Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Novelists - Souvenirs
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records

Novelists - Souvenirs

Nadat Misha Mansoor met Bulb (het latere Periphery) en Acle Kahney met Tesseract zo'n tien jaar terug het djent-genre uitvonden, zijn er heel wat bands geweest die deze stijl probeerden te kopiëren. En als het geen kopiëren was, dan probeerden ze deze nieuwe sound toch in ieder geval in hun muziek te incorporeren; vanzelfsprekend met wisselend succes.

Onlangs zag ik dit vijftal Fransen al eens optreden en toen kwam de band professioneel, maar enigszins generiek over. Dat is helaas op deze plaat niet veel anders. Het zit goed in elkaar hoor, daar niet van. Want behalve de verplichte, hoekige staccatoriffs is Souvenirs ook voorzien van atmosferische, soundscape-achtige ambientgeluiden en welhaast als vanzelfsprekend ontbreekt het ook niet aan de gebroken double bass. Dus op papier zijn alle ingrediënten aanwezig. Het ontbreekt echter aan echt pakkende nummers.

Daar komt bij dat zanger Matt Gelsomino ook niet echt potten breekt. Hij weet een aardige noot te produceren, er is helemaal niks mis met zijn stem. Maar zowel zijn grunt als zijn zang lijken zo ongeveer één modus te bevatten, en dat is jammer.

Want op de productie valt weinig aan te merken en de heren beschikken duidelijk ruimschoots over voldoende techniek om het genre aan te kunnen. Er is dan ook op zich niks mis met deze plaat. Maar het mist net dat beetje extra.

De band steekt niet boven het druk bezette maaiveld uit. De prachtige cover en de samenwerking met Plini Roessler Holgate (Plini), Pierre Danel (Kadinja) en Lotti Holz kunnen daar helaas niets aan veranderen. Tegelijkertijd hoeven de heren zich totaal niet te schamen voor deze plaat. Een ruime voldoende in een druk bezet genre scoren, daar kun je tevreden mee zijn.

Tracklist:
1. Inanimate
2. Earth Grazer
3. Gravity
4. Antares
5. Ouroboros
6. Black Lights
7. Voyager
8. Muchos Touché
9. Echoes (feat. Pierre Danel)
10. 5:12 AM (feat. Plini Roessler-Holgate & Lotti Holz)
11. The Lichtenberg Figure
12. Souvenirs

Score: 70 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 23 oktober 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Novelists - Souvenirs
Reactie van Damien op 26-10-2015 om 12:05u

Ben benieuwd! Vind de laatste paar singles nog niet van het niveau Gravity of Souvenirs, maar ik kijk zeker uit naar dit album