Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-06-2020

Megadeth - The System Has Failed
Jaar van release: 2004
Label: Sanctuary Records
Megadeth - The System Has Failed
Het leek er even op dat The World Needs A Hero het laatste studio album van Megadeth zou zijn. Niets is minder waar, want frontman Dave Mustaine is na zijn arm-blessure gerehabiliteerd en heeft de Megadeth-draad weer opgepakt. Dit keer met nieuw bloed, maar ook met een oude bekende.

Waar de Megadeth-fan misschien niet blij mee is, is dat Mustaine al zijn oude bandgenoten niet heeft laten meespelen op The System Has Failed. De line-up is dus voor 75% gewijzigd. Waar de Megadeth-fan waarschijnlijk wel blij mee is, is dat hij Chris Poland heeft gevraagd om gitaarpartijen in te spelen. Poland kennen we nog wel van Killing Is My Business... en Peace Sells..., de eerste twee Megadeth platen. Jimmie Sloas neemt de bas voor rekening, en niemand minder dan Vinnie Colaiuta is ingehuurd voor de drums.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, dit is niet Rust In Peace II. Maar net als zijn voorganger is ook The System Has Failed een stap in die richting. Opener Blackmail The Universe had er wat mij betreft zo op gepast, met de wat neurotische zanglijnen, heerlijk thrashy riffs, en lekkere gitaarsolo. Net als Kick The Chair en Back In The Day, trouwens. Die laatste handelt ook nog eens over de begindagen van de thrashmetal, en behoort bij de beste Megadeth nummers van de laatste 10 jaar. Het laat horen dat Mustaine het zeker nog wel in zich heeft om nummers te maken zoals in de hoogtijdagen van de band.

Toch is niet heel het album zo. Eerste single Die Dead Enough is weer meer een nummer wat op Youthanasia of Cryptic Writings had kunnen staan, maar heeft een vrij saai refrein. Tears In A Vial kon ook zo op een van die platen staan; het is minder agressief, minder thrashy. Truth Be Told is dat juist weer wel, ondanks de rustige coupletten. Jammer alleen van de rommelige gitaarsolo, waar de drums totaal niet bij lijken te passen. De zeikerige nummers Of Mice And Men (een autobiografisch nummer) en Something I'm Not worden gelukkig gecompenseert door het wat vreemde, maar erg aanstekelijke The Scorpion, en op Shadow Of Deth heeft naast een prachtige, epische opening een erg mooi instrumentaal tweede deel.

The System Has Failed is een beetje een mengelmoes van alle pre-Risk albums. Echt slechte nummers staan er niet op, maar wel een paar middelmatige die het totaalbeeld wat naar beneden halen. Toch is het zeker een mooie "comeback", met het beste werk van de band sinds jaren.

Tracklist:
1. Blackmail The Universe
2. Die Dead Enough
3. Kick The Chair
4. The Scorpion
5. Tears In A Vial
6. I Know Jack
7. Back In The Day
8. Something I'm Not
9. Truth Be Told
10. Of Mice And Men
11. Shadow Of Deth
12. My Kingdom Come

Score: 83 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 1 september 2004

Koop dit album in

Meer Megadeth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van Dimmu op 24-06-2005 om 16:27u

ach megadeth is meezingbare shit-metal , er zijn veel betere thrash metalgroepen , en dit is helemaal niks vergeleken met metallica's eerste 5 albums

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van 'bones' op 30-06-2005 om 20:20u

Dummie.........de eerste 5 platen nou ok 4 dan (t/m rust in peace) van megadeth raggen de pan uit speedmetal op z'n best!

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van Dimmu op 06-07-2005 om 02:34u

sja ieder z'n mening :) , ik vind er nix aan

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van 'Bones' op 07-07-2005 om 21:20u

Natuurlijk ieder z'n mening........maar de eerste 4 platen van megadeth waren/zijn net zo als metallica's eerste 4 platen puur speed/thrash en dus geen "meezingbare metal shit". Dat je het niks aan vind is inderdaad jouw goed recht :)

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van Dimmu op 09-07-2005 om 12:17u

ach ja laten we er maar over ophouden he :) , vind ook paar liedjes van megadeth wel in orde hoor , prince of darkness bv , die dead enough maar ben voor de rest zeker geen fan en bv kick the chair vind ik niet om aan te horen :d maar ja

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van Hooks in Vincent op 14-01-2007 om 12:33u
Score: 100 / 100

Het beste Megadeth album. Tenminste dat vind ik. He oudere Thrash werk is ook vet, maar zoals het boven genoemde meezing gebeuren is ook gewoon vet, op naar United Abominations

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van Lennert op 18-03-2007 om 19:49u
Score: 88 / 100

Zo, de eerste keer dat ik het album nu origineel heb en daardoor gerechtigd ben om te reageren: TSHF is voor mij de beste plaat van het post Countdown To Extinction tijdperk. Heavy, melodieus en sterke zanglijnen die allen door de goeie productie goed naar voren komen. Een echte metalplaat zoals het goed past bij Dave die bewijst ook goed uit te kunnen pakken buiten het thrashmetal genre.

Megadeth - The System Has Failed
Reactie van Joop Agema op 07-04-2010 om 12:09u
Score: 100 / 100

als je der niks aan vind moet je hier niet lopen jammeren, er zijn mensen die deze band geweldig vinden ja, en daar hoor ik ook bij.