Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Visions Of Atlantis - Old Routes - New Waters
Jaar van release: 2016
Label: Napalm Records
Visions Of Atlantis - Old Routes - New Waters
Op 6 januari 2012 verloor zangeres Nicole ‘Nici’ Bogner op 27-jarige leeftijd de strijd tegen een ziekte die ze niet kon winnen. Zonder Nicole zou Visions Of Atlantis nooit zijn opgericht. Na de vijfde full-length Ethera (2013), die aan haar is opgedragen, was de Oostenrijkse symfonische powermetalband op sterven na dood. Drummer Thomas Caser vond echter de oudgedienden Mike Koren, Werner Fiedler en Chris Kamper bereid om weer nieuw materiaal te schrijven, dat teruggreep op de begintijden. Het vocale duo Siegfried Samer en Clémentine Delauney completeert de line-up.

Het zestal wil de tijden van de eerste drie albums weer laten herleven en doet dat met opnieuw opgenomen, gemixte en gemasterde fanfavorieten. Aan de songs zelf is niet veel veranderd, al is Lovebearing Storm wel langer dan het origineel, zoals deze live ook wordt gespeeld. Aan de productie is wel flink wat verbeterd. In Lovebearing Storm (afkomstig van het debuut Eternal Endless Infinity uit 2002) klinken de partijen van de strijkers voller en de drums krachtiger. In Lost (het origineel staat op Cast Away uit 2004) staat de gitaar prominenter in de mix en zo zijn er wel meer aanpassingen die gunstig uitpakken.

Het is natuurlijk een groot verschil of je de originele versies van Nicole en Melissa Ferlaak hoort (zij zingt ten tijde van Trinity, het derde album uit 2007) of de nieuwe van Clémentine. Datzelfde geldt uiteraard ook voor Christian Stani (hij was de zanger op het debuut) en Mario Plank enerzijds en Siegfried anderzijds. Ook al is het een beetje appels met peren vergelijken en zal iedere fan zo zijn voorkeur voor een bepaalde zanger(es) hebben, het moet gezegd worden dat vooral Clémentine een goede indruk maakt. Buitengewoon knap is haar vertaling van het prachtige Winternight. De combinatie Bogner/Plank in Lost blijkt echter niet te overtreffen. De zanglijnen liggen Samer wat minder, maar in Seven Seas en Last Shut Of Your Eyes herpakt hij zich weer.

Old Routes – New Waters is een aardig tussendoortje dat het gat naar de nieuwe full-length (naar verwachting 2017) wat minder groot maakt. Muzikaal en productioneel hebben de songs een flinke poetsbeurt gekregen. De laatste twee tracks liggen Siegfried Samer beter dan de eerste twee. Delauney geeft over de hele lengte een prima visitekaartje af. Desondanks zullen hun voorgangers gemist worden. Dat geldt zeker voor de veel te vroeg overleden Nicole Bogner. Zij zal nooit vergeten worden en dat laat de nieuwe line-up dan ook weten door de clip bij Winternight aan haar op te dragen. Een nieuwe full-length verschijnt naar verwachting in 2017.

Tracklist:
1. Lovebearing Storm
2. Lost
3. Winternight
4. Seven Seas
5. Last Shut Of Your Eyes

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 11 mei 2016

Koop dit album in

Meer Visions Of Atlantis:

[ Terug naar de Album Reviews ]