Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Review

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Jaar van release: 2004
Label: Peaceville Records
My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Luisterend naar het nieuwe My Dying Bride album, was mijn eerste indruk dat "Songs of Darkness, Words of Light" een behoorlijk extreme plaat is ten opzichte van de rest van de discografie van de populaire Britse doomband. Maar waar het nou precies aan ligt? Het is meer een gevoel, een vage impressie. Hoe dat gevoel in woorden uit te drukken? Is dit de meest depressieve My Dying Bride plaat ooit? Nee, die eer is wat mij betreft aan "The Angel and the Dark River". De meest agressieve plaat? Volgens mij niet, ik word in ieder geval niet zozeer aan de "Symphonaire Infernus et Spera Empyrium"-periode herinnerd. De meest duistere plaat, dan? Moeilijk te zeggen, aangezien de term 'duister' op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden en de band tijdens z'n loopbaan al meerdere vormen van duisternis heeft verkent. Is "Songs of Darkness, Words of Light" werkelijk duisterder dan bijvoorbeeld "The Light at the End of the World" of voorganger "The Dreadful Hours"? Moeilijk te zeggen…

Oke, genoeg ontkenningen. "Songs of Darkness, Words of Light" is het meest sinistere album dat My Dying Bride tot nu toe gemaakt heeft. Als ik hoor hoe Aaron als een duivelsman tekeer gaat in nummers als "Catherine Blake" en "And My Fury Stands Ready", kan ik alleen maar concluderen dat deze zanger (en band!) mooi oud is geworden. De tweede jeugd die de band na "34.788% Complete" in z'n greep kreeg, komt op "Songs of Darkness, Words of Light" tot z'n ultieme uiting. Althans voorlopig. Het nieuwe album is een vrij logische voortzetting van de sound van de vorige twee albums, al is het verschil tussen "Songs of Darkness…" en "The Dreadful Hours" wel wat groter dan die tussen laatstgenoemde en "The Light at the End of the World".

Een goede manier om in een oogopslag het verschil te bepalen, is door de eerste twee minuten van "The Wreckage of My Flesh" te luisteren, wat een vrij onconventioneel begin van een My Dying Bride album omvat: het nummer komt erg vlot op gang met zeer smerige vocalen en extreem duistere, bij deze band nog nooit eerder gehoorde synths (een van de sterkste aspecten van de plaat). Vanaf dit punt openbaart "Songs of Darkness…" zich meer als het 'klassieke' My Dying Bride album dat het eigenlijk is, met elementen uit zo'n beetje alle periodes, maar zoals verwacht een grote nadruk op het doom/death gebeuren. Een opvallend nummer is "Catherine Blake", dat als een "Like Gods of the Sun"-nummer op gang komt en vervolgens omslaat in een "As The Flower Withers"-compositie, en ook een stukje bevat dat sterk aan "The Angel and the Dark River" doet denken. Vijf minuten in het nummer wordt het nummer helemaal te gek, met zeer agressieve vocalen en epische synths. Zonder meer een van de hoogtepunten van het album.

Een ander nummer dat een zeer positieve indruk maakt, is "The Blue Lotus". Het is een van de meest afwijkende tracks, wat voornamelijk aan de zuivere vocalen van Aaron te danken is. Op zo'n tedere wijze heb ik de beste man nog nooit horen zingen. Ook kent het nummer een paar stukken die bijna groovy zijn te noemen. Op een zeer on-groovy My Dying Bride manier, natuurlijk… Als laatste valt "My Wine in Silence" op als het meest gemakkelijk in het oor liggende nummer sinds "Like Gods of the Sun".

Algemeen gesteld is "Songs of Darkness, Words of Light" een uitstekende opvolger van "The Dreadful Hours". De originaliteitsprijs zullen de heren er niet mee winnen (misschien het volgende album een opvolger van "34.788% Complete"?), maar kwalitatief steekt het album prima in elkaar. Of het een van de beste platen van My Dying Bride is kan ik op dit moment nog niet zeggen; de hele discografie is wat mij betreft van hoge kwaliteit en het wordt derhalve telkens moeilijker om een favoriet te kiezen. Laten we het er gewoon maar op houden dat dit het zoveelste kunstwerk is van een van de kwalitatief meest consistente metalbands van de afgelopen tien jaar.

Tracklist:
1. The Wreckage of My Flesh
2. The Scarlet Garden
3. Catherine Blake
4. My Wine in Silence
5. The Prize of Beauty
6. The Blue Lotus
7. And My Fury Stands Ready
8. A Doomed Lover

Score: 90 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 16 februari 2004

Meer My Dying Bride:

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van Toffe_Ellende op 16-02-2004 om 23:07u

De laatste 2 platen van MDB heb ik blind aangeschaft zonder een recensie te lezen. Omdat mijn muzieksmaak sinds de laatste cd zo sterk is veranderd zou het zonde van mijn geld om deze blind aan te schaffen. Voor je het weet is MDB een flauwe echo geworden. Op basis van deze recensie en wat ik ervan gehoord heb, heb ik toch twijfels of ik deze plaat moet aanschaffen. Bij My Dying Bride weet je het nooit namelijk. De chronologie sowieso totaal onlogisch omdat hun 3 meest progressieve platen al jaren geleden uitkwamen. Ik zal de boel eens gaan downloaden (als de mp3's ook via KazaA beschikbaar zullen zijn) en dan zal ik een besluit nemen. Het zou jammer zijn als mijn verzameling zo incompleet raakt.

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van Summoner op 17-02-2004 om 00:33u

Nou ja Toffe, mocht je wel bereid zijn de status van 'incompleet' te tolereren, kun je mij ook wel die drie EP's verkopen, krijg jij mijn "Trinity". :-P ;-)

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van L0tR op 17-02-2004 om 09:40u

Tsjonge zeg...ik kan bijna niet wachten tot ik het album zelf kan beluisteren. En dan komt ook nog eens de nieuwe SIrenia deze week uit. Wat een topmaand! Complimenten voor de recensie overigens die van uitzonderlijke klasse is...

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van Damien op 17-02-2004 om 22:12u
Score: 93 / 100

Goeie review voor een geweldige plaat. Dit is er dus echt wél één om blind aan te schaffen.

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van Een_Metalfan op 18-02-2004 om 10:16u
Score: 95 / 100

Gisteren gekocht, dit is een waar meesterwerk! My Dying Bride fans kunnen deze plaat blind aanschaffen.

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van Een_Metalfan op 27-02-2004 om 17:14u
Score: 90 / 100

Een geweldig album: kwaliteit! De review is ook goed geschreven, het interview daarentegen is wel schandalig slecht: meer taalfouten dan letters erin... Soit, My Dying Bride is nog steeds een klasseband zonder capsones en met een eigen stijl.

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van verwoesting666 op 19-03-2004 om 19:47u
Score: 90 / 100

Ik ben zeer te spreken over dit album! Normaal is doom-metal totaal niet mijn ding. Maar dit album bevalt mij erg goed. Daarom heb ik de deluxe editie maar meteen in huis gehaald. Ik ga me toch maar eens wat meer verdiepen in deze band aangezien ik er eerlijk gezegt niet zo gek veel van ken, behalve wat losse nummers en natuurlijk "Songs of Darkness, Words of Light".

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van satyr op 19-10-2006 om 12:42u
Score: 65 / 100

ik ben niet zo voor doom meta net zoals ik dit album minder vind maar turn loose the swans is wel een must buy album vind ik

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Reactie van Dennie op 02-01-2007 om 20:53u
Score: 90 / 100

Ik vind 'songs of darkness' echt stukken beter als 'the dreadful hours'. 'Dreadful hours' stelde me een beetje teleur eerlijk gezegd. Niet qua sfeer, nee die is heerlijk droefgeestig. Eerder qua opbouw van de nummers en de uitvoering ervan. MDB heeft vaak van die mooie overgangen, dat een nummer een subtiele verandering ondergaat en dan zwaarder wordt, of lichter, of vertilder. Maar de overgangen op 'Dreadful hours' vind ik aprupt, alsof het snel even in elkaar is gezet. Ook de uitvoering vind ik minder op die plaat. De drummer klinkt ongeinspireerd. Hij blijft vind ik een beetje teveel hangen in het 'typische' van zijn typische stijl... Nee, dan vind ik 'songs of darkness' echt weer een moordplaat. Ik vind de individuele nummers op die plaat evenwichtiger, beter in balans, door doordachtere overgangen en wisselingen. Let voor de grap eens extra op de drums en de keyboards. In een woord fantastisch! De typische drumstijl leeft nu echt en voegd een complete dimensie toe aan het geheel. En dan die keyboards!! Zet hem op voor het slapen gaan, doe je ogen dicht en geniet!

Helldorado 2023 Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.