Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Anaal Nathrakh - The Whole Of The Law
Jaar van release: 2016
Label: Metal Blade Records
Anaal Nathrakh  - The Whole Of The Law
Je zult het altijd zien: net wanneer je de eindejaarslijst hebt afgerond, komt er een plaat voorbij die daar nog absoluut tussen had moeten staan. Nu had ik in het geval van Anaal Nathrakhs nieuwe full-length – het eind oktober verschenen The Whole Of The Law – eigenlijk al op voorhand een plekje moeten reserveren, want de mensonterend brute mengeling van black metal, grindcore en industrial verpulvert al sinds The Codex Necro (2001) menig oorschelp. Ik heb de Britten bovendien nog nooit op een slecht album kunnen betrappen, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de magistrale chaos van het drieluik Eschaton (2006), Hell Is Empty And All The Devils Are Here (2007) en In The Constellation Of The Black Widow (2009) niet meer overtroffen is.

The Whole Of The Law komt echter verdomd dicht in de buurt. Het album is minstens zo extreem als zijn voorgangers, maar zit ook muzikaal gezien sterker dan ooit in elkaar. Ook productioneel gezien klinkt deze negende full-length als een klok. De intensiteit spat af van tracks als Depravity Favours The Bold en …So We Can Die Happy, maar tegelijkertijd zorgen de pakkende refreinen, die met waanzinnig vette heavymetalvocalen worden gebracht, voor de broodnodige structuur. Bovendien is Anaal Nathrakh niet bang om ook nieuwe invloeden toe te voegen aan deze toch al enorm beukende sound. Zo horen we epische koorzang (het eerder genoemde Depravity Favours The Bold), overstuurde gabberbeats (Hold Your Children Close And Pray for Oblivion) en andere vreemde elektro-invloeden (In Flagrante Delicto). Het meest opmerkelijke nummer op deze nieuwe telg is echter Extravaganza!, een verrassend trage, maar daardoor niet minder intense track die nog het meest lijkt op een extreme versie van een King Diamond-nummer.

Naast dergelijke goed uitgevoerde experimenten staat een flink aantal uitstekende tracks volgens traditionele Anaal Nathrakh-snit op deze langspeler. We Will Fucking Kill You, And You Will Beg For Our Secrets en On Being A Slave zijn precisiebombardementen die hun uitwerking niet missen. Er is na al die jaren nog altijd geen enkele metalband die zó allesverpulverend klinkt als Anaal Nathrakh. Dat is niet in de minste plaats te danken aan de waanzinnige strot van V.I.T.R.I.O.L., die zijn longen weer als vanouds uit zijn lijf kotst. Een andere traditie waar de band aan vasthoudt, is het gebruik van gastvocalisten in enkele nummers. Ditmaal maken de relatief onbekende zangers Andrew Knudsen (Empyrean Throne) en The Shid (van de ter ziele gegane blackmetalband Frost) hun opwachting.

Het moge duidelijk zijn: Anaal Nathrakh bewijst met The Whole Of The Law nog lang niet uitgeblust te zijn. Wat blijft het jammer dat de band zijn teksten niet publiceert, want veel refreinen schreeuwen er gewoon om luidruchtig meegebruld te worden. De Britten trakteren ons met deze nieuwe full-length op een overweldigende adrenalinestoot die vooral live uitstekend tot zijn recht zal komen. Wie overtuigd is geraakt, doet er overigens goed aan om de digipack aan te schaffen, want daarop staat de werkelijk geniale Iron Maiden-cover Powerslave. Alleen dat nummer rechtvaardigt de aanschaf al!

Tracklist:
1. The Nameless Dread
2. Depravity Favours The Bold
3. Hold Your Children Close And Pray For Oblivion
4. We Will Fucking Kill You
5. ...So We Can Die Happy
6. In Flagrante Delicto
7. And You Will Beg For Our Secrets
8. Extravaganza!
9. On Being A Slave
10. The Great Spectator
11. Of Horror, And The Black Shawls
12. Powerslave (Iron Maiden Cover)
13. Man At C&A (The Specials Cover)

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 19 januari 2017

Meer Anaal Nathrakh :

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.