Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
  18 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Pinkpop
Kalender
Vandaag jarig:
 • Asis Nasseri (Haggard) - 51
 • Beatriz Albert (Ebony Ark) - 40
 • Billy Howerdel (A Perfect Circle) - 52
 • Dean Pleasants (Suicidal Tendencies) - 57
 • Edu Falaschi (Angra) - 50
 • Ingo Schwichtenberg (Helloween)† - 57
 • Mike Bridge (Season's End) - 35
 • Page Hamilton (Helmet) - 62
 • Samppa Hirvonen (Nightwish) - 44
 • Stig Pedersen (D-A-D) - 57

Vandaag overleden:
 • Chris Cornell (Soundgarden) - 2017
Clips: Die Apokalyptischen Reiter, Feurschwanz, Lorna Shore ...

Geplaatst op 14-05-2022 om 14:50u.

De laatste dagen waren we wat laat op de avond met de clipoverzichten, vandaag zijn er op tijd bij. We hebben vandaag reeds veelvuldig vertegenwoordigde bands in ons clipoverzicht, maar ook meerdere nieuwkomers. Enjoy!

 • Die Apokalyptischen Reiter (neue deutsche härte)
 • Feuerschwanz (mittelalter rock)
 • Lorna Shore (melodic deathcore)
 • The Swell Fellas (heavy psychedelic rock)
 • Jason Richardson & Luke Holland (experimental metalcore)
 • Bleed From Within (deathcore)
 • Vévaki (dark folk)
 • Godeater (death metal)
 • Greg Puciato (melodic rock)

Clips: Die Apokalyptischen Reiter, Feurschwanz, Lorna Shore ...

Lees verder...
Tweede single van Oceans Of Slumber

Geplaatst op 14-05-2022 om 14:32u.

Op 22 juli brengt Century Media Records de vijfde langspeler van Oceans Of Slumber uit. Eind februari verscheen daarvan de eerste single The Waters Rising. Sinds gisteren staat de tweede single van Starlight And Ash online. Hearts Of Stone gaat over karakters die geplaagd worden door slechte beslissingen.

Lees verder...
Tweede single van nieuwe Five Finger Death Punch

Geplaatst op 14-05-2022 om 12:09u.

Five Finger Death Punch heeft de tweede single van het aankomende album AfterLife uitgebracht. De nieuwe track heet IOU. Net als vorige platen werd ook deze nieuwe opgenomen in de Hideout Recording Studio in Las Vegas met producer Kevin Churko. Het album ligt vanaf 19 augustus in de winkels. Volgende maand is de Amerikaanse band echter al in Europa op tournee, waar we waarschijnlijk wel al de nieuwe singles te horen krijgen. Die tour brengt de mannen op 18 juni naar Graspop. Twee dagen later staat de band op de RTM Stage van de Rotterdamse Ahoy, met Megadeth als special guest.

Lees verder...

Negen nieuwe clips: Charlotte Wessels, Polyphia ...

Geplaatst op 13-05-2022 om 23:35u.

Charlotte Wessels is 35 jaar geworden vandaag. Ze viert het met de bekendmaking van haar nieuwe kapsel en een clip bij Afkicken. Naast Nederlandstalig hebben we instrumentale muziek en nummers met Engelstalige teksten.

 • Charlotte Wessels (rock)
 • Polyphia (instrumental prog)
 • Lybica (instrumental metal)
 • All Them Witches (psychedelic rock)
 • Balaam (black metal)
 • LaMacchia (experimental rock)
 • Death Scythe (groove metal)
 • The Machinist (modern metal)
 • Inhuman Condition (death metal)

Negen nieuwe clips: Charlotte Wessels, Polyphia ...

Lees verder...
This Is Spinal Tap krijgt vervolg

Geplaatst op 13-05-2022 om 19:20u.

De populaire mockumentaire This Is Spinal Tap uit 1984 krijgt vier decennia later eindelijk een vervolg. Deze zal wederom geregisseerd worden door Rob Reiner, die tevens terugkeert in de (bij)rol van documentairemaker Marty DiBergi. De hoofdrollen zullen, net als in het origineel, vertolkt worden door Michael McKean, Christopher Guest en Harry Shearer. Zij spelen de kernleden van de fictieve band Spinal Tap: zanger/slaggitarist David St. Hubbins, sologitarist Nigel Tufnel en bassist Derek Smalls.

In een interview met de Amerikaanse entertainmentsite Deadline.com legt Reiner uit dat Spinal Tap II op 19 maart 2024 in première moet gaan. Dan is het namelijk (ongeveer) veertig jaar geleden dat This Is Spinal Tap verscheen. Het streven is om het origineel te eren en tegelijkertijd wat dieper te gaan met het verhaal. Het basisidee is dat de leden van Spinal Tap, na overal (op de grootste podia) in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa te hebben gespeeld, inmiddels al jarenlang geen tijd met elkaar hebben doorgebracht.

Dit verandert echter wanneer hun manager Ian Faith overlijdt (die in de eerste film door de in 2021 gestorven Tony Hendra werd gespeeld). Zijn weduwe erft een contract, waaruit blijkt dat Spinal Tap hem nog één concert verschuldigd was. Zij dreigt met een rechtszaak als de groep weigert op te treden. Na al die jaren en met veel kwaad bloed tussen de bandleden onderling, komt het gezelschap weer bij elkaar en moeten ze proberen om het concert tot een goed einde te brengen.

This Is Spinal Tap krijgt vervolg

Lees verder...
Review: Night Demon - Year Of The Demon

Geplaatst op 13-05-2022 om 18:00u.

Op Year Of The Demon verzamelt het Amerikaanse Night Demon een serie van vijf singles uit 2020, die destijds in beperkte oplage zijn verschenen. De Amerikanen houden de vroege jaren tachtig springlevend met hun interpretatie van 'eigentijdse' NWOBHM en coverversies van klassiekers. Het trio maakt vooral live indruk. Het is dan ook niet verrassend dat het gezelschap op deze singles daar ook de aandacht op vestigt met enkele livesongs.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Night Demon - Year Of The Demon

Lees verder...
Soilwork komt met nieuwe plaat

Geplaatst op 13-05-2022 om 17:32u.

Övergivenheten is de titel van het nieuwe album en de nieuwe single van Soilwork. De Zweedse band heeft de titeltrack van de twaalfde cd dus ook gelijk de eerste single gemaakt. De nieuwe plaat werd opgenomen in de Nordic Sound Lab in het Zweedse Skara, wederom met producer Thomas "Plec" Johansson. Hij was ook verantwoordelijk voor de productie van de vorige twee albums. Op het album moeten we nog tot 19 augustus wachten, maar je kunt nu al genieten van het titelnummer, waarvan de videoclip door Hanna Oldenburg en Johan Kuurne geregisseerd werd.

Lees verder...
Nieuwe single van The Hu

Geplaatst op 13-05-2022 om 09:26u.

De folkmetallers van The Hu komen deze zomer met hun tweede album. Hoe de nieuwe plaat heet, is nog niet bekend, maar de Mongoolse band heeft wel alvast een nieuwe single uitgebracht, genaamd This Is Mongol. De bijbehorende clip werd - ondanks wat de songtitel doet vermoeden - niet in Mongolië opgenomen, maar in de Mojavewoestijn in de Verenigde Staten.

Reacties...
The Rasmus in finale Eurovisie Songfestival

Geplaatst op 12-05-2022 om 23:55u.

De bekende hardrockband The Rasmus heeft zich vanavond (donderdag) geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival, die komende zaterdag (14 mei) in de Italiaanse stad Turijn gaat plaatsvinden. De Finse hardrockers scoorden tussen 2003 en 2005 reeds vijf Top 40-noteringen in Nederland, waaronder de megahit In The Shadows, en zinnen op een internationale terugkeer aan de top.

Dat moet gebeuren middels het door zanger Lauri Ylönen en de bekende Amerikaanse producent en songwriter Desmond Child geschreven Jezebel. The Rasmus (namens Finland) neemt het in de finale op tegen 24 andere acts, waaronder S10 (Nederland) en Jérémie Makiese (België). Bijgaand kun je het optreden van The Rasmus bekijken uit de tweede halve finale, waarmee de groep zich dus bij de finalisten heeft geschaard.

Reacties...

Nieuwe clips: Visions Of Atlantis, Jeff Scott Soto ...

Geplaatst op 12-05-2022 om 22:50u.

De meeste bands zijn blij dat ze weer mogen touren. Toch zijn er nog wel aardig wat die optredens cancelen om verschillende redenen. Recentelijk nog Spiritbox, Paradise Lost, Dismember. The Agonist niet, want hoewel het vervoermiddel van de band dienst weigert, wenst de band niet op te geven en gaat de tour gewoon door. We eindigen vandaag dan ook met livemuziek. Morgen begint een van de eerste buitenfestivals: PitFest!

 • Visions Of Atlantis (symphonic metal)
 • Jeff Scott Soto (rock)
 • Fortis Ventus (symphonic metal)
 • Bloodred (blackened death metal)
 • Skepticity (melodeath)
 • Degeneracy (death metal)
 • Sinsid (heavy metal)
 • Shovel (sludge metal)
 • Orianthi (hard rock)

Nieuwe clips: Visions Of Atlantis, Jeff Scott Soto ...

Lees verder...
Nieuwe namen voor Soulcrusher

Geplaatst op 12-05-2022 om 08:29u.

De organisatie van Soulcrusher heeft Cave In, Ultha, Bossk, Buñuel, Cloud Rat en Onhou aan de affiche toegevoegd. Eerder waren Amenra, Envy Official, Bongripper, Gaahls Wyrd, Unsane, Gaerea, Saor, Conjurer, Spectral Wound, Hellripper, Hide en Pupil Slicer al bevestigd. Soulcrusher vindt op 21 en 22 oktober plaats in Doornroosje te Nijmegen. Tickets en meer informatie vind je via de website van Soulcrusher.

Nieuwe namen voor Soulcrusher

Reacties...
The Black Dahlia Murder-frontman overleden

Geplaatst op 11-05-2022 om 22:20u.

The Black Dahlia Murder plaatst zojuist een triest bericht: frontman Trevor Strnad heeft besloten uit het leven te stappen. "Met veel verdriet kondigen we het overlijden van Trevor Scott Strnad aan. Geliefde zoon, broer en hoeder van goede tijden. Hij was geliefd bij iedereen die hem ontmoette. Een wandelende muziekencyclopedie. Hij was een knuffelaar, een schrijver en een van 's werelds grootste entertainers. Zijn teksten vulden de wereld met verhalen en spreuken en horror en eigenzinnigheid. Hij leefde ervoor om jouw show te zijn." Daarna volgt het nummer van de Amerikaanse zelfmoordpreventie-lijn, wat er op wijst dat hij zijn eigen leven beëindigd heeft. Trevor Strnad is slechts 41 jaar oud geworden.

Trevor Strnad was een van de oprichters van The Black Dahlia Murder. De band begon in 2001 en bracht twee jaar later zijn debuutalbum Unhallowed uit. Elke twee jaar zou een nieuw studioalbum volgen, behalve in 2019. Het laatste album Verminous kwam in 2020 uit. De frontman was samen met gitarist Brian Eschbach de constante factor binnen de band. The Black Dahlia Murder zou komende zomer op Dynamo Metalfest te zien zijn.

The Black Dahlia Murder-frontman overleden

Reacties...
Negen nieuwe clips met onder meer Therion en Terror

Geplaatst op 11-05-2022 om 22:15u.

Therion en Terror, dat allittereert wel lekker, en dat terwijl beide bands heel andere muziek maken. Zoals altijd hebben we tussen haakjes achter de bandnamen gezet welke stijl ze spelen, zodat je zoektocht naar nieuwe muziek en de bij jou passende stijl(en) wat makkelijk wordt.

 • Therion (symphonic metal)
 • Terror (hardcore)
 • Cleanbreak (hard rock)
 • Obscured Within (melodeath)
 • Wake (blackened death metal)
 • Crossing Rubicon (hard rock)
 • Gwendydd (modern metal)
 • Deathbringer (death metal)
 • End Of Paradise (heavy metal/rock)

Negen nieuwe clips met onder meer Therion en Terror

Lees verder...
Twaalfde album van Behemoth

Geplaatst op 11-05-2022 om 10:34u.

De mannen van Behemoth hebben hun twaalfde studioalbum aangekondigd. De opvolger voor het vier jaar oude I Loved You At Your Darkest heet Opvs Contra Natvram en werd door de band zelf geproduceerd, waarna het gemixt werd door Joe Barresi. De plaat verschijnt op 16 september via Nuclear Blast Records op vele kleuren vinyl, in een boxset, op cd en natuurlijk op de streamingdiensten, maar vandaag heeft de Poolse band wel al de videoclip voor de eerste single Ov My Herculean Exile online gezet.

Deze zomer is Behemoth al live te zien en dan zal de nieuwe single waarschijnlijk ook wel gespeeld worden. De band is in augustus een van de headliners van Alcatraz in het Belgische Kortrijk. In het najaar volgt een Europese tour samen met Arch Enemy. De bands komen op 22 oktober naar de Mainstage in Den Bosch.

Lees verder...
Review: Pure Wrath - Hymn To The Woeful Hearts

Geplaatst op 11-05-2022 om 09:00u.

Kwaliteit komt uiteindelijk altijd bovendrijven. In ieder geval geldt deze uitspraak voor het Indonesische blackmetalproject Pure Wrath. In 2018 verschijnt het debuutalbum Ascetic Eventide nog via het volstrekt onbekende, lokale label Hitam Kelam Records. Een jaar later verschijnt de opvolger Sempiternal Wisdom al via het nog steeds relatief kleine, maar in blackmetalkringen goed aangeschreven staande Pest Productions (onder andere Violet Cold, Svarti Loghin, A Diadem Of Dead Stars en Vallendusk vonden er onderdak). Inmiddels heeft Januaryo Hardy, de persoon die in zijn eentje verantwoordelijk is voor alle muziek, een nieuw label gevonden in de vorm van het respectabele Debemur Morti Productions. Dan doe je mee met de grote jongens.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Pure Wrath - Hymn To The Woeful Hearts

Lees verder...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.