Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
 • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
 • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
 • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
 • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
 • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
 • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
 • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
 • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
 • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
 • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
 • Simone Simons (Epica) - 37
 • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Ironsword - None But The Brave
Jaar van release: 2015
Label: Shadow Kingdom Records
Ironsword - None But The Brave
Het verbaast me eerlijk gezegd dat Ironsword ooit besproken is op Metalfan.nl. Over deze Portugezen wordt in de Nederlandstalige media namelijk met geen woord gerept en dat komt voor een deel omdat de band bij obscure labels zit of platenmaatschappijen die enkel in de Verenigde Staten distribueren. In dat geval komt de aandacht vooral voort uit liefhebberij en zelfs dan is deze band geen voor de hand liggende keuze, want epische heavy metal is eigenlijk alleen populair aan de Middellandse Zee en Duitsland.

Dat Ironsword een grote speler in de sword and sorcery-metal is, weten maar weinig metalheads in ons koude kikkerlandje. Zij verbinden liederen over Conan The Barbarian, middeleeuwse veldslagen en oeroude legenden vooral aan Manowar, maar toch is dit een wereldje waarin veel gave muziek gemaakt wordt. None But The Brave is het vierde album van deze Portugese veteranen. Maar liefst zeven lange jaren hebben we erop moeten wachten. Het is het allemaal waard geweest, want Ironsword laat weer van zich horen met een erg fijne plaat waar de liefde voor epische heavy metal vanaf spat.

Die liefde geldt vooral voor Omen en Manilla Road. De riffs doen denken aan de dagen van Battle Cry en verschillende malen wil ik tijdens het luisteren van een nummer als de titeltrack de teksten van The Axeman zingen. Dat de frontman klinkt als zijn collega van Sabaton weerhoudt me daar dan van. Dat het vocaal en in het sfeerelement ook anders kan, bewijzen songs als het weergaloze Calm Before The Storm en het fijne Vengeance Will Be Mine. Als het tempo wat teruggeschroefd wordt, dwalen de gedachten af naar Manilla Road-klassiekers Crystal Logic en Open The Gates. De zanger blijkt niet voor een gat te vangen. Verschillende keren heb ik nagezocht of het echt niet Mark Shelton in eigen persoon was die een vocale gastbijdrage levert.

Ironsword levert een feest van herkenning af voor de liefhebbers van het genre. Voor nieuwkomers en geïnteresseerden kan None But The Brave zomaar de deur openen naar de wereld van obscure traditionele metal. Het gebrek aan originaliteit wordt moeiteloos opgevangen door de vele gave songs en prachtige gitaarsolo’s. Het is jammer dat deze plaat zo’n beperkte distributie krijgt en eeuwig zonde dat Ironsword waarschijnlijk nooit onze contreien zal aandoen. Desalniettemin de moeite van het checken waard.

Tracklist:
1. Forging The Sword
2. Kings Of The Night
3. Calm Before The Storm
4. None But The Brave
5. Ring Of Fire
6. Betrayer
7. The Usurper
8. Army Of Darkness
9. Vengeance Will Be Mine
10. Cursed And Damned
11. Eye For An Eye
12. The Shadow Kingdom

Score: 83 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 20 september 2015

Ironsword - None But The Brave
Reactie van bakvet op 20-09-2015 om 20:10u
Score: 90 / 100

Authentieke heavy metal. Manilla Road en Omen. Niet zo goed als de vorige twee albums, en een van de beste heavy metal platen van het jaar. Ironsword is een van mijn favoriete 'moderne' metal bands. Review doet het album recht aan.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.