Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

Enslaved en Hidden Trails
Op 13 november 2017 in De Helling, Utrecht
Een review door Wessel
Foto's door Ronald van de Baan

Op een koude maandagavond in november strijkt Enslaved in Tivoli De Helling te Utrecht neer, voor een exclusief concert op Nederlandse bodem. Na in 2016 het vijfentwintigjarig bestaan van de band gevierd te hebben middels tournees die in het teken stonden van ouder werk, is Enslaved nu op pad om het nieuwe album E onder de aandacht te brengen. Wessel was erbij.

Enslaved in Utrecht

De band waar het vanavond om draait, is zoals bekend al tijden lang geen pure blackmetalband meer. Toch is de keuze voor Hidden Trails als supportact op zijn zachtst gezegd merkwaardig te noemen, want dit heeft niets met metal of anderszins heftige muziek van doen. De progressieve rock van het Belgische viertal is op instrumentaal vlak erg sterk en doet bij vlagen aan Ozric Tentacles denken. De zang van Jo Neyskens haalt het niveau van de instrumentatie echter niet. En ondanks dat de heren (zeker op technisch vlak) een verdienstelijk optreden geven, slaat Hidden Trails de plank als opwarmer voor Enslaved volledig mis. Het publiek lijkt er in ieder geval niets om te geven.

Hidden Trails @ De Helling, Utrecht, 13-11-2017

Het is interessant om te zien hoe veel van de Noorse bands, die in de vroege jaren negentig het blackmetalgenre op de kaart zetten, in de loop van hun carrière steeds verder van die eigenhandig gekerfde roots afgedwaald zijn. Denk aan Satyricon, Emperor, maar vooral ook Enslaved, wier aanvankelijke, primitieve sound steeds meer uitgebouwd en verdiept werd. In de evolutie van sfeervolle vikingmetalband tot ingenieuze progmetalband bood elk album nieuwe elementen en verrassingen. In die tijd wist men een gevarieerde fanschare aan zich te binden: in het publiek zijn shirts aanwezig van zowel Inquisition als Mastodon, maar iedereen lijkt te genieten. Op de muziekstijl kon je nooit blind vertrouwen, maar op de kwaliteit ervan wel. Waarmee Enslaved zich ook inliet, alles wat zij aanraken verandert in goud. Zo ook vanavond.

Enslaved tourt voor het uitstekende nieuwe album E en begint dan ook tegen half tien met het eerste nummer van dat album, Storm Son. Het is een track die eigenlijk de hele ontwikkeling van de Noren samenvat, omdat alle elementen waarin zij zich bekwaamd hebben erin vertegenwoordigd zijn. Enslaved is meester geworden in het schrijven van knap opgebouwde nummers, met sterke contrasten tussen harde en zachte passages waar veel andere bands die hetzelfde pogen te bewerkstelligen, enkel van kunnen dromen. Storm Son is de inleiding op een door een prima geluid gezegende set waarin elke periode uit de evolutie van de band wel met een nummer vertegenwoordigd is. In tegenstelling tot veel afgedwaalde Second Wave Of Black MEtal-collega's, heeft Enslaved namelijk altijd wel aandacht voor het écht oude werk, ook al heeft hun huidige muziek er weinig meer mee van doen.

Vanavond is Vetrarnótt van het debuut Vikingligr Veldi (1994) een aangename verrassing, met zijn venijnige doch bezwerende, repetitieve riffs. Een hoogtepunt in de blackmetalgeschiedenis. Desondanks ontbreken er veel favoriete nummers. Waarom wordt er bijvoorbeeld niks gespeeld van Axioma Ethica Odini (2010), het album waarmee het progressieve tijdperk definitief werd ingeluid? Echter, bij een band met zo’n uitgebreide en gevarieerde discografie zullen er altijd nummers ontbreken. Er is eigenlijk maar één echte smet op de avond en dat is de rol van de nieuwe toetsenist en zanger Håkon Vinje. Zijn cleane zang is helaas niet al te toonvast, wat een aantal gevoeligere momenten, die anders heel mooi hadden kunnen zijn, vakkundig om zeep helpt.

Enslaved @ De Helling, Utrecht, 13-11-2017

Ook wat het gedrag van de bandleden betreft, is men de black metal ontstegen. Men oogt wellicht nog als vikingen, maar van de aanwezigen is waarschijnlijk niemand beter geluimd dan bassist/vocalist Grutle Kjellson, die het op ‘the most awesome Monday night ever’ goed naar de zin lijkt te hebben. Dat de band na een drumsolo terugkomt voor maar liefst twee toegiften zegt genoeg over het spelplezier. Demonummer Allfáðr Oðinn neemt ons zowel thematisch als muzikaal nog eens mee naar primitiever tijden, waarna Isa de avond klinkend besluit. Na de show neemt Enslaved nog ruimschoots de tijd om de in de foyer hangende fans te leren kennen, waarbij Grutle andermaal blijk geeft van zijn beheersing van de Nederlandse taal door middel van “schipper mag ik overvaren, ja of nee”. Door de zwakke zang van Vinje was dit niet het beste optreden dat ik van Enslaved gezien heb, maar ik heb zeker mindere maandagavonden meegemaakt!

Setlist:
1. Storm Son
2. Roots Of The Mountain
3. Return To Yggdrasil
4. The River's Mouth
5. Convoys To Nothingness
6. Vetrarnótt
7. One Thousand Years Of Rain
8. Sacred Horse

Toegift:
9. Allfoðr Oðinn
10. Isa

Met dank aan Ronald van de Baan van LiveReviewer voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.