Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Zangeres verlaat Nervosa

Geplaatst op 03-02-2023 om 11:42u.

Al in september vorig jaar liet Diva Satanica aan de andere bandleden van Nervosa weten dat ze zou vertrekken bij de van oorsprong Braziliaanse thrashmetalformatie, maar de Latijns-Amerikaanse tour wilden ze in alle rust laten verlopen. Als reden geeft de zangeres dat ze meer tijd aan andere projecten en de band Bloodhunter wil besteden. De andere bandleden begrijpen en steunen haar in haar beslissing.

Nervosa is de laatste paar maanden bezig met een nieuwe vocalist(e) en drumster (want Nanu Villalba is ook al niet meer van de partij). Deze week gaat de nieuwe samenstelling (ook gitariste Helena Kotina is eerder deze maand toegetreden) de studio in om een nieuw album op te nemen. Daarvan zullen spoilers op de social media langskomen.

Zangeres verlaat Nervosa

Reacties...

Pitfest

Negen nieuwe clips met o.a. Pop Evil en Xandria

Geplaatst op 03-02-2023 om 10:58u.

Het is weer vrijdag, traditioneel een dag waarop veel nieuwe albums uitkomen, vandaag onder meer die van Russkaja, A Diadem Of Stars en Xandria. Van laatstgenoemde hebben we vandaag een clip opgenomen in onderstaand overzicht.

 • Pop Evil (elektronicore)
 • Xandria (symphonic metal)
 • FlowerLeaf (melodic metal)
 • Fracturus (deathcore)
 • Hail The Void (stoner doom)
 • Lotus Thrones (experimental metal)
 • Night Demon (heavy metal)
 • Novarium (melodic metal)
 • The Abbey (doom metal)

Negen nieuwe clips met o.a. Pop Evil en Xandria

Lees verder...
Review: Xandria - The Wonders Still Awaiting

Geplaatst op 03-02-2023 om 10:50u.

Xandria is terug van weggeweest. Nadat Dianne van Giersbergen de symfonische metalformatie in 2017 verliet, waren er nog wel wat optredens met Aeva Maurelle (ex-Aeverium), maar het is pas een jaar geleden dat er weer structureel activiteiten zijn, met Reborn als het belangrijkste teken van terugkeer aan het front. Met een bijna volledig gewijzigd team, want bandleider/gitarist/componist Marco Heubaum heeft maar liefst vier nieuwe bandleden om zich heen verzameld.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Xandria - The Wonders Still Awaiting

Lees verder...

Grote line-up-wisseling bij Thundermother

Geplaatst op 03-02-2023 om 10:11u.

Thundermother ondergaat (weer) een grote wisseling in de line-up. Bandleidster/gitariste Filippa Nässal zet de band door, maar neemt afscheid van frontvrouw Guernica Mancini, bassiste Mona Lindgren en drumster Emlee Johansson. Vorig jaar bracht de band nog het album Black And Gold uit, maar nu hebben de dames dus besloten om ieder hun eigen weg te gaan. Nässal heeft wel al een paar van de vacatures gevuld. Bassiste Majsan Lindberg keert terug. Zij verliet anderhalf jaar geleden de band om haar studie af te maken, maar die is nu afgerond dus heeft ze weer tijd om te touren. Daarnaast is ook al een nieuwe zangeres gevonden. Linnéa Vikström van Therion zal voortaan met Thundermother op het podium staan. Dit is overigens niet de eerste keer dat bijna heel de band opstapt. Nässal heeft in 2017 al precies hetzelfde meegemaakt. Ook toen vertrokken alle andere bandleden.

Grote line-up-wisseling bij Thundermother

Reacties...
Metal Church maakt nieuwe zanger bekend

Geplaatst op 03-02-2023 om 06:55u.

Metal Church heeft bekendgemaakt dat Marc Lopes de nieuwe vocalist is. Lopes is onder meer bekend van Let Us Prey, Meliah Rage, Hellspeak, de begeleidingsband van Ross The Boss en een gastbijdrage aan een album van Orden Ogan. In de loop van 2023 moet via Rat Pak Records het eerste album van Metal Church verschijnen met Marc Lopes achter de microfoon.

De Amerikaan is de opvolger van Mike Howe, die in 2021 op slechts 55-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Volgens gitarist en bandleider Kurdt Vanderhoof is de kersverse aanwinst echter geen kloon van Mike Howe of van de originele Metal Church-vocalist David Wayne, die in 2005 op amper 47-jarige leeftijd overleed aan bij een verkeersongeval opgelopen verwondingen. Metal Church heeft besloten om de toekomst te beschouwen als een heel nieuw hoofdstuk.

Metal Church maakt nieuwe zanger bekend

Lees verder...
Nieuwe single van Slipknot

Geplaatst op 02-02-2023 om 20:13u.

Slipknot heeft zonder vooraankondiging een nieuwe single uitgebracht genaamd Bone Church. Ondanks dat de band vorig jaar nog een nieuwe plaat lanceerde, is deze song daar niet op te vinden. Het nummer is ontstaan tijdens jamsessies op tour voor het album .5: The Gray Chapter en is sindsdien geëvolueerd tot wat het nu is, aldus percussionist M. Shawn "Clown" Crahan, die ook de bijbehorende videoclip geregisseerd heeft.

Reacties...
Review: Konquest - Time And Tyranny

Geplaatst op 02-02-2023 om 15:49u.

Er lijken de laatste tijd wel meer New Wave Of British Heavy Metal-platen uit te komen dan dat er in de gloriedagen begin jaren tachtig zijn verschenen. Het is nauwelijks bij te houden. De nog jonge, Italiaanse band Konquest bedient zich ook van die welbekende heavymetalformule. Ik zeg band, maar dit album en ook voorganger The Night Goes On (2019) zijn eigenlijk een soloproject van Alex Rossi, die zingt, schrijft en alle instrumenten bespeelt. Alleen de mastering heeft hij uit handen gegeven. Inmiddels heeft Rossi echter anderen gevonden om na alle lockdowns de Europese podia te bestormen.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Konquest - Time And Tyranny

Lees verder...
Live-album van Visions Of Atlantis

Geplaatst op 01-02-2023 om 22:16u.

Sinds vorig jaar speelt Visions Of Atlantis weer behoorlijk wat live-shows. Het optreden op Wacken Open Air van vorig jaar is vastgelegd en zal op 31 maart verschijnen onder de titel Pirates Over Wacken. De eerste single heet Pirates Will Return. De clip daarvan maakt onderdeel uit van de bonus-dvd Live At Masters Of Rock, die onderdeel is van de earbook-versie. De internationale symfonische metalformatie keert in april met Autumn Bride onder de noemer Pirates Over Europe terug naar de Europese podia, waaronder JH Asgaard in Gent (15 april), Fluor in Amersfoort (16 april) en Turock te Essen (20 april).

Live-album van Visions Of Atlantis

Lees verder...
Gitarist verlaat Sinister

Geplaatst op 01-02-2023 om 21:55u.

Gitarist/bassist Ghislain van der Stel heeft na acht jaar besloten om Sinister te verlaten. De metalformatie betreurt, maar respecteert zijn besluit, dankt hem voor zijn tijd en inzet en wenst hem veel succes met zijn verdere muzikale bezigheden. Vorig jaar vertrok drummer Toep Duin. Zijn opvolger is de Sloveen Simon Škrlec. Sinister speelt dit jaar onder meer op Smyrna Death Fest in Enschede (11 februari) en op Graveland in Hollandscheveld (27 mei).

Gitarist verlaat Sinister

Reacties...

Negen nieuwe clips met onder meer Haken

Geplaatst op 01-02-2023 om 21:40u.

Veel relatief onbekende namen vandaag, maar er zitten beslist enkele parels tussen, dus bent u muzikaal ontdekkingsreiziger, stap dan in en surf langs onderstaand clipoverzicht. Welke bands heb je vandaag ontdekt?

 • Haken (progressive metal)
 • Austere (depressive black metal)
 • Dawn Of Ouroboros (blackened progressive metal)
 • Djunah (melodic metal)
 • Hypno5e (progressive metal)
 • Mephorash (black metal)
 • Ov Sulfur (death metal)
 • Poh Hock (progressive/experimental)
 • Predatory Void (post metal/doomsludge)

Negen nieuwe clips met onder meer Haken

Lees verder...
Iron Maiden, RATM en Soundgarden misschien in Rock & Roll Hall Of Fame

Geplaatst op 01-02-2023 om 14:50u.

Iron Maiden, Rage Against The Machine en Soundgarden zijn genomineerd om opgenomen te worden in de Rock & Roll Hall Of Fame. Er kan tot en met 28 april gestemd worden, waarna de artiesten met de meeste stemmen geëerd worden met een plaats in de prestigieuze eregallerij van het in Cleveland (VS) gevestigde museum. Naast de drie genoemde bands maken ook Sheryl Crow, Missy Elliott, Joy Division/New Order, Cindy Lauper, George Michael, Willie Nelson, Warren Zevon, The Spinners, Kate Bush, A Tribe Called Quest en The White Stripes kans. Een artiest kan 25 jaar na diens eerste officiële, professionele release pas worden genomineerd. Welke vijf (of meer) van alle veertien genoemde acts dit jaar daadwerkelijk aan de eregalerij zullen worden toegevoegd, wordt in mei bekendgemaakt. De inductieceremonie vindt in de herfst plaats. Stemmen kan via deze link.

Iron Maiden, RATM en Soundgarden misschien in Rock & Roll Hall Of Fame

Reacties...
Review: Disillusion - Ayam

Geplaatst op 01-02-2023 om 10:45u.

Bij sommige bands is drie jaar een lange periode om te overbruggen tussen twee albums, maar in het geval van de Duitse, progressieve deathmetalgroep Disillusion zal geen enkele fan moeite hebben met deze tijdspanne. Liefhebbers van de briljante, verhalende metal van dit gezelschap moesten eerder immers liefst dertien jaar wachten op nieuw materiaal, dat in 2019 verschijnt in de vorm van het fenomenale 'comebackalbum' The Liberation. Dat sinds november de vierde langspeler Ayam in de schappen ligt, is dus pure winst. Nog mooier is dat deze plaat wederom een voltreffer is geworden, die terecht in de hoogste regionen van menig jaarlijst terug te vinden zal zijn.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Disillusion - Ayam

Lees verder...
Ozzy stopt nu echt met touren

Geplaatst op 01-02-2023 om 09:42u.

Ruim dertig jaar na zijn originele afscheidstournee is Ozzy Osbourne dan toch echt met touren gestopt. In 2018 begon de zanger aan No More Tours II (een verwijzing naar de afscheidstour die hij begin jaren 90 deed). Wegens ziekte en een ongeluk werden de shows voor 2019 uitgesteld. Het jaar daarna belandde de hele wereld in een pandemie waardoor de tour weer verzet moest worden. Ozzy moet nu met veel tegenzin toegeven dat zijn lichaam het vele reizen niet meer trekt. Daarom heeft hij besloten om de geplande tournee dus helemaal te cancellen. Zijn team bedenkt momenteel hoe de legendarische zanger nog wel zou kunnen optreden zonder constant te moeten reizen. Het kan dus zijn dat hij ooit nog wel eens op het podium staat, maar een echte tournee hoeven we niet meer te verwachten.

Ozzy stopt nu echt met touren

Reacties...
Debuutalbum van Haliphron

Geplaatst op 31-01-2023 om 18:03u.

Leden van Bleeding Gods, Izegrim en God Dethroned zijn een nieuwe band begonnen genaamd Haliphron. Enige tijd terug kwam de eerste single al uit, vandaag heeft de band de details van het eerste volledige album bekendgemaakt. De debuutplaat heet Prey en zal negen tracks bevatten die zijn gemixt en gemasterd door Mendel bij de Leij. Het album verschijnt op 31 maart via Listenable Records. Haliphron bestaat uit frontvrouw Marloes Voskuil (Izegrim), gitaristen Ramon Ploeg (Bleeding Gods) en Jeroen Wechgelaer (Izegrim), bassiste Jessica Otten (Bleeding Gods), drummer Frank Schilperoort (God Dethroned) en toetsenist David Gutierrez Rojas (Bleeding Gods).

Debuutalbum van Haliphron

Lees verder...
Review: Turmion Kätilöt - Omen X

Geplaatst op 31-01-2023 om 12:00u.

Turmion Kätilöt is een Finse industrialband die al twintig jaar meegaat. Buiten zijn eigen landsgrenzen is de formatie nog een onbekende naam, maar in Finland heeft de groep al een aardige fanschare opgebouwd. Sinds kort valt Turmion Kätilöt onder het grote label Nuclear Blast en probeert de groep met zijn nieuwe plaat Omen X ook bekendheid te krijgen in Europa. Zodoende kon je de Finnen al aan het werk zien als support-act van Nightwish en staat er volgende maand een Europese tour op het programma.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Turmion Kätilöt - Omen X

Lees verder...
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.