Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

On Thorns I Lay - Egocentric
Jaar van release: 2003
Label: Black Lotus Records
On Thorns I Lay - Egocentric
"Egocentric" is inmiddels alweer het zesde album van de Griekse band On Thorns I Lay, die inmiddels van alle franje ontdaan is en nu netjes uit vier leden bestaat. De sferische death metal met gothic invloeden is aan de kant gezet voor een stevige sound die het midden houdt tussen alternative rock en melancholische metal. Een ambitieuze transformatie, die maar al te gemakkelijk slecht uit kan pakken.

Niet waar het On Thorns I Lay betreft. Waar de inspiratie voor de identiteitswissel ligt is gemakkelijk te bepalen, maar dat is slechts bijzaak. "Egocentric" is een verslavend album geworden, dat bol staat van de sterke, pakkende nummers. Geen kwaad woord over voorgangers "Future Narcotic" en "Angel Dust", maar On Thorns I Lay is door deze transformatie een veel betere band geworden. Misschien was een naamverandering zelfs wel aan de orde geweest.
On Thorns I Lay speelt dus melancholische rock/metal die elementen bevat van Katatonia, Anathema, Lacuna Coil en A Perfect Circle. De nummers steunen zwaar op catchy refreinen en de aangename zang van gitarist Minas. Zijn Zuid-Europeaanse accent valt overigens best mee. Van Grieken en Italianen ben ik doorgaans veel erger gewend.

Waar On Thorns I Lay uitstekend in slaagt, is gedurende het hele album blijven boeien. Van veel stilistische variatie is niet sprake, maar door sferisch en structureel verschillende nummers optimaal over de cd te verspreiden is het voor liefhebbers van de stijl bijna onmogelijk om in een staat van verveling te geraken tijdens het luisteren van "Egocentric". Laat de songs even bezinken, en je zult merken dat er bijna geen zwak exemplaar te vinden is. Dit album is een feestelijke aaneenschakeling van kwaliteitsnummers.
Hoogtepunten zijn het moderne "Afraid to Believe" (doet me wat aan het oudere werk van Sevendust denken), de melodische kraker "Lack in Resorts" (lekker refrein en opmerkelijk ingetogen zang) en het stevige "Rampant of K-ism" (met uitstekend gebruik van viool-klanken).

Ik denk dat de gemiddelde metalfan hier weinig aardigheid aan heeft, omdat het metal-aspect niet zo'n grote rol speelt. Mocht je echter de alternatieve klanken van de eerder genoemde bands kunnen waarderen, ga dan als de wiedeweerga achter deze plaat aan, want het is echt een juweeltje. Ik houd hem voorlopig binnen bereik.

Tracklist:
1. Life Can Be
2. Poster on a Wall
3. Afraid to Believe
4. Unsung Songs
5. Lack in Resorts
6. Gallant Nights
7. When I'm Gone
8. Rampant of K-ism
9. Dawn of Loss
10. Quotation For Listening

Score: 90 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 9 februari 2004

Koop dit album in

Meer On Thorns I Lay:

[ Terug naar de Album Reviews ]