Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Review

Napalm Death - Leaders Not Followers: Part 2
Jaar van release: 2004
Label: Century Media Records
Napalm Death - Leaders Not Followers: Part 2
De laatste jaren zijn de keizers en uitvinders van de grindcore in topconditie. De laatste twee albums van de heren, ‘Enemy of the music business’(2001) en het onderschatte ‘Order of the leech’(2002), plaatsten de band terug erg stevig op de muzikale kaart en maakte duidelijk dat Napalm Death ook in de nieuwe eeuw nog altijd relevant is. In 1999 leverden Barney en co een leuke mini cd af (‘Leaders not followers’) waarop nummers van Raw Power, Slaughter, Pentagram, Repulsion, Death en Dead Kennedys op een geweldige manier door de Napalm Death mangel werden gemaald.

Maar de heren van Napalm Death (blijft overigens een geweldige bandnaam) waren in een nostalgische bui door hun platen-en audiocassette aan het grasduinen en het resultaat is dit ‘Leaders not followers: Part 2’ waarop maar liefst negentien nummers worden gecoverd. De heren hebben wederom gekozen voor bands die hun erg sterk beïnvloed hebben. Je kan dit album dus wederom als ‘tribute cd’ beschouwen in plaats van een cover-cd’tje. Het gekozen materiaal stamt allemaal uit de periode 1980-1990 en beslaat zowel hardcore, punk als death en thrash metal bands. Bekende bands als bijvoorbeeld Kreator, Cryptic Slaughter, Hellhammer, Agnostic Front en Sepultura worden ‘nagespeeld’ maar ook obscure bands zoals bijvoorbeeld The Offenders, Insanity en The Dayglo Abortions moeten er aan geloven.

Het mooie aan deze plaat is dat alles lekker authentiek klinkt en dat komt doordat er veel oud materiaal is gebruikt zoals oude vocal harmonisers en oude versterkers die door de gecoverde bands in kwestie ook in de jaren 80 zijn gebruikt. De nummers worden dus allemaal heel authentiek neergezet maar klinken uiteraard ook erg Napalm Death-achtig. Zanger Barney trekt alles uit de kast en probeert heel veel uit met zijn stem, instrumentaal klinkt alles heel strak maar toch een beetje lekker rommelig old school én de nummers hebben allemaal een typische groove én luisteren heerlijk weg. En dit album heeft ook een andere primeur, Kreator’s klassieker ‘Riot of violence’ is het langste nummer dat de grindcoresterren ooit opnamen! Ik vind elk van de negentien nummers de moeite waard maar het geweldige ‘Lowlife’, het slepende ‘Messiah’ en de eerder genoemde Kreator cover schieten er toch lichtjes bovenuit.

Normaal gezien vind ik volledige coveralbums altijd overbodig maar in dit geval vind ik het prachtig. Het respect, de vakkennis, de behandeling en de sfeer is op een manier zo hartverwarmend dat er voor zorgt dat ik dit album nog vaak zal draaien. Dit album is dus niet louter interessant voor de Napalm Death liefhebber maar ook geschikt voor mensen die houden van obscure extreme jaren ’80 muziek. Om het anders uit te drukken: dit album is niet alleen entertainend maar ook een ware geschiedenisles en het geheel is weer een mooie uitbreiding op de Napalm Death discografie.

Tracklist:
1. Lowlife
2. Face Down In The Dirt
3. Devastation
4. Messiah
5. Victims Of A Bomb Raid
6. Fright Night
7. War's No Fairytale
8. Conform
9. Master
10. Fire Death Fate
11. Riot Of Violence
12. Game Of The Arseholes
13. Clangor Of War
14. Dope Fiend
15. I'm Tired
16. Troops Of Doom
17. Bedtime Story
18. Blind Justice
19. Hate, Fear And Power

Score: 87 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 7 augustus 2004

Meer Napalm Death:

Napalm Death - Leaders Not Followers: Part 2
Reactie van Killjoy op 08-08-2004 om 16:08u
Score: 99 / 100

Wederom flikt de briljantste band op aarde het!!

Napalm Death - Leaders Not Followers: Part 2
Reactie van Aleister Crowley op 14-08-2004 om 14:37u
Score: 95 / 100

Kristof, ben het helemaal met je eens !! Zelden zo'n heerlijke strakke bak agrressie gehoord.. Napalm Death heeeeeerscht!!!!!

Napalm Death - Leaders Not Followers: Part 2
Reactie van ND op 14-03-2005 om 21:55u
Score: 89 / 100

Hier een voorproefje van de volgende CD (verw8, april 2005) http://www.centurymedia.de/century/mainarea/audio.aspx?id=napalm_death__silence_is_deafening.rm en dat met 4-man........!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.