Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Concertreview

Heidevolk en Ithilien
Op 12 mei 2017 in Baroeg, Rotterdam
Een review door Lennert

Het is alweer vijftien jaar geleden dat de Nederlandstalige folkmetalband Heidevolk (toen nog als Hymir) werd opgericht. Dit heugelijke feit dient dan ook vanzelfsprekend gevierd te worden, want ondanks dat er nog weinig originele bandleden over zijn (drummer Joost den Vellenknotscher is op het moment de enige die op het debuutalbum te horen was) is de kwaliteit op de vijf albums en een ep altijd erg sterk gebleven. Het belooft dan ook een drukke en gezellige avond te worden.

Heidevolk in Rotterdam

Het voorprogramma Ithilien wordt van tevoren omschreven als een combinatie van metalcore, death metal en folk metal. Die laatste twee klinken me niet vreemd in de oren, maar de combinatie met metalcore roept enige scepsis bij me op aangezien ik hier geen hele grote fan van ben. De combinatie van staccatoriffs en metalcorevocalen met traditionele instrumenten als hurdy gurdy, viool, doedelzak en bouzouki werkt echter wonderbaarlijk goed en zorgt al snel voor een enthousiast publiek. Buiten het van het debuut afkomstige From Ashes To the Frozen Land staat de hele set in teken van het onlangs verschenen Shaping The Soul, waarvan bijna ieder nummer met flink enthousiasme wordt gespeeld. Helemaal losgaan doet het publiek nog niet, maar het flinke applaus dat na iedere song te horen is, spreekt alsnog boekdelen over de kwaliteit van het gebodene materiaal. Een absolute aanrader voor mensen die interesse hebben in een opzwepende combinatie van Eluveitie, Parkway Drive en Ensiferum!

Ik begin me in de tussentijd af te vragen hoeveel van Heidevolks bandleden op het moment nog Gelderse roots hebben op het moment dat zanger Jacco de Wijs aanhaalt dat hij blij is om in zijn thuisplaats Rotterdam op te treden. Niet dat er een probleem is, aangezien het massaal toegestroomde niet-Gelderse publiek flinke zin heeft om een feestje te vieren. Vanaf de eerste tonen van Winter Woede is het dan ook meteen een kolkende massa van haar, zweet, bier en geschreeuw. Precies wat je van een folkmetaloptreden mag verwachten en hopen. Voor het podium staat tevens een horde fans die ieder stil moment aangrijpen om meegebrachte hoorns te laten schallen. Bij vlagen licht irritant, maar op andere momenten draagt het toch wel bij aan de opzwepende sfeer die de band brengt met songs als Het Wilde Heer en Als De Dood Weer Naar Ons Lacht.

Het valt vrij snel op dat het huidige gitaristenduo Kevin Vruchtbaert en Kevin Storm de songs op momenten op fijne wijze inkleuren met solo's die op de cd niet te horen zijn. Vooral het duel in Ostara geeft het nummer een flinke portie extra energie en maakt het nog een tandje beter dan op het album het geval is. Er is echter ook tijd voor een intiem rustpunt als de band een aantal prachtige akoestische uitvoeringen neerzet van De Hallen Van Mijn Vaderen, Het Geldersch Volkslied en drinkliederen Het Bier Zal Weer Vloeien en Hulde Aan De Kastelein. Het maakt het optreden op dit specifieke punt buiten uitzonderlijk gezellig voor een moment zelfs magisch. Deze gezelligheid wordt nog eens extra bevestigd door de vrolijke aankondigingen van Lars NachtBraecker ("Houden jullie van bier?") en de aanvullende vioolpartijen van Irma Vos. Beide muzikanten zorgen voor een vrolijke massa.

Er wordt vanavond keurig van alle releases wat gespeeld. Oudjes als Krijgsvolk en Saksenland worden afgewisseld met nieuwe krakers als Urth en Einde Der Zege. Als toegift krijgen we nog de Normaal-cover Vulgaris Magistralis, maar hierna is de koek helaas op en kan het publiek weer adem halen (en shirts aantrekken, want daar gingen er naarmate het optreden vorderde een hoop van uit). Het vijftienjarige bestaan van de band zal op 25 juni in Arnhem ook nog op dvd worden gezet. Als vanavond een voorbode was van dit optreden, dan kan ik iedereen dan ook van harte aanraden om kaartjes voor dit evenement aan te schaffen!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.