Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-01-2021

Orchid - Sign Of The Witch EP
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Orchid - Sign Of The Witch EP
Het Amerikaanse Orchid is inmiddels geen onbekende meer in het retrorock- en stonerlandschap. Mocht je de heren nog niet op het podium gezien hebben, dan ben je vast wel een van de platen en/of EP’s tegengekomen. Er valt niet echt aan te ontkomen en dat is natuurlijk de verdienste van Nuclear Blast. Nou ja, ik begin steeds meer te twijfelen of we hier wel zo vrolijk van moeten worden. Orchid debuteerde behoorlijk goed, maar met iedere nieuwe plaat gaat de muziek van deze formatie me steeds meer tegenstaan.

Hoe kun je dat beeld het beste onderstrepen? Door je laatste product te openen met Helicopters. Iedere muzikant met gezond verstand zou dit nummer in de prullenbak gegooid hebben. Mochten de simpele (en dus saaie) riffs je niet overtuigen, luister dan eens naar de teksten. Op de basisschool kom je hier nog mee weg, maar als muzikant zet je jezelf nogal voor het blok. Door naar John The Tiger, dat stukken beter in elkaar steekt. Hier krijgt Theo Mindell veel meer gelegenheid om te schitteren, want dat hij een begaafde zanger is, staat buiten kijf. Ook het gitaarwerk klinkt een stuk geïnspireerder. De titeltrack zet de stijgende lijn voort, middels de heerlijke hoofdriff. Hoewel ik tevergeefs mijn Black Sabbath-collectie doorgespit heb, ben ik er zeker van dat die gejat is. Bij deze wil ik de vinder vriendelijk verzoeken het nummer in een reactie hieronder te vermelden.

Afsluiter Strange Winds vind ik dan weer nauwelijks het vermelden waard. Waar Orchid vooral Black Sabbath kopieert, wordt hier de liefde verklaard aan The Doors. Deze rocklegende werkte in elk geval nog steevast naar een climax toe, maar Orchid verzuimt dat met een flauwe afsluiter als gevolg. Als je The End wilt nadoen, doe het dan goed. Die vlieger gaat voor Orchid toch net te vaak op. De live-reputatie buiten beschouwing gelaten, lijkt Orchid af te haken in de strijd om een van de beste retrorockbands van het moment te worden. Het klinkt op het eerste gehoor best aardig, maar de muziek doet uiteindelijk te weinig.

Tracklist:
1. Helicopters
2. John The Tiger
3. Sign Of The Witch
4. Strange Winds

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 11 augustus 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Orchid - Sign Of The Witch EP
Reactie van Dave op 11-08-2015 om 22:17u
Score: 90 / 100

Alle 4 nummers vind ik super, vooral sign of the witch : ) Ga zo door Orchid!

Orchid - Sign Of The Witch EP
Reactie van Rogier op 12-08-2015 om 09:29u
Score: 60 / 100

Volledig eens met recensent. Eerdere albums waren erg sterk, maar dit is een zeer matig tussendoortje. Alleen titelnummer is de moeite waarde. De rest is filler. Vreemd dat Nuclear Blast dit ok vond om uit te brengen.