboren zijn. Onder hun favorieten scharen ze Hüsker Dü, Monster Magnet, Primus, Bad Religion, Stone Temple Pilots en Posies. Muziek maken, bier drinken, lekker eten, optreden en discussiëren; aar gaat het om bij deze Grunnegers.

Pagan Drive @ Simplon, Groningen, 1 februari 2018

Zo ziet het er ook uit. De mannen hebben plezier. Muzikaal is het niet bijzonder, al valt het basspel in positieve zin op. Vocaal is het matig. Dat geldt ook voor de humor tussen de nummers door, waar alleen de heren zelf om kunnen lachen. Zo is de grap over een mengeling van de namen van Fast Eddie Clarke en Malcolm Young misplaatst. Op een paar interessante fases na bieden de nummers te weinig houvast. De mannen staan lekker te rocken, maar op een paar enthousiaste fans in de zaal na is er niet veel bijval.

Pagan Drive @ Simplon, Groningen, 1 februari 2018

Veel beter vergaat het Blackbriar. De meeste bezoekers zijn voor deze opkomende act gekomen. Sommigen hebben zelfs een t-shirt van de band aan. Blackbriar maakte vorig jaar indruk met de eerste ep Fractured Fairytales en sindsdien is de symfonische metalband een graag geziene gast op de podia. Ook vandaag is er veel belangstelling en is het genieten dankzij de prima prestaties op het podium. De bandleden hebben er zin in, zangeres Zora Cock is goed bij stem en de zaal vult zich al snel met positieve energie. Het is wat jammer dat het geluid aan de harde kant staat, waardoor de toetsenpartijen van live-toetsenist Ruben Wijga niet altijd te horen zijn, maar verder valt er weinig te klagen.

Blackbriar @ Simplon, Groningen, 1 februari 2018

Vanaf opener Deadly Nightshade hebben de nummers veel overtuigingskracht. Het zijn niet alleen songs van de ep die aan bod komen, maar ook oudere tracks. Daarvan doet Hear You Scream het live heel goed. Met Cry Of A Banshee komt er zelfs een nieuwe track langs die op de eerste full-length zal staan. Daaraan wordt momenteel hard gewerkt. Tot die tijd zijn het zeer sterke Witching Hour, het zwierige Preserved Roses en Until Eternity hoogtepunten op de setlist. Het publiek vermaakt zich uitstekend, zingt sommige teksten mee (Preserved Roses) en vraagt na afloop van de reguliere set om meer.

Blackbriar @ Simplon, Groningen, 1 februari 2018

Het “We want more” blijft aanhouden, er is overleg tussen de bandleden. Tot grote tevredenheid van iedereen volgt er nog een toegift. Maar niet voordat drummer René Boxem het publiek bedankt heeft voor zijn komst en de bandleden voorstelt, waarbij hij gek genoeg boegbeeld Zora vergeet. Dat komt hem op een enigszins verbaasde blik te staan en Zora stelt zichzelf dan ook maar zelf voor. Als extra nummer van deze geslaagde avond volgt nogmaals Witching Hour. Blackbriar kwam, zag en overwon vanavond in Groningen met een mooie, lange set.

Blackbriar @ Simplon, Groningen, 1 februari 2018

Setlist Blackbriar:
1. Deadly Nightshade
2. Creatures Of The Night
3. Hear You Scream
4. Cry Of A Banshee
5. I Like The Taste
6. Witching Hour
7. Preserved Roses
8. Knock You Down
9. Until Eternity

Toegift:
10. Witching Hour

Blackbriar @ Simplon, Groningen, 1 februari 2018

Met dank aan Anrico van der Linden voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]