Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit de jaren tachtig?

AC/DC - Back In Black
Anthrax - Among The Living
Black Sabbath - Heaven And Hell
Death - Leprosy
Dio - Holy Diver
Exodus - Bonded By Blood
Guns N’ Roses - Appetite For Destruction
Helloween - Keeper Of The Seven Keys Part I
Iron Maiden - Powerslave
Iron Maiden - The Number Of The Beast
Judas Priest - British Steel
Megadeth - Peace Sells… But Who’s Buying?
Mercyful Fate - Don’t Break The Oath
Metallica - Master Of Puppets
Metallica - Ride The Lightning
Morbid Angel - Altars Of Madness
Motörhead - Ace Of Spades
Queensrÿche - Operation: Mindcrime
Rush - Moving Pictures
Savatage - Gutter Ballet
Sepultura - Beneath The Remains
Slayer - Reign In Blood
Testament - The Legacy
Venom - Black Metal
een ander album uit de periode 1980-1989

[ Uitslag | Enquêtes ]

  26 juli:
 • Hellripper, Cloak en High Command
 • Poseydon, Defazer en Betonblok
 • 27 juli:
 • Stonehenge festival met o.a. Belphegor, I Am Morbid, Suffocation en Benediction
 • 28 juli:
 • Soulfly
Kalender
Vandaag jarig:
 • Jason Becker (Cacophony) - 55
 • Jon Oliva (Savatage) - 64
 • Rick Davies (Supertramp) - 80
Negen clips met o.a. Distant en In Hearts Wake

Geplaatst op 21-07-2024 om 20:43u.

Niet alleen in Nederland onweerde het gisteren en vandaag. Ook in Duitsland was het raak. Zo moest Kreator in Gelsenkirchen noodgedwongen stoppen met zijn set. In eigen land hadden onder meer Dominator en Zwarte Cross last van het slechte weer. Laat jij je daardoor wegjagen van outdoorfestivals en zit je liever binnen om clips te bekijken?

 • Distant (deathcore)
 • In Hearts Wake (metalcore)
 • Bottomless (doom metal)
 • Crux Tenebris (melodic death metal)
 • Dämonik (black metal)
 • Dear Fiend (modern metal)
 • Devourer (blackened death metal)
 • Ethreal Riffian (psychedelic rock)
 • KaliYuga (blackened crustpunk)

Negen clips met o.a. Distant en In Hearts Wake

Lees verder...
Een nieuw begin voor Majestica

Geplaatst op 21-07-2024 om 14:15u.

We hadden al een tijdje (drie jaar) niets nieuws meer van Majestica gehoord, maar de powermetalformatie heeft recentelijk via Nuclear Blast een nieuwe single de markt opgebracht. Hoewel er niets aan de samenstelling van de Zweedse band is veranderd, heet de single A New Beginning. "Het is een catchy en melodieus nummer in de stijl van Stratovarius, jarentachtigrock, Helloween met wat hints naar Gary Moore. De single gaat over reflecteren op een nieuw begin, maar ook op iets dat tot een einde komt. Dat laatste hoeft niet altijd slecht te zijn", aldus gitarist en zanger Tommy Johansson, die in januari Sabaton verliet. A New Beginning is geproduceerd door de band zelf en gemixt door Jonas Kjellgren. Darkgrove Design tekende voor het artwork en Erik Hansen maakte de videoclip.

Reacties...
Nieuwe enquête: Wat is de beste elpee uit de jaren tachtig?

Geplaatst op 21-07-2024 om 06:18u.

In de jaren tachtig maakt heavy metal een grote vlucht en ontstaan subgenres als thrash, power, progressive, black en death metal. Wat vind jij het allerbeste studio-album uit dat glansrijke decennium? Stemmen kan via de bijgaande link. We hebben 24 prominente langspelers voorgeselecteerd, waarvan we denken dat ze een flink aantal stemmen krijgen. Natuurlijk is van 1 januari 1980 tot en met 31 december 1989 nog een karrenvracht aan andere klassieke platen uitgebracht. Staat jouw persoonlijke favoriet niet bij de voorgedrukte keuzemogelijkheden? Kies dan s.v.p. de optie "een ander album uit de periode 1980-1989" en vertel ons in een Facebook-reactie op welke elpee jij wilt stemmen.

Wat is jouw favoriete studio-album uit de jaren tachtig?

Nieuwe enquête: Wat is de beste elpee uit de jaren tachtig?

Lees verder...
Negen nieuwe clips met onder meer Entheos

Geplaatst op 20-07-2024 om 22:14u.

Het was vandaag warm op onder meer het terrein van de Zwarte Cross, dus doen we vandaag af en toe rustig aan, zoals met de darkfolk van Nobody. Daar staan wat zweterige dansbare tracks tegenover, zoals die van Without Warning.

 • Entheos (deathcore)
 • Actus Reus (metalcore)
 • Crossdown (black metal)
 • Dampf (hard rock)
 • Darmage (melodic death metal)
 • Nobody (dark folk)
 • Semprah (melodic death metal)
 • Winterforge (melodic death metal)
 • Without Warning (industrial metal)

Negen nieuwe clips met onder meer Entheos

Lees verder...
Carla Harvey verlaat Butcher Babies

Geplaatst op 20-07-2024 om 21:07u.

De wegen van Butcher Babies en zangeres Carla Harvey scheiden elkaar. Dat laat de band in een officiële verklaring weten. De frontvrouw uit Detroit voegt daar in een eigen verklaring aan toe dat ze de laatste zes maanden al geen onderdeel uitmaakte van de posts over Butcher Babies en dat ze na vijftien jaar toewijding niet aan toekomstige inspanningen van de band zal deelnemen. Dat betekent dus ook dat ze niet op het podium te zien zal zijn tijdens het optreden van Butcher Babies op Stonehenge, dat volgende week zaterdag plaatsvindt. Butcher Babies zal zonder Harvey doorgaan. Of er een opvolger voor haar wordt gepresenteerd, is nog niet bekend. Harvey laat weten dat ze nog niet klaar is met muziek maken en optreden, maar dat zal dus onder een andere naam gebeuren.

Carla Harvey verlaat Butcher Babies

Lees verder...
Eerste namen South Of Heaven Festival gelekt

Geplaatst op 20-07-2024 om 12:47u.

Op 7 en 8 juni 2025 vindt de eerste editie van South Of Heaven Festival plaats. De eerste editie zou dit jaar plaatsvinden, maar ging niet door omdat er nog geen zekerheid was over de vergunning. Komende maandag worden de eerste namen officieel bekendgemaakt door de organisatie, maar in De Limburger staat vandaag al een artikel met de eerste namen en de locatie. De locatie is de stadsweide bij het Frontenpark en de eerste namen van de bands die optreden zijn de volgende: Sacred Reich, Hatebreed, Textures, Wolfbrigade, Midnight, Legion Of The Damned, Gutalax, Severe Torture, From The Crypt, Ripshaw en headliner Meshuggah. In totaal treden twintig bands op twee podia op. De namen van de andere negen bands worden in september bekendgemaakt. Meer informatie vind je de komende tijd via de Facebook-pagina van South Of Heaven Festival.

Eerste namen South Of Heaven Festival gelekt

Reacties...
Distant vervangt Monochromatic Black op Dynamo Metalfest

Geplaatst op 20-07-2024 om 12:24u.

Met nog vier weken te gaan heeft Dynamo Metalfest nog een kleine wijziging in de line-up. Monochromatic Black heeft helaas moeten afzeggen voor het Eindhovense festival, maar daarvoor in de plaats komt deathcore van eigen bodem van Distant. Op het programma staan verder onder meer Dimmu Borgir, Saxon, Amaranthe, Igorrr, Watain, Decapitated, Clutch, Skindred en Forbidden. Dynamo Metalfest wordt dit jaar gehouden van 16 t/m 18 augustus, natuurlijk in het Ijssportcentrum te Eindhoven. Alle informatie vind je op www.dynamo-metalfest.nl.

Distant vervangt Monochromatic Black op Dynamo Metalfest

Reacties...
Review: Dödsrit - Nocturnal Will

Geplaatst op 20-07-2024 om 12:18u.

Een van de tofste verrassingen tijdens de laatste editie van het Roadburn-festival is het optreden van het uit Zweden (en deels uit Nederland) afkomstige Dödsrit. Het kwartet maakt er een waar feestje van. De lange, goed opgebouwde nummers combineren de beste elementen van epische black metal, melodieuze heavy metal en vuige crust tot een verrukkelijk geheel. De hoogste tijd dus om Nocturnal Will, het onlangs verschenen, vierde album van dit gezelschap, alsnog onder de loep te nemen. De plaat verschijnt via het kleine, Amsterdamse label Wolves Of Hades, dat zich richt op black metal en hardcore.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Dödsrit - Nocturnal Will

Lees verder...
Nieuwe single van Anna KiaRa

Geplaatst op 19-07-2024 om 17:21u.

De Russische zangeres Anna Moiseeva staat beter bekend onder haar artiestennaam Anna KiaRa. Na haar vertrek uit Imperial Age is zij zich gaan richten op haar solocarrière. Vorige week speelde ze met haar band in Emmen voor het eerst de nieuwe single Poetry Of Despair. Het nummer, dat vlak na haar vertrek uit de symfonische metalband is geschreven, is steviger dan het gemiddelde songmateriaal van de frontvrouw. Destijds had ze ademhalingsproblemen en ze moedigt iedereen aan om zich te confronteren met eigen angsten, depressies en teleurstellingen, waardoor de problemen zullen verdwijnen.

Reacties...
Negen clips met onder meer Axty en Kryptos

Geplaatst op 19-07-2024 om 17:12u.

"Sometimes the snow falls down in June", zong Vanessa Williams in 1992. Het is altijd bijzonder om op een warme dag als vandaag een clip te zien met sneeuw erin, maar we hebben er eentje voor je. Niet van het talentvolle Axty of het ervaren Kryptos overigens.

 • Axty (metalcore)
 • Kryptos (heavy metal)
 • Drowning In Blood (thrash metal)
 • Firtan (black metal)
 • Lady Evyl (heavy metal/hard rock)
 • Onyx Eyes (gothic metal)
 • RunJuliet (melodic rock)
 • Undead Phoenix (thrash metal)
 • Wall Of Palemhor (melodic death metal)

Negen clips met onder meer Axty en Kryptos

Lees verder...
Exodus naar Into The Grave

Geplaatst op 19-07-2024 om 15:00u.

Into The Grave heeft een klinkende naam aan de line-up van volgend jaar toegevoegd. De mannen van Exodus komen namelijk terug naar Leeuwarden. Volgende maand is de band ook al in Leiden te zien, maar die show is al enige tijd uitverkocht. Into The Grave wordt volgend jaar gehouden van 13 t/m 15 juni. Eerder waren Gloryhammer, Wind Rose, Feuerschwanz, Rotting Christ, Orange Goblin, Bewitcher, Vulture en Insanity Alert al bevestigd. Een earlybird-ticket kost 109 euro. Alle informatie vind je op www.intothegrave.nl.

Exodus naar Into The Grave

Reacties...
Review: Eenling - The End Of The Beginning

Geplaatst op 19-07-2024 om 12:00u.

The End Of The Beginning is de debuut-ep van Eenling. De releasedatum is precies een jaar na die van de single I Am Here. De ep, geproduceerd door Devi Hisgen (Cthuluminati, Teitan), geeft een indruk van het album dat volgend jaar zal verschijnen. Eenling bestaat uit een wisselende bezetting met Hakim (Abdelhakim Boutachkourt) als enige kernlid. Hij was tot vorig jaar de webmaster en promotor van Cradle Of Filth in Nederland.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Eenling - The End Of The Beginning

Lees verder...
Honderd extra kaarten voor Stonehenge

Geplaatst op 19-07-2024 om 09:08u.

Het Stonehenge-festival, dat volgende week zaterdag, 27 juli, plaatsvindt in Steenwijk was uitverkocht, maar de organisatie heeft vanwege het dertigjarig jubileum als verrassing toch nog plek voor honderd bezoekers extra. De kaarten gaan vanmiddag om 13.00 uur in de verkoop via deze link. Meer informatie over het festival vind je via de Facebook-pagina van het festival.

Honderd extra kaarten voor Stonehenge

Reacties...
Komt Slayer naar Europa?

Geplaatst op 19-07-2024 om 08:59u.

Kerry King is momenteel actief met zijn soloband, maar de gitarist doet in september en oktober drie lucratieve reünieshows op Amerikaanse festivals met zijn voormalige band Slayer. Blijft het daarbij? In een interview met Metal Injection zegt King het volgende: "Ik probeer echt te zijn en zeg definitief: 'Hey, we gaan niet meer touren.' En we gaan zeker geen muziek meer opnemen, want ik kan dat nu doen met mijn eigen band. Drie [Slayer-]optredens voor nu. En ik zeg 'voor nu', want ik weet dat Europa op de deur komt kloppen: 'Hey man, jullie gasten traden in Amerika op. Kom ons bezoeken.' Dus het zou me niet verbazen als zoiets gebeurt, maar het staat op dit moment absoluut niet in mijn agenda."

De vraag is nu dus welke kapitaalkrachtige Europese festivals de handschoen oppakken en Slayer gaan boeken voor de zomer van 2025. Wacken Open Air? Download UK? Hellfest? Graspop? We wachten in spanning af. Een half jaar geleden hoopten we bij Metalfan.nl overigens nog op een uitgebreidere Europese tournee en stelden we in de wekelijkse frontpage-enquête de vraag: "Stel dat Slayer in 2024 of 2025 naar een grote zaal in jouw omgeving komt voor een headlineshow. Hoeveel euro heb jij dan maximaal over voor een goede staan- of zitplaats?" De complete uitslag van die poll vind je hier: www.metalfan.nl/pollBooth.php?op=results&pollID=777. De conclusie luidde dat de meeste metalfans in Nederland en Vlaanderen op een concert in de Benelux hopen en daar best wat voor over hebben.

Komt Slayer naar Europa?

Reacties...
Pinche Peach van Brujeria overleden

Geplaatst op 18-07-2024 om 20:38u.

Vorige maand was hij nog live te zien op Into The Grave in Leeuwarden, maar vandaag maken zijn bandmakkers van Brujeria bekend dat Pinche Peach is overleden. Ciriaco Quezada, zoals zijn echte naam was, was sinds het begin van de band actief en deed de samples en wat additionele zang. Wie de band wel eens live gezien heeft, zal hem herkennen, want hij was de enige die optrad zonder masker. Ernstige hartproblemen hebben hem nu helaas de das omgedaan. Pinche Peach is slechts 57 jaar oud geworden.

Pinche Peach van Brujeria overleden

Reacties...
Zoeken
  19 juli:
 • Arka'n Asrafokor - Dzikkuh
 • Atavistia - Inane Ducam
 • Axamenta - Spires
 • Deep Purple - =1
 • Jupiter Cyclops - Age Of The UFOnaut
 • Patriarchs In Black - Visioning
 • 20 juli:
 • Eregion - Non Omnis Moriar
 • 22 juli:
 • Intolerance - Waking Nightmares Of An Endless Void
 • 23 juli:
 • Eenling - The End Of The Beginning
 • The Other Sun - Daimon, Devil, Dawn
 • 26 juli:
 • Coldcell - Age Of Unreason
 • Dream Evil - Metal Gods
 • Krypt - Great Spawn Of The Worms Of The Earth
 • Metal Church - The Final Sermon
 • Powerwolf - Wake Up The Wicked
 • Void Witch - Horripilating Presence
 • 27 juli:
 • Grid - The World Before Us
 • 28 juli:
 • Baryon - Hypnos

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.