Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-08-2020

Weer ruzie binnen Immortal
Geplaatst op 04-08-2020 om 21:00u

Er is weer ruzie in het Immortal-kamp! Enkele jaren geleden had frontman Abbath ruzie met drummer Horgh en mede-oprichter/schrijver Demonaz, waarna Abbath de band verliet. Nu hebben Horgh en Demonaz ruzie.

Waar gaat de ruzie over? Over precies dezelfde kwestie als de ruzie van destijds met Abbath: de rechten op de naam Immortal. Demonaz heeft de naam in juli 2019 als handelsmerk laten registreren bij het Norwegian Industrial Property Office, waardoor hij de exclusieve rechten heeft om de naam Immortal te gebruiken. In eerste instantie was dit goedgekeurd, maar Horgh heeft daar met succes bezwaar op aangetekend. Hij was namelijk niet op de hoogte van de snode plannen van Demonaz.

In een reactie aan de Noorse krant VG (Verdens Gang) laat Reidar "Horgh" Horghagen weten dat het nooit in hem zou zijn opgekomen om de naam exclusief voor hemzelf te registeren, maar omdat Demonaz dat nu wel doet, vindt hij dat hij zijn verworven rechten moet verdedigen. Het is tenslotte een groot deel van zijn inkomen waar het om draait.

Harald "Demonaz" Nævdal is het op zijn beurt weer niet eens met de goedkeuring van het bezwaar van Horgh. Demonaz vindt dat hij de rechten op de naam hoort te bezitten. Hij is per slot van rekening het enige overgebleven originele bandlid en heeft aan alle albums meegewerkt, terwijl Horgh er pas vanaf het vierde album Blizzard Beasts bijzit. Het Norwegian Industrial Property Office heeft nu echter beslist dat de naam Immortal behoort bij de band als geheel en niet aan één bandlid specifiek.

Horgh is daar blij mee: "We hebben de naam Immortal samen opgebouwd en dan behoort deze ook toe aan de hele band." Verder hoopt hij dat de mannen deze onenigheden snel achter zich kunnen laten en dat Immortal spoedig weer eens live kan optreden. Overigens heeft Abbath in een recent interview juist laten weten dat hij open staat voor een eventuele terugkeer bij Immortal.

Weer ruzie binnen Immortal

Review: Heavy Harvest - Iron Lung
Geplaatst op 04-08-2020 om 10:30u

Review: Heavy Harvest - Iron LungWanneer je Iron Lung, het tweede album van het Zwitserse drietal Heavy Harvest, voor het eerst opzet, zou je haast vergeten dat noiserock een genre is dat alweer decennia meegaat. Zo fris, energiek en intens is het geluid van het trio dat bestaat uit O'Neal Haas (zang/gitaar), Aaron Wetzel (bas) en Jonas Häne (drums). De band begon in 2011 als stonerkwartet en is door de jaren heen geëvolueerd tot een driemanschap dat in 2017 debuteerde met Rats.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Geen extra financiële steun voor kunst en cultuur
Geplaatst op 04-08-2020 om 10:00u

Als het aan minister Van Engelshoven (D66) ligt, komt er niet meer steun voor de kunst- en cultuursector. Drie fractievoorzitters in de Tweede Kamer, te weten Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) geven aan dat kleinere podia, bioscopen en musea dreigen om te vallen, maar Engelshoven geeft aan "dat we los moeten komen van het verhaal dat er meer steun bij moet."

De culturele sector mist dit jaar al zo'n 2,6 miljard euro aan inkomsten. Ongeveer 38.000 makers ontvangen nog altijd helemaal geen steun. Kleinere poppodia, schouwburgen en theaters geven aan dat ze er zonder extra steun volgend jaar simpelweg niet meer zijn. Steeds meer mensen die op die podia horen te staan, verlaten de sector.

Klassiekers van de dag op Facebook en Spotify
Geplaatst op 03-08-2020 om 20:51u

Dagelijks plaatsen we op onze Facebook-pagina een klassieker van de dag. De aanleiding is vaak de verjaardag of sterfdag van een bandlid, of dat de single of het bijbehorende album op die datum is uitgebracht. Zo vierden we precies een jaar geleden de verjaardag van Metallica-zanger/gitarist James Hetfield (die op 3 augustus 1963 ter wereld kwam) met het nummer One en zetten we vandaag de exact 33 jaar oude kassakraker Hysteria van Def Leppard in het zonnetje middels de single en openingstrack Women.

Je kunt bijna alle Metalfan.nl Klassiekers Van De Dag beluisteren op de bijgevoegde Spotify-playlist, die we regelmatig aanvullen. Op dit moment bevat de afspeellijst exact vijfhonderd songs en meer dan 42 uur hoogstaande muziek. Slechts vier voormalige Klassiekers Van De Dag ontbreken, namelijk Liar van Rollins Band, Headless Cross van Black Sabbath, Manowars Gloves Of Metal en Heartwork van Carcass. Die tracks staan namelijk niet (meer) op Spotify.

Daar staat tegenover dat we de afgelopen maanden nog favoriete songs hebben toegevoegd in allerlei metalgenres en aanverwante muzieksoorten, van onder meer AC/DC, Asphyx, Black Sabbath, Carach Angren, Cannibal Corpse, Cradle Of Filth, Death, Devildriver, Golden Earring, Guns N' Roses, Heart, Heidevolk, Judas Priest, Legion Of The Damned, Manowar, Megadeth, Metal Church, Poison, Rammstein, Satyricon, Saxon, System Of A Down, Twisted Sister, Vandenberg en Volbeat. We wensen jullie veel luisterplezier toe!

Negen nieuwe clips met onder meer Joe Satriani en Lyria
Geplaatst op 03-08-2020 om 18:45u

We beginnen de week waarin Def Leppard elke dag het 33-jarig jubileum van Hysteria viert met verschillende activiteiten, met negen clips van andere bands.

 • Joe Satriani (instrumentale rock)
 • Lyria (ballad)
 • Saber (old school metal)
 • Silius (groovy thrash)
 • From Ashes To New feat. Anders Fridén (modern rock)
 • Delusional (nu metal)
 • Moon Tooth (akoestisch)
 • Peripheral Cortex (prog death jazz)
 • The Tangent (progressieve rock)

Negen nieuwe clips met onder meer Joe Satriani en Lyria

Herinnering enquête: het beste studio-album van Kiss
Geplaatst op 03-08-2020 om 13:22u

In de huidige frontpage-enquête op Metalfan.nl vragen we jullie: "Wat is jouw favoriete studio-album van Kiss?" De aanleiding is de recente aankondiging van een Europese (afscheids)tournee van de Amerikaanse hardrockband, die in juni en juli 2021 plaats moet vinden. Komende woensdag, 5 augustus, maken we de einduitslag bekend. Je kunt dus nog zo'n anderhalve dag stemmen en reageren via de bijgaande link!

Review: Angel - A Woman's Diary - Chapter II
Geplaatst op 03-08-2020 om 12:00u

Review: Angel - A Woman's Diary - Chapter IIAngel is de artiestennaam van zangeres Helena Iren Michaelsen en tevens de naam van haar dochter. In 2002 maakte Michaelsen deel uit van de eerste line-up van Sahara Dust, de voorloper van Epica, voordat Simone Simons de positie achter de microfoon overnam. De Noorse zangeres richtte vervolgens samen met drummer Steve Wolz Imperia op, een symfonische band waarmee ze vorig jaar nog optrad op FemME en Flames Of Eternity op de markt bracht. Daarnaast heeft ze altijd solomateriaal geschreven. Op het tweede solo-album album krijgt ze hulp van multi-instrumentalist en levenspartner Oliver Philipps (Everon, Phantasma). Hij is verantwoordelijk voor alle instrumentatie.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Eerste namen voor Download Festival 2021
Geplaatst op 03-08-2020 om 11:27u

Ook het Download Festival heeft de eerste namen voor 2021 bekendgemaakt, en dat zijn er aardig wat. Headliners zijn Kiss, Biffy Clyro en System Of A Down. Verder zien we nog onder meer Korn, Deftones, A Day To Remember, Volbeat, Gojira, Killswitch Engage, Steel Panther, Mastodon, Sepultura, Funeral For A Friend, Alestorm, Powerwolf, Skillet, Lacuna Coil, Airbourne Haken, Obituary en Blues Pills op de poster staan. Download Festival vindt plaats van 4 t/m 6 juni op Donington Park bij het Britse Leicestershire. De kaartverkoop begint aanstaande vrijdag. Alle informatie vind je op www.downloadfestival.co.uk.

Eerste namen voor Download Festival 2021

Einde voor Stairway aan de Mariaplaats in Utrecht
Geplaatst op 03-08-2020 om 10:00u

Na 25 jaar doen Henk Westbroek (68) en zijn vrouw Julia Harris het aan de Mariaplaats in Utrecht gevestigde Stairway over aan hun dochter Chrissie (31) en diens partner Dani Aguilera. De vanwege Vara's Vuurwerk bij metalheads populaire radio-dj vindt het mooi genoeg geweest. In de beginjaren gaat het crescendo voor het rockcafé. Onder meer Alanis Morissette, Golden Earring, Shania Twain en Herman Brood treden er op. Als echter de bezoekersaantallen teruglopen, wordt in 2012 de naam Stairway To Heaven veranderd in Stairway en maken de rockoptredens plaats voor horeca op aanvraag met ruimte voor hiphop, happy hardcore, jongerenfeesten en feesten voor nudisten en lesbiennes. Omdat er veel concurrentie is op zalengebied, gaan na acht jaar de naam Stairway en het concept echter verdwijnen. Chrissie: "Ik wil een plek voor jong en oud, waar je overdag met je kinderen kunt zijn, en ’s avonds een lekker drankje kunt doen. De zaak zal een warme, Zuid-Amerikaanse sfeer krijgen. 25 augustus begint de verbouwing, die ongeveer zes weken gaat duren."

Einde voor Stairway aan de Mariaplaats in Utrecht

Clips: U.D.O., Oceans Of Slumber, MoonSun en meer
Geplaatst op 02-08-2020 om 19:55u

Een paar dagen nadat zowel Uriah Heep als Overkill laten weten dat ze aan een nieuw album werken en een dag nadat Cradle Of Filth zijn thee-lijn presenteert, delen we negen clips van andere bands.

 • U.D.O. & Das Musikkorps Der Bundeswehr (heavy metal)
 • Oceans Of Slumber (progressive doom metal)
 • MoonSun (symfonische metal)
 • OST+FRONT (Neue Deutsche Härte)
 • Orbit Culture (groove metal)
 • Bendida (symfonische folk metal)
 • Chaos Magic feat. Caterina Nix (symfonische metal)
 • LIK (melodeath)
 • The Erkonauts (prog sludge punk)

Clips: U.D.O., Oceans Of Slumber, MoonSun en meer

Interview met Dee Snider
Geplaatst op 02-08-2020 om 17:00u

Met For The Love Of Metal heeft Dee Snider eindelijk een album gemaakt dat zeer goed in de smaak viel bij het grote publiek. De 65-jarige zanger kon niet anders dan op tournee gaan. Had hij met het einde van Twisted Sister echter niet aangegeven dat de energieke frontman niet oud wilde worden op het podium? Aan Metalfan.nl vertrouwt Dee toe dat hij heeft gemerkt dat de jaren inderdaad beginnen te tellen. "Mijn ego laat echter niet toe dat ik een mindere show geef aan mijn fans." Zijn ervaring op het podium als zestiger komt ruimschoots aan bod, evenals de nieuwe liverelease For The Love Of Metal Live zijn gastbijdrage op het nieuwe Ayreon-album. Je kunt het interview met Dee Snider hier lezen!

Interview met Dee Snider

Review: Imperial Triumphant - Alphaville
Geplaatst op 02-08-2020 om 16:30u

Review: Imperial Triumphant - AlphavilleImperial Triumphant is een band waar je goed voor moet gaan zitten. Naar eigen zeggen zet het New Yorkse trio de geluiden en indrukken van 'The Big Apple' om in muziek. De grootsheid en absurde luxe tegenover de smeerboel, de corruptie en de delen van de stad waar je niet dood gevonden wil worden. Het levert een interessant, redelijk uniek geluid op dat bestaat uit invloeden van black metal, (free) jazz en allerlei avantgardistische elementen. Het is een combinatie die doorgaans geen vrolijke, behapbare deuntjes oplevert. Deze zul je dan ook niet vinden op het vierde album Alphaville, dat fantastisch is geproduceerd door Trey Spruance (onder andere Mr. Bungle, Secret Chiefs 3). Wat deze schijf wel biedt, is een van de spannendste muzikale avonturen van het jaar.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Nieuwe Noorse symfonische metalband: Confidential
Geplaatst op 02-08-2020 om 16:00u

De metalwereld is een nieuwe symfonische metalband rijker dankzij zangeres Astrid K Mjøen uit het Noorse Ørland. Zij is de initiator van Confidential. De muziek is geïnspireerd door vooral Eleine, Amaranthe en Nightwish. De bandleden zitten in de studio om aan het debuut-album te werken, dat begin 2021 zou moeten verschijnen. De laatste weken zijn de leden van de vaste line-up bekendgemaakt. Dit zijn ritmegitarist Frode Hovd (Aldaria, ex-Memorized Dreams), drummer Robert Redmax Myrhaug (Sandberg, Slagmaur, Tragediens Trone), toetseniste/achtergrondzangeres Charlotte Stav (ex-Dåven, ex-Set It Alight, ex-Viggja Voices). Onder de gastartiesten bevinden zich Jake E (ex-Amaranthe), Madeleine Liljestam en Rikard Ekberg (beiden Eleine).

Iraanse bandleden horen 15 jaar cel tegen zich eisen
Geplaatst op 02-08-2020 om 11:35u

In Iran beschouwt de regering metal als satanistische muziek en daarom is het daar verboden. Toch zijn er wel bands die het hebben geprobeerd of proberen (105 volgens Metal Archives). Daaronder valt Arsames, dat sinds 2002 death metal speelt. Eerder deze maand werden de leden echter gearresteerd. Volgens de aanklacht spelen ze in een satanistische metalband en zijn ze tegen de islamitische regering. Ze hoorden vijftien jaar cel tegen zich eisen. De bandleden hebben inmiddels de borg betaald en zijn derhalve buiten gevangenschap in afwachting van het oordeel van de rechter.

Iraanse bandleden horen 15 jaar cel tegen zich eisen

Achtste full-length van Loudblast
Geplaatst op 02-08-2020 om 10:00u

Frankrijks eerste deathmetalband Loudblast (opgericht in 1985 en met tussenpozen actief) komt begin november via Listenable Records met het nieuwe album Manifesto. De plaat is opgenomen in Vamacara Studio in Clisson, Frankrijk. Producers zijn HK Krauss en bandleider/vocalist/gitarist Stéphane Buriez. De albumhoes is ontworpen door Eliran Kantor. Loudblast is bevestigd voor de volgende editie van Alcatraz, dat plaatsvindt in Kortrijk van 12 tot en met 15 augustus 2021.

Achtste full-length van Loudblast