Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Review: LIK - Misanthropic Breed
Geplaatst op 24-09-2020 om 11:00u

Review: LIK - Misanthropic BreedLekker, weer een pot old school death metal uit de Zweedse school. Tenminste, daar mogen we afgaande op de vorige twee platen van LIK toch van uitgaan. Daarop worden Entombed en met name Dismember geëerd. Daar doen de Zweden ook niet geheimzinnig over. Wie de hint in de titel van de plaat heeft begrepen, weet namelijk al genoeg. Daarnaast bouwt deze derde full-length voort op het eigen debuutalbum Mass Funeral Evocation (2015). Wat heeft Misanthropic Breed nog meer te bieden?

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Clips: Leaves' Eyes, Steven Wilson, HammerFall, Amy Lee ...
Geplaatst op 24-09-2020 om 09:00u

Een dag nadat Dream Theater-leden hinten naar groot nieuws, Whitechapel deze week de studio induikt om een nieuw album op te nemen en Obituary drie livestreams aankondigt, delen we negen clips.

 • Leaves' Eyes (folk metal)
 • Steven Wilson (progressieve rock/pop)
 • Amy lee ft. WagakkiBand (alternatieve rock)
 • HammerFall (heavy metal)
 • Wretched Tongues (deathcore)
 • Show Me Your Universe (atmosferische progressieve metalcore)
 • All Seeing Eyes (progressieve metal)
 • Djerv (rock)
 • Wind Rose (dance metal)

Clips: Leaves' Eyes, Steven Wilson, HammerFall, Amy Lee ...

Das Oktober Metalfest verplaatst naar 2021
Geplaatst op 23-09-2020 om 15:05u

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het ook officieel: Das Okober Metalfest 2020 wordt verplaatst naar 2 oktober 2021. "Het coronavirus dwarsboomt onze snode plannen om schouder aan schouder, aan lange tafels en in de moshpit, gekleed in toepasselijke outfits, een fijne avond metal en foute grappen te beleven," aldus de organisatie. De locatie blijft dezelfde: het Klokgebouw in Eindhoven. Gekochte kaarten blijven geldig voor de editie van volgend jaar. Of Korpiklaani, Tankard, Onkel Tom en Nanowar Of Steel dan ook aanwezig zijn, is nog niet bekend.

Das Oktober Metalfest verplaatst naar 2021

Nieuwe enquête: Favoriete symfonische band van de Benelux?
Geplaatst op 23-09-2020 om 13:30u

De laatste tijd vragen we regelmatig naar jullie favoriete bands in een bepaald genre uit de Benelux. Deze week is het de beurt aan symfonische metal. De Lage Landen hebben verschillende symfonische metalbands van wereldniveau afgeleverd. Er is daarnaast ook steeds meer nieuw bloed dat zich wil bewijzen. Welke van deze bands is jouw favoriet? Staat jouw favoriete band er niet bij? Kies dan 'Een andere band, namelijk' en laat ons jouw voorkeur weten.

Nieuwe enquête: Favoriete symfonische band van de Benelux?

Uitslag enquête: Concertbezoek in coronatijd
Geplaatst op 23-09-2020 om 13:00u

De situatie rondom de coronapandemie verandert continu. Concerten zijn er soms wel weer, maar deze zijn zittend en met een beperkt aantal bezoekers. Dat is even wennen, want metalshows zijn doorgaans energiek, fysiek en gaan vaak gepaard met uitbundig meezingen. Enkele maanden terug vroegen we de bezoekers van Metalfan.nl of zij concertbezoek alweer zagen zitten. Die vraag hebben wij de afgelopen week nogmaals gesteld.

Dat er weer mogelijk is, blijkt uit het aantal mensen een concert heeft bezocht. Ruim veertien procent heeft de concertzaal alweer weten te vinden, dat is flink meer dan de drie procent uit de vorige poll. Ongeveer een derde van de stemmers heeft wel zin in een concert, maar voor hen is het er simpelweg nog niet van gekomen. Een ruime elf procent van de stemmers twijfelt nog. Deze groep lijkt kleiner te zijn dan het aantal twijfelaars uit de vorige poll.

Opvallend is dat bijna veertig procent van de Metalfan.nl-bezoekers zegt grote moeite te hebben met de huidige maatregelen en daarom van concertbezoek afziet. Dit blijkt ook uit de reacties die bezoekers achterlieten bij deze vraag: als het niet op de oude manier kan, dan liever niet. Daar staan echter ook veel reacties tegenover van mensen die het reuze naar hun zin hebben gehad bij bijvoorbeeld de recente shows van Vader en liever iets hebben dan niets. De groep die om een andere reden de concertzalen mijdt is bescheiden met iets meer dan drie procent.

De meningen over concertbezoeken lopen uiteen. De coronapandemie zorgt voor onzekerheid bij velen. Nu de besmettingsaantallen weer oplopen, is het maar de vraag of ook de kleinschalige concerten doorgang kunnen vinden en of dat bezoekers blijven komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Review: Threestepstotheocean - Del Fuoco
Geplaatst op 23-09-2020 om 11:30u

Review: Threestepstotheocean - Del Fuoco Italië staat om van alles bekend, behalve om zijn florerende metal scene. Een enkele uitzondering daargelaten zijn de exportproducten op dat gebied meestal van povere kwaliteit. Is het niet vanwege de matige compositie of productie, dan zorgt het tenenkrommende pizza-Engels er wel voor dat de plaat de eindstreep niet haalt.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Negen nieuwe clips met o.a. Pallbearer en Gama Bomb
Geplaatst op 23-09-2020 om 10:35u

Een dag nadat The Ocean een fossiel naar zich genoemd krijgt (Ophiacantha Oceani) en YouTuber Jared Dines en vocalist Howard Jones (ex-Killswitch Engage, Light The Torch) een preview delen van hun project, delen we negen clips.

 • Pallbearer (doom)
 • Gama Bomb (thrash metal)
 • Monochromatic Black (progressive death)
 • Out Of Vision (alternatieve rock/metalcore)
 • Teramaze (progrock/metal)
 • Metaprism (melodic metal)
 • Molassess (psychedelic rock)
 • Synthetic (melodic death)
 • Dave Klussmann (ft. Rich O'Donnell) (deathdjent)

Negen nieuwe clips met o.a. Pallbearer en Gama Bomb

Review: Spectrum Of Delusion - Neoconception
Geplaatst op 22-09-2020 om 20:15u

Review: Spectrum Of Delusion - NeoconceptionDrie jaar geleden wist Spectrum Of Delusion mij volledig te overdonderden met Esoteric Entity. De technische death van de Katwijkers is van een dermate hoog niveau dat het debuutalbum wereldwijd lovende kritiek opleverde. De opvolger Neoconception wordt dan ook niet in eigen beheer uitgebracht, maar verschijnt via The Artisan Era.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Anathema stopt voor onbepaalde tijd
Geplaatst op 22-09-2020 om 19:51u

Anathema gaat voor onbepaalde tijd de ijskast in. Dat maakte de band zojuist bekend via de social media-kanalen. "Dit jaar is anders dan andere. Wij allen - inclusief elk van jullie - zijn tegen onvoorspelbare uitdagingen aangelopen, die zowel impact hebben op ons professionele als persoonlijke leven. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar laten ons geen andere keuze dan voor onbepaalde tijd te stoppen." Wat de individuele leden gaan doen, is nog niet bekend. "Het is tijd om andere doelen in het leven na te streven en andere wegen te bewandelen".

De band bedankt iedereen voor de support door de jaren heen, specifiek voor de vrijgevigheid na het cancelen van de tour. Anathema zou eigenlijk dit jaar op het Prognosis-festival in Eindhoven optreden met een speciale We're Here Because We're Here-set.

Het invloedrijke Anathema werd in 1990 opgericht (onder de naam Pagan Angel) als doom/deathband, die aan de wieg stond van dat genre, maar ontwikkelde zich door de jaren heen tot een progressieve rockband, die in totaal elf reguliere lp's uitbracht. Het meest recente album, The Optimist, kwam in 2017 uit.

Anathema stopt voor onbepaalde tijd

Negen nieuwe clips met o.a. Heathen en Ozzy Osbourne
Geplaatst op 22-09-2020 om 17:50u

Een dag nadat drummer Donald Tardy van Obituary in een interview aangeeft dat de deathmetalband hopelijk in de eerste helft van 2021 een nieuw album gaat uitbrengen, en op de dag dat Anthrax kenbaar maakt een antibacteriële handzeep met de naam Stop Spreading The Disease op de markt te gaan brengen, delen we negen clips.

 • Heathen (thrash metal)
 • Ozzy Osbourne (heavy metal)
 • Moriaty (heavy rock)
 • As Everything Unfolds (alternatieve rock/metalcore)
 • Etwas (symfonische metal)
 • Agony Atlas (groove metal)
 • Iory Tower (power metal)
 • The Troops Of Doom (old school thrash)
 • Eight Minutes Of Daylight (progressieve metal)

Negen nieuwe clips met o.a. Heathen en Ozzy Osbourne

Interview met Sylvaine
Geplaatst op 22-09-2020 om 12:30u

Meestal is het uitkomen van een nieuw album een aanleiding om een artiest te interviewen. Katherine Shepherd heeft eerder dit jaar weliswaar een split-ep uitgebracht met haar project Sylvaine, maar interessanter is dat deze multi-instrumentaliste en zangeres de laatste jaren veel met yoga bezig is en er een link getrokken kan worden tussen haar muziek, zangcoaching en yogalessen. Het levert een uitgebreid en facettenrijk gesprek op over onder andere haar meest recente full-length Atoms Aligned, Coming Undone (2018), de ontwikkeling van haar songwriting, over hoe licht en donker elkaar versterken, toekomstplannen, haar zang- en yogalessen, over balans in je leven brengen en haar aankomende album. Je kunt Jeffrey's interview met Katherine van Sylvaine hier lezen!

Interview met Sylvaine

Review: Morse Portnoy George - Cov3r To Cov3r
Geplaatst op 21-09-2020 om 20:00u

Review: Morse Portnoy George - Cov3r To Cov3rIedere artiest heeft zijn of haar inspiratiebronnen; muziek waar je thuis mee bent opgegroeid, van idolen in je jeugd of oude muziek die je jaren later nog regelmatig beluistert. Die inspiratiebronnen hebben Neal Morse, Mike Portnoy en Randy George natuurlijk ook. Ze eren hun helden op coveralbums, waarvan Cov3r To Cov3r het meest recente is. De elf tracks, die nog niet eerder zijn uitgebracht, maken samen met de twee eerder verschenen coveralbums de Anthology-release compleet.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Nieuwe clips: MoonSun, Alpha Wolf, Fit For A King en meer
Geplaatst op 21-09-2020 om 18:10u

Een dag nadat Aimée Osbourne bekendmaakt dat haar debuutalbum Vacare Adamare onder haar artiestennaam ARO op 30 oktober zal verschijnen via Make Records, delen we negen clips.

 • MoonSun (melodic metal)
 • Alpha Wolf (metalcore)
 • Fit For A King (metalcore)
 • Future Palace (alternatieve rock)
 • Engst (alternatieve rock)
 • Framing Skeletons (progressieve metal)
 • Silent Skies (filmmuziek)
 • Awake The Dreamer (metalcore)
 • Eva Under Fire (alternatieve rock)

Nieuwe clips: MoonSun, Alpha Wolf, Fit For A King en meer

Clips: Udo Dirkschneider, Vicious Rumors en veel meer
Geplaatst op 20-09-2020 om 20:05u

Twee dagen nadat we vernemen dat Anthrax-bassist Frank Bello bezig is om een solo-album te maken en Accept op 2 oktober een nieuwe single inclusief videoclip zal openbaren, delen we negen clips.

 • Dirkschneider & The Old Gang (heavy metal)
 • Vicious Rumors (heavy/thrash metal)
 • Humanitas Error Est (black metal)
 • Mysthicon (black death metal)
 • Under The Oak (thrash metal)
 • Hjelvik (melodic metal)
 • Brave The Cold (thrash/groove)
 • Touché Amoré (post-hardcore)
 • neànder (instrumental doom)

Clips: Udo Dirkschneider, Vicious Rumors en veel meer

Review: Roy Ziv - Distant Visions
Geplaatst op 20-09-2020 om 14:30u

Review: Roy Ziv - Distant VisionsRoy Ziv wordt in het persbericht vergeleken met grootheden als Steve Vai, John Petrucci, Paul Gilbert en Yngwie Malmsteen. Heeft u niets met dergelijke gitaarvirtuozen, dan kunt u gelijk ophouden met lezen. Houdt u wel van die vingervlugge fretboardfreaks, dan moet u met Distant Visions maar eens een poging wagen. De slechts zes tracks met een totale runtime van net iets over de twintig minuten zorgen er namelijk voor dat deze ep een vrij behapbare intro in de capaciteiten van deze Canadees is.

Klik op de cover om de hele review te lezen.