Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Tweede album van Auri
Geplaatst op 10-06-2021 om 14:30u

Aangezien Nightwish niet kon touren heeft bandleider Tuomas Holopainen tijd over gehad. Naast dat hij met zijn blackmetalband Darkwoods My Betrothed een nieuw album heeft opgenomen, komt de Finse toetsenist ook met zijn nevenproject Auri met een nieuwe plaat. In Auri werkt hij samen met zijn vrouw Johanna Kurkela en Nightwish-alleskunner Troy Donockley. Het tweede album heet II - Those We Don't Speak Of en bevat gastbijdrages van Nightwish-percussionist Kai Hahto. De releasedatum staat op 3 september, maar de eerste single moet lang voor die tijd al verschenen zijn.

Tweede album van Auri

Nieuwe single van Hammer King
Geplaatst op 10-06-2021 om 13:38u

Aan de vooravond van de release van het nieuwe album Hammer King heeft het Duitse Hammer King nog een nieuwe single uitgebracht. De derde single van deze vierde plaat heet Awaken The Thunder. Het nieuwe album van deze oosterburen ligt vanaf morgen in de winkels.

Nieuwe video van Amenra
Geplaatst op 10-06-2021 om 12:40u

Als voorbode voor het nieuwe album De Doorn heeft Amenra weer een nieuwe videoclip uitgebracht. Eerder al had de band een clip uitgebracht bij het nummer De Evenmens, nu zijn er beelden bij albumafsluiter Voor Immer. De nieuwe plaat bevat vijf nederlandstalige songs en ligt vanaf 25 juni in de winkels.

Kreator vervangt Amon Amarth op Dynamo Metalfest
Geplaatst op 10-06-2021 om 11:00u

Eerder deze week kwam het onverhoopte nieuws dat Amon Amarth alle zomerfestivals heeft afgezegd. Dit had als gevolg dat Dynamo Metalfest ineens zonder headliner kwam te zitten. De organisatie heeft niet stilgezeten en heeft nu al een waardige vervanger gevonden. Niemand minder dan thrashgrootmeester Kreator zal de zondag van Dynamo Metalfest afsluiten. Eerder al waren onder meer Heaven Shall Burn, Testament, Jinjer, Decapitated en Candlemass bevestigd. Dynamo Metalfest wordt dit jaar gehouden op 21 en 22 augustus in het IJssportcentrum te Eindhoven. Een combiticket kost 79 euro, maar er zijn ook dagkaarten verkrijgbaar. Voor meer informatie, zie www.dynamo-metalfest.nl.

Kreator vervangt Amon Amarth op Dynamo Metalfest

Review: Aeranea - A Voice For The Lost
Geplaatst op 10-06-2021 om 08:00u

Review: Aeranea - A Voice For The LostAeranea is een Duitse alternatieve metalband die in 2012 is opgericht door Stefan Herkenhoff (Beyond The Black). De groep kwam in 2014 met het debuutalbum As The Sun Died. Daarna verschenen de ep’s The Fading Ones (2016) en The Demons Inside (2017). Vervolgens bleef het stil, al was het kwartet wel regelmatig op het podium te zien. Anno 2021 is de tweede full-length een feit.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Negen nieuwe clips met onder meer L.A. Rats
Geplaatst op 09-06-2021 om 21:35u

Een latertje, maar het kan nog. Het is nog licht. We naderen de langste dag van het jaar, dus we kunnen nog even door. Onderstaande bands willen heel graag dat je de moeite neemt om hun nieuwe clips te checken.

 • L.A. Rats (Geoff Mack cover)
 • Heavy Demons (death metal)
 • Isolator (metalcore)
 • Beyond Frequencies (progressive/melodic metal)
 • Dear Mother (alternative metalcore)
 • Scale The Summit (progressive metal)
 • Rot Away (metalcore)
 • Nocean (gothic metal)
 • Euphrosyne (post black)

Negen nieuwe clips met onder meer L.A. Rats

Zevende album van Leprous in augustus
Geplaatst op 09-06-2021 om 16:45u

Op 27 augustus komt Leprous met een nieuw album. Het artwork is ontworpen door Elena Sigida en is gebaseerd op fotografie van Øystein Aspelund. Frontman Einar Solberg: "Eigenlijk waren we niet van plan om aan een nieuwe collectie songs te beginnen, maar toen de pandemie kwam, zijn we toch aan Aphelion gaan werken. Het is een intuïtief en spontaan album. We hebben geëxperimenteerd met heel uiteenlopende manieren van nummers schrijven en we hebben andere manieren van werken verkend. Er was geen ruimte voor overdenken, overdreven perfectionisme of zorgvuldig geplande composities. Het voelt daardoor vrij en dus niet berekend."

Solberg vervolgt: "Het album is in drie verschillende studio's opgenomen (Ghost Ward Studios, Ocean Sound Recordings en Cederberg Studios). Het aphelium is het punt in de baan van een planeet of ander object dat in een elliptische baan om de zon draait en dat het verst van de zon gelegen is. Het heeft een symbolische waarde, maar we laten de interpretatie open", aldus de zanger/toetsenist, die op 19 juni online solo Leprous-nummers zal spelen.

Zevende album van Leprous in augustus

Nieuwe single van Powerwolf met Alissa White-Gluz
Geplaatst op 09-06-2021 om 16:31u

Eerder berichten we al over de bijzondere bonus-cd Missa Cantorem die je bij het aankomende album Call Of The Wild van Powerwolf krijgt, waarop diverse Powerwolf-krakers voorzien zijn van gastvocalisten. Onder meer Onder meer Johan Hegg (Amon Amarth), Doro Pesch, Johannes Eckerström (Avatar), Björn "Speed" Strid (Soilwork) en Matt Heafy (Trivium) hebben een nummer van de Duitse powermetalband onder handen genomen. Nu heeft Powerwolf een van die songs, Demons Are A Girl's Best Friend, als single uitgebracht, waarbij niemand minder dan Alissa White-Gluz van Arch Enemy de zang op zich heeft genomen.

De nieuwe plaat Call Of The Wild is Powerwolf's achtste studioalbum en wordt op 16 juli via Napalm Records uitgebracht. Dit najaar gaat Powerwolf als alles meezit ook weer op tour. De Lotto Arena in Antwerpen is voor 9 oktober geboekt, terwijl een dag later een show in AFAS Live in Amsterdam gepland staat.

Review: Go Ahead And Die - Go Ahead And Die
Geplaatst op 09-06-2021 om 13:00u

Review: Go Ahead And Die - Go Ahead And DieDat bij Max Cavalera de appel niet ver van de boom valt is al langer bekend. In de afgelopen jaren zagen we al meerdere releases waarop zijn (stief)zoons acte de présence gaven, op zowel Soulfly-albums als met eigen bands. Go Ahead And Die is het nieuwste product van familiebedrijf Cavalera, waarop Max samen met zijn jongste zoon Igor Amadeus laat horen heel nijdig te zijn over de gang van zaken.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Nieuwe enquête: Wat is de beste Overkill-song?
Geplaatst op 09-06-2021 om 09:00u

Overkill werkt momenteel aan het twintigste studio-album. Wat is tot op heden jouw favoriete song van deze Amerikaanse thrashers? Stemmen en reageren kan via de bijgaande link. Staat jouw keuze niet bij de voorgedrukte opties? Stem dan s.v.p. op "een andere Overkill-kraker, namelijk:" en vertel ons in een reactie bij de enquête welke Overkill-song jouw favoriet is.

Nieuwe enquête: Wat is de beste Overkill-song?

Uitslag enquête: door Stephen King geïnspireerde songs
Geplaatst op 09-06-2021 om 08:32u

In het kader van Boekenweek 2021 luidde de afgelopen zeven dagen onze wekelijkse pollvraag: "Wat is jouw favoriete metal- of punksong, die op een verhaal van Stephen King is gebaseerd?" De mannen van Metallica blijven razendpopulair en hun Ride The Lightning eindigt dan ook met grote voorsprong op plaats 1. De titel van die uit 1984 stammende song werd door leadgitarist Kirk Hammett uit Kings bestseller The Stand (1978) overgenomen.

De tweede plek is voor de punkrockers van Ramones met de titelsong voor de verfilming uit 1989 van de roman Pet Sematary (1983). Het brons gaat naar Disciples Of The Watch (1988) van Testament, dat is gebaseerd op Stephen Kings uit 1977 stammende, korte verhaal Children Of The Corn en de bijbehorende speelfilm uit 1984.

Andere populaire tracks zijn Among The Living (1987) van Anthrax, 7 Days To The Wolves (2007) van Nightwish, Blind Guardians Somewhere Far Beyond (1992), AC/DC met Who Made Who (1986), Crimson King (2005) van Demons And Wizards, Pennywise met hun lijflied Pennywise (1991) en Black Sabbaths The Shining uit 1987.

Je kunt al die tracks en meer terugluisteren via onze aan Stephen King gewijde Spotify-playlist.

Uitslag enquête: door Stephen King geïnspireerde songs

Amon Amarth cancelt zomeroptredens, waaronder Dynamo
Geplaatst op 08-06-2021 om 11:35u

Hoewel we ons langzamerhand weer kunnen gaan opmaken voor festivals en grotere concerten, bereikt ons vandaag slecht nieuws. Amon Amarth heeft besloten om, in verband met het niet doorgaan van Wacken Open Air, Summer Breeze, Reload en andere evenementen, alle geboekte optredens van deze zomer te cancellen en pas in 2022 weer te gaan touren. De Zweedse melodeathvikingen waren onder meer ingepland als hoofdact van Dynamo Metalfest. De organisatie van het Eindhovense festijn houdt de moed er gelukkig in en komt met de volgende mededeling:

"Nou zeg, net als de zon weer begint te schijnen en we ook te horen hebben gekregen dat Dynamo Metalfest door kan gaan kan COVID-19 het niet nalaten om toch nog even te klooien. ... Da's natuurlijk erg klote maar in deze tijden kijken we nergens meer van op. Dus we houden het hoofd (en de drinkarm) hoog en gaan voor een meer dan geschikte vervanger. De gesprekken lopen al en we hopen snel bekend te maken wie Dynamo Metalfest 2021 waardig gaat afsluiten."

Dynamo Metalfest wordt dit jaar gehouden op 21 en 22 augustus in het IJssportcentrum te Eindhoven. Een combiticket kost 79 euro, maar er zijn ook dagkaarten verkrijgbaar. Bijgaand vind je de voorlopige line-up. Voor meer informatie, zie www.dynamo-metalfest.nl.

Amon Amarth cancelt zomeroptredens, waaronder Dynamo

Review: :Nodfyr: - Eigenheid
Geplaatst op 08-06-2021 om 09:00u

Review: :Nodfyr: - EigenheidHet is al vaker gezegd, maar de Nederlandse blackmetalscene bloeit als nooit tevoren. Dat vertaalt zich in veelvoudige vertakkingen en regelmatig ontspruitende nieuwe initiatieven. Het Gelderse :Nodfyr: is een mooi voorbeeld. Deze band van oud-Heidevolk-zanger en -gitarist Joris van Gelre (tevens actief in Bezwering, Knoest en eerder in Wederganger) zag weliswaar al in 2011 het levenslicht, maar debuteert met Eigenheid pas tien jaar later met een volledig album. De plaat verschijnt via Ván Records, dat meer en meer een Nederlands enclave begint te worden. Wat kan de luisteraar verwachten?

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Negen nieuwe clips: Illumishade, Majestica, Gost ...
Geplaatst op 07-06-2021 om 19:35u

Grunge en metal gaan prima samen. Er zijn veel metalmuzikanten die geïnspireerd zijn door Nirvana en Alice In Chains. Zo ook enkele van onderstaande bands. Niet allemaal, want we houden van diversiteit. Voor ieder wat wils.

 • Illumishade (ballad)
 • Majestica (power metal)
 • Gost (electronic gothic)
 • Black Coast (metalcore/grunge)
 • Defocus (metalcore)
 • Astray Valley (modern metal)
 • Liliac (Megadeth cover)
 • Man The Mute (heavy grunge)
 • Witch Fever (punk grunge)

Negen nieuwe clips: Illumishade, Majestica, Gost ...

Livestream van Leprous-frontman Einar Solberg
Geplaatst op 07-06-2021 om 14:30u

Op 19 juni om 19.30 uur zal Einar Solberg een exclusieve solo-livestream verzorgen via Munin.live. De setlist bestaat uit tien nummers die bovenaan in een poll zijn geëindigd. Je mag daarbij kiezen uit alle 74 nummers van Leprous. Een reguliere ticket kost 16,25 euro. Meer informatie vind je via de website van Munin.live.

Livestream van Leprous-frontman Einar Solberg