Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Fleshgod Apocalypse - King
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records
Fleshgod Apocalypse - King
In nog geen tien jaar tijd heeft het Italiaanse Fleshgod Apocalypse succesvol naam gemaakt met uiterst bombastische death metal. De eerdere drie albums van de band werden over het algemeen lovend ontvangen en geroemd om de combinatie van brute hoog-technische death metal en klassieke muziek. Een lijn die nu, drie jaar na het laatste hoofdstuk Labyrinth, wordt doorgetrokken op King.

Fleshgod Apocalypse kijkt niet op een strijker of blazer meer of minder en lijkt per album steeds meer toe te willen voegen. Met zoveel verschillende lagen in de muziek is het risico groot dat het eindresultaat een brei van geluid wordt waar geen doorkomen aan is. Ik kan mij goed voorstellen dat dit project slapeloze nachten heeft veroorzaakt voor producer Jens Bogren. Maar na negen maanden schrijven, opnemen en mixen mag het resultaat er wezen.

Na de uiterst sfeervolle intro Marche Royale worden alle registers opengetrokken met In Aeternum, een grandioze track waar de ambities van de band duidelijk hoorbaar zijn. Het moet grootser, bombastischer en vooral harder. Het is niet eens een muur van geluid, maar een complete vesting. Hoewel complete chaos op de loer ligt, weten de bandleden de balans te behouden en is de toon gezet voor de rest van de plaat.

Het machtig stampende Healing Through War wordt gevolgd door The Fool, misschien wel het drukste nummer van de plaat. Niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van de klavecimbel, een instrument dat enorm op de zenuwen kan werken. Het sfeervolle en tragere Cold As Perfection komt daarom als geroepen, waar vooral de solo aan het einde bijzonder mooi is.

Een écht rustpunt komt halverwege met een stuk opera in de vorm van Paramour (Die Leidenschaft Bringt Leiden). Het is echter alleen weggelegd voor de ware liefhebber en remt het album behoorlijk af. Na de pauze wordt er dan ook langzamerhand afgebouwd met overwegend tragere nummers. Een noemenswaardig hoogtepunt is de onheilspellend klinkende zware riff van Gravity. Na het doom-achtige Syphilis wordt rustig afgesloten met een vier minuten-durende pianotrack.

Met King hebben de heren van Fleshgod Apocalypse hun ambities indrukwekkend gestalte gegeven. Af en toe dreigt de plaat te verzuipen in alle bombast, maar telkens slaagt de band erin om de muziek op de rails te houden. Het is een uitstekende nieuwe toevoeging aan de discografie van de Italianen, waarmee de lat weer een stuk hoger is gelegd voor toekomstig werk.

Tracklist:
1. Marche Royale
2. In Aeternum
3. Healing Through War
4. The Fool
5. Cold As Perfection
6. Mitra
7. Paramour (Die Leidenschaft Bringt Leiden)
8. And The Vulture Beholds
9. Gravity
10. A Million Deaths
11. Syphilis
12. King

Score: 85 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 8 februari 2016

Koop dit album in

Meer Fleshgod Apocalypse:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Quarlon op 08-02-2016 om 23:15u
Score: 52 / 100

Ik vind dit echt helemaal niets. Bombastisch maar met saaie riffs. Klinkt ook onnatuurlijk. Ik luister dan liever Haggard. Complimenten wel voor producer

Reactie van VaDeR op 09-02-2016 om 11:21u
Score: 65 / 100

Super uitvoering en zeker zeer getalenteerde band

....maar ik blijf het zoooooo zonde vinden dat ze die "cleane"vocalen zijn gaan hanteren naast de verder zeer gave grunt van de originele zanger.
Het komt goedkoop en simpel over.

Jammer.

Reactie van Een Metalfan op 09-02-2016 om 18:20u

drukke herrie

Reactie van Artorius op 09-02-2016 om 20:34u

Hier vind ik dus echt geen flikker aan.

Reactie van Een Metalfan op 10-02-2016 om 11:51u

ik vind het juist zeer fijn da ze die cleane stem zijn gaan gebruiken,het geeft een extra laag aan de muziek
mensen die zeggen drukken herrie en noem maar op horen maar een muur aan geluid.
dit album nog niet geluisterd

Reactie van Een Metalfan op 11-02-2016 om 12:32u

ik vind dit goed maar luister liever naar Motley Crue

Reactie van pomper op 11-02-2016 om 23:03u
Score: 55 / 100

Zo overschat deze schijtplaat

Reactie van Midian op 13-02-2016 om 15:10u
Score: 90 / 100

Wereldplaat! Dit album is werkelijk fenomenaal en wordt bij elke luisterbeurt alleen maar beter.