Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Disarmonia Mundi - Cold Inferno
Jaar van release: 2015
Label: Coroner Records
Disarmonia Mundi - Cold Inferno
Het Italiaanse Disarmonia Mundi is een mooi voorbeeld van hard werken dat zijn vruchten afwerpt. Hoewel de melodieuze death/thrash metal van dit gezelschap in de begindagen vooral als een tweederangsversie van Soilwork en het oudere In Flames aandeed, is de band door noeste arbeid steeds beter geworden. Zo was Mind Tricks al een zeer acceptabele plaat, maar het hierop volgende The Isolation Game werd nog beter ontvangen. Tekenend voor de groei van de groep is de vocale bijdrage van Soilwork-zanger Björn ‘Speed’ Strid. In plaats van een goedkope kloon kan Disarmonia Mundi nu gebruik maken van zijn grote voorbeeld.

Na The Isolation Game heeft het maar liefst zes jaar geduurd voordat plaat nummer zes in de schappen ligt. In de tussentijd heeft het overgebleven duo - Ettore Rigotti en Claudio Ravinale – nog met de band The Stranded een album uitgebracht. Cold Inferno is gelukkig het wachten waard geweest. In muzikaal opzicht valt er geen speld tussen de tien nummers te krijgen. Ze blinken stuk voor stuk uit in pakkende refreinen, vurig en energiek toetsenwerk, smeuïge riffs en bij tijd en wijle een lekker vlammende solo. Opener Creation Dirge is het meest overtuigende visitekaartje van de band in zijn carrière. Het is een verrukkelijk nummer, vol vingervlug gitaarwerk, machinale, strakke drumpartijen, uitstekende vocalen en een prachtig, clean gezongen refrein.

Disarmonia Mundi heeft echter zeker niet zijn kruit in de beginfase verschoten, want ook het tweede nummer (Stormghost) is niet te versmaden. Met het massieve Oddities From The Ravishing Chasm (dat aan Scar Symmetry doet denken), het van een meeslepend, episch refrein voorziene Magma Diver en het snelle, opzwepende Clay Of Hate is er immers genoeg fraais te vinden op dit album. De uitstekende productie van Cold Inferno (spetterend en modern) draagt ook zijn steentje bij. Met Cold Inferno heeft Disarmonia Mundi dan ook een plaat afgeleverd die door iedere liefhebber van melodieuze death metal zal worden omarmd. Natuurlijk kan er tegenin gebracht worden dat de originaliteit ver te zoeken is, maar als de uitvoering zó overtuigend is en de nummers zo heerlijk uit de speakers knallen, maakt me dat echt geen mallemoer uit. Nog maar eens op ‘repeat’!

Tracklist:
1. Creation Dirge
2. Stormghost
3. Behind Closed Doors
4. Coffin
5. Oddities From The Ravishing Chasm
6. Slaves To The Illusion Of Life
7. Blessing From Below
8. Magma Diver
9. Clay Of Hate
10. Toys Of Acceleration

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 9 juli 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Arrow op 09-07-2015 om 15:10u
Score: 93 / 100

Wat een geniale plaat is dit.. Draait al dagen zijn rondjes..

Reactie van jt op 09-07-2015 om 21:38u

Zet'm ff op de lijst, zomer dus druk druk.