Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Katatonia - Fall Of Hearts
Jaar van release: 2016
Label: Peaceville Records

Katatonia - Fall Of Hearts

De meesters der metalen melancholie hebben er even de tijd voor genomen. Na Dead End Kings heeft het maar liefst vier jaar geduurd voor de heren met nieuw materiaal op de proppen durfden te komen. We hebben in de tussentijd natuurlijk wel wat releases voorbij zien komen, maar eigenlijk tellen die niet mee. Het waren geen volwaardige albums. Zoethoudertjes, zo je wilt. Dethroned & Uncrowned bevatte slechts remixes, Sanctiture was een live-album en Kocytean niets meer dan een ep met wat nummers die de band nog had liggen. Maar met The Fall Of Hearts is het dan eindelijk zover: een nieuw Katatonia-album.

De weg die op Viva Emptiness werd ingeslagen, wordt ook op dit album weer bewandeld. Net als op The Great Cold Distance en Dead End Kings geen grunts meer van Renkse. Alleen zijn typerende, zoetgevooisde melancholische klanken, die met enige regelmaat tegen spoken word aanschurken, zijn gebleven.

Het tempo is grotendeels laag. Nou zijn we ook geen blastbeats van ze gewend maar de snelheid is er nog meer uitgehaald. En helaas, de heren zijn hier niet per se op hun sterkst. Nooit echt geweest ook. Het is nu soms zelfs wat lievig, op het slaapverwekkende af. Nee, de echte kracht zit hem bij de Zweden nog steeds in de bombast, de krachtpatserij en de beheerste, knallende metalriffs. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd wel zo blijven. Ik ben dan ook blij met nummers als Sanction en The Night Subscriber waar het gaspedaal er wat meer op gaat, de dubbele bass uit de hoed getoverd wordt en de distortionkanalen open worden getrokken.

Opvallend is ook de toevoeging van samples en hier en daar vrij prominente keys. Soms komt dat wat vreemd en gekunsteld over, zoals het repeterende luchtalarm in Shifts. Ik weet nou niet of dit het allerbeste idee is, maar een beetje experimenteren kan geen kwaad.

Over het algemeen is Fall Of Hearts echter een wat minder krachtig album. Hier en daar is er wel een uitschieter, maar het niveau van de vorige twee albums wordt niet gehaald. De band is zoekende. Dat komt ongetwijfeld door het nieuwe bloed in de gelederen. Het vertrek van de drummer en de gitarist zo vlak voordat men begon met dit album is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de stabiliteit. In feite is dit de zoveelste verandering in de line-up in korte tijd. Dat is ze blijkbaar niet in de koude kleren gaan zitten.

Gelukkig wordt er nog wel even afgesloten met een regelrechte knaller Passer. Dit is Katatonia ten voeten uit. Ik kijk er dan ook naar uit om dit live mee te maken. Maar ik had van Katatonia meer verwacht.

Tracklist:
1. Takeover
2. Serein
3. Old Heart Falls
4. Decima
5. Sanction
6. Residual
7. Serac
8. Last Song Before The Fade
9. Shifts
10. The Night Subscriber
11. Pale Flag
12. Passer

Score: 79 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 12 mei 2016

Meer Katatonia:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.