Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Marduk - Plague Angel
Jaar van release: 2004
Label: Blooddawn Productions
Marduk - Plague Angel
Eindelijk ligt de nieuwe cd van de Zweedse panser divisie Marduk dan in de schappen. Een album waar naar is uitgekeken, vooral vanwege het feit dat de oude vertrouwde krijszanger Legion niet langer zijn karakteristieke stemgeluid heeft geleend aan de razende black metal.
Natuurlijk is de vraag dan, of nieuwe zanger Arioch de taak van galspuwer met verve vervuld.

Persoonlijk vond ik de eerste albums van Marduk altijd het beste te pruimen. De sfeer en duistere muzikale passages wisten me vaak te overtuigen. Na de eerste albums kwam toen zanger Legion in beeld. Een vent met een ongelofelijk brute strot. Een brute strot die op plaat wist te overtuigen, maar die live nog wel eens behoorlijk kapot kon klinken. Zelf vond ik de cd's best aardig en de zeer brute schijf "Panzer Division Marduk" liet me kennis maken met muzikaal extremisme zoals ik dat nog niet eerder had gehoord.
Op "La Grande Dans Macabre" werd gekozen voor een wat tragere aanpak en dit viel niet bij elke fan in goede aarde. Het bombasme dat zo nu en dan opdook werd niet geaccepteerd en gezien de weer wat rauwere opvolger "World Funeral" gaf Marduk deels gehoor aan de roep van de fans. Beide platen waren muzikaal gezien prima werkstukken, maar de stem van Legion begon nu ook zelfs op de albums scheurtjes te vertonen en ook het onheilige vuur leek een beetje te zijn opgebrand.

Nu is er dus een nieuwe zanger gevonden in de persoon van Arioch. Een zanger die z'n keelklanken ook al eens uitbundig liet ontsnappen bij Funeral Mist. Voor insiders was al bekend dat dit figuur een ietwat zwaardere strot had en een incidentele thrashy schreeuw niet achterwege liet.
Na het vertrek van B.War en Legion is Marduk dus de studio weer ingetrokken om "Plague Angel" in te blikken. En het mag gezegd worden, het is een grote vooruitgang.
Hoewel de vorige albums muzikaal niet onaardig waren, lijkt er nu vanwege de herwonnen chemie binnen de band weer enthousiasme te zijn teruggekeerd. De zang is uitstekend, Arioch is gezegend met een lekker krasserig doch zwaar stemgeluid en met veel agressie weet hij van rampestampers als Throne of Rats en Steel Inferno diepzwarte pareltjes te maken.
De nieuwe zanger zal wellicht voor de fans even wennen zijn, maar qua stijl is Marduk weinig veranderd. Nog altijd worden oorverdovende krachtpatsers afgewisseld met meer slepende nummers. Een nummer als Life's Emblem is een prima voorbeeld van dat laatste en ook daarin brand het onheilige vuur als nooit tevoren.

De productie is sterk, erg sterk. De rauwe riffs van Morgan zijn scherper dan ooit en de ruigheid stampt de speakers uit. Ook het fenomenaal strakke drumwerk van Emil is een lust voor het oor en nieuwe bassist Magnus Devo weet door zijn pompende sound de basis voldoende kracht bij te zetten en is dankzij de heldere en zware productie ook duidelijk hoorbaar.
De teksten zijn als vanouds weer op het randje en met tracks als Warschau en Blutrache gaat Marduk verder dan ooit. Overigens is vooral Blutrache een waar genot om naar te luisteren en Warschau weet opnieuw de oren van de kop te blazen.

Met het gave hoesje dat er lekker ouderwets uit ziet (vooral vanwege de cd-titel die er liefdeloos lijkt te zijn opgeplakt en de onbewerkte enge foto), de vette productie, de oorlogzuchtige anti-religieuze teksten en natuurlijk de knallende black metal weet Marduk zijn beste album af te leveren sinds jaren. Elke fan van black metal, of het nou kvlt ruis black metal is of melodische black dient deze cd een kans te geven. Wederom vernietigt de Panzer Division alles!!

Tracklist
1. The Hangman Of Prague
2. Throne Of Rats
3. Seven Angels Seven Trumpets
4. Life's Emblem
5. Steel Inferno
6. Perish In Flames
7. Holy Blood Holy Grail
8. Warschau
9. Deathmarch
10. Everything Bleeds
11. Blutrache

Score: 87 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 19 november 2004

Meer Marduk:

Marduk - Plague Angel
Reactie van dennis op 19-11-2004 om 16:57u
Score: 8 / 100

Leuke recentie over een zeer vette plaat . Maar bij mij weten is de nieuwe zanger toch altijd voorgesteld onder de naam Mortuus.

Marduk - Plague Angel
Reactie van Wolfgard op 19-11-2004 om 19:15u

Het is overal anders..de één noemt hem Arioch en de ander Mortuus..maar op zich boeit dat ook niet echt

Marduk - Plague Angel
Reactie van funeral op 19-11-2004 om 20:23u

Goed geschreven review! ben benieuwd of ik dit hetzelfde zal ervaren... interesse voor dit album is in ieder geval gewekt nu!

Marduk - Plague Angel
Reactie van Avondland op 21-11-2004 om 19:37u
Score: 95 / 100

Marduk is terug en beter dan ooit! Vergelijkbaar met Panzer Division Marduk is deze plaat, maar dan nog oorlogszuchtiger! En Arioch/Mortuus is een geknipte zanger voor dit soort Black Metal.

Marduk - Plague Angel
Reactie van trooper op 16-06-2005 om 15:01u
Score: 87 / 100

ik dacht dat Marduk niet harder dan Panzer division kon gaan maar na de intro was ik overtuigd. Marduk is perfect met de tijd meegegaan en de muziek geeft echt het gevoel van middeleeuwse gruwel.

Marduk - Plague Angel
Reactie van zieke geest op 31-12-2005 om 18:38u
Score: 100 / 100

tis echt een pareltje! tis fucking 2de wereldoorlog-gruwel!

Marduk - Plague Angel
Reactie van trooper op 03-03-2006 om 20:46u

die periode had dan ook iets middeleeuws

Marduk - Plague Angel
Reactie van satyr op 19-10-2006 om 13:05u
Score: 86 / 100

vet album nieuwe zang is zeker niet slecht maar een 2de panzerdevision is het ook niet

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.