Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Kari Rueslåtten - To The North
Jaar van release: 2015
Label: Despotz Records
Kari Rueslåtten - To The North
Tussen alle metal door is het wel eens heerlijk om afstand te nemen van het stormachtige karakter van de razende releases en eens lekker te gaan zitten om jezelf rust te gunnen met wat ontspannende muziek op de achtergrond. Tijdloze muziek die je even de hectiek van de wereld doet vergeten. Een cd waar dat prima mee kan, is het nieuwe solo-album van Kari Rueslåtten.

To The North is een full-length vol met melancholische en atmosferische folk- en wereldmuziek die je meeneemt naar je onderbewustzijn, herinneringen oproept aan vervlogen tijden en dromen. Het doet verlangen naar een plaats waar rust en ruimte heerst. De songs sluiten mooi op elkaar aan en laten je veertig minuten lang in een droomwereld verkeren.

In de negen tracks draait het vooral om de prachtige vocalen van Kari. De zangeres die begin jaren negentig bekendheid verwierf als een van de eerste zangeressen in een metalband (The 3rd And The Mortal) raakt de ziel van de luisteraar middels haar teksten en breekbare en warme stem. Ze voorziet het mooi opgebouwde Battle Forevermore (over het tijdelijke aspect van liefde), Mary’s Song, Dance With The King en Arrow In My Heart van memorabele zanglijnen. Dat zijn dan ook direct de hoogtepunten. Het van sfeertoevoegende dwarsfluitpartijen voorziene Three Roses In My Hand en de bijzondere uitvoering van de Peter Seeger-cover Turn, Turn, Turn (wellicht bekend middels de succesvolle uitvoering door The Byrds) zijn wat meer aan smaak onderhevig.

Op de achtergrond zorgen diverse muzikanten voor de muzikale omlijsting. De ritmesectie volgt doorgaans een repetitief patroon, maar tussen de nummers onderling is er wel verschil in gebruik van ingetogen elektronische beats en percussie. Veelal zijn het pauken, toms en kwastjes op de snaredrum van Steve Pilgrim (die ook in een paar songs mooie backing vocals verzorgt) die het ritme bepalen. De baslijnen zijn goed te volgen en in Mary’s Song in positieve zin prominent aanwezig. De instrumenten worden met veel gevoel bespeeld en dat geldt ook voor het getokkel op de gitaar. Slechts het trip-hop-achtige Letting Go pakt wat steviger uit, al past het nummer prima binnen de sfeer van het album. Een sfeer die met name door de psychedelische, zweverige keyboardakkoorden, -melodieën en soundscapes wordt bepaald.

To The North is een tijdloze en wonderschone opvolger van het vorig jaar verschenen Time To Tell, waarmee Kari's afwezigheid in de muziekindustrie werd verbroken. Ze is sinds Why So Lonely sterk teruggekomen met zowel haar aanwezigheid op de podia met The Sirens als met haar eigen songs. Het nieuwste werk grijpt deels terug op haar folky solodebuut Spindelsinn, maar gaat verder. Het nieuwste werk is is fragiel, teder, natuurlijk, emotioneel donker en tevens hemels in zijn karakter. Het is een release om bij te relaxen en weg te dromen, vol eerlijke muziek met oog voor ieder detail, met gevoel en zorg gemaakt en bestemd voor de ziel. Op 3 december is Kari Rueslåtten live te zien in De Boerderij in Zoetermeer.

Tracklist:
1. Battle Forevermore
2. Mary’s Song
3. What We Have Lost
4. Three Roses In My Hands
5. Dance With The King
6. Letting Go
7. Arrow In My Heart
8. Turn, Turn, Turn (Peter Seeger-cover)
9. To The North

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 29 oktober 2015

Kari Rueslåtten - To The North
Reactie van bakvet op 29-10-2015 om 23:55u

Vind wat ik heb gehoord niet zo boeiend. Ik vind haar stem niet zo mooi (meer). Dat ´Tears Laid in Earth´ alweer meer dan 20 jaren oud is vind ik schokkend (iets met f#ck ik word oud). Op dat album past haar stem goed bij de muziek; geeft het een zoete maar mystieke sfeer.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.