Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Ranger - Where Evil Dwells
Jaar van release: 2015
Label: Spinefarm Records

Ranger - Where Evil Dwells

Oude tijden herleven met het debuutalbum van Ranger, Where Evil Dwells. Jazeker, opnieuw een band die gekozen heeft voor een old school geluid. Deze Finse band weet je op een aangename wijze terug te voeren naar de periode dat speed metal evolueerde tot thrash. Veel herinneringen aan topplaten uit die periode komen naar boven, maar net wanneer het bekend begint te klinken, geeft de band er een onverwachte draai aan. Daardoor kun je toch niet zeggen dat het ze ontbreekt aan originaliteit.

Het old school speedmetalimago van Ranger is erg ver doorgevoerd. Dit album is analoog opgenomen en het is naast een digitale release ook op cd, lp en zelfs op cassette uitgebracht. De band werd in 2008 opgericht en bracht in 2013 de ep Knights Of Darkness uit. In eigen land was de band al op ieder festival te zien en het debuutalbum Where Evil Dwells moet de deur openen naar de Europese podia.

Wat direct opvalt, is de zang met de kenmerkende hoge uithalen van zanger/bassist Dimi Pontiac. Het klinkt soms alsof de lyrics zijn geschreven nadat de muziek was opgenomen. Het is niet altijd even goed passend bij de melodie. De zang staat ook niet gewoon te hard in de mix, maar ligt echt op de melodie. Het klinkt alsof de zang is opgenomen terwijl de muziek werd afgespeeld op de achtergrond en dat dit ook de laatste opname is geweest. Dat doet niets af aan de vocale prestatie op zich, want die is in orde. Het stemgeluid doet me terugdenken aan Schmier, in de beginjaren van Destruction.

Muzikaal is het album een aaneenschakeling van mooie herinneringen. Invloeden uit de beginjaren van Helloween en Metallica zijn duidelijk aanwezig, maar er komt nog veel meer bekends uit die periode voorbij. Het is een ode aan de Duitse speedmetalbands en het vroege Bay Area-geluid. Deze zijn gecombineerd in snelle riffs en fraaie duellerende gitaarsolo’s. Wat minder gecharmeerd ben ik van de effecten op de zang in Black Circle richting het einde van de track, vooral omdat het niet echt passend is bij de sfeer die met dit album wordt neergezet. De titeltrack van ruim tien minuten bevat hier en daar een wat minder fraaie overgang en ook hier vind ik de vervormde vocalen na de solo’s niet geslaagd. Opvallend is ook Storm Of Power. Het is kort maar krachtig, meer een openingstrack dan een afsluiter.

Where Evil Dwells zal vooral goed vallen bij diegenen die de jaren tachtig hebben meegemaakt, of die echt iets hebben met die periode. Het is een heerlijke plaat, maar zeker in de uitvoering had het veel beter kunnen zijn.

Tracklist:
1. Defcon 1
3. Phantom Soldier
4. Dead Zone
5. Black Circle (S.Y.L.S.)
6. Where Evil Dwells
7. Storm Of Power

Score: 69 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 2 juni 2015

Ranger - Where Evil Dwells
Reactie van bakvet op 02-06-2015 om 14:42u
Score: 40 / 100

Deze band heeft redelijk wat positieve pers gehad als zijnde old-school en de demo's waren aardig, maar op dit album hoor ik alleen maar knip-en-plakwerk. Ik durf wel degelijk te stellen dat originaliteit volledig ontbreekt.

Ranger - Where Evil Dwells
Reactie van Een Metalfan op 02-06-2015 om 23:19u

ben het helemaal niet eens met deze review.
ik vind 69 punten veel te weinig.
en 40 punten helemaal onzinnig.

Ranger - Where Evil Dwells
Reactie van bakvet op 03-06-2015 om 10:19u

Ik vind de 40 terecht. Ik ergerde me aan de 'geleende' riffs en ritmes. Sommige nummers zijn zo voorspelbaar dat ik riffs, ritmes en tempowisselingen goed voorspelde, de eerste dat ik de nummers hoorde. Een beetje inspiratie lenen heb ik echt geen moeite mee (bijvoorbeeld nieuwe plaat van Ironsword) maar in het geval van Ranger is de toegevoegde waarde van dit album nul. 40 punten zijn voor de moeite.

Ranger - Where Evil Dwells
Reactie van Een Metalfan op 03-06-2015 om 23:12u

95 punten van mij.

Ranger - Where Evil Dwells
Reactie van appie op 04-06-2015 om 21:46u
Score: 60 / 100

Klinkt wel een beetje als het Duitse Living Death pakweg 30 jaar geleden.
De zang is al snel irritant en de muziek klinkt zwaar gedateerd.
Bovengenoemde heren braken hier 30 jaar geleden al geen potten mee en Ranger zal dit nu zeer zeker niet gaan doen.

Ranger - Where Evil Dwells
Reactie van Ronald op 12-06-2015 om 11:32u
Score: 70 / 100

Hoe origineel kun je tegenwoordig nog klinken als je oldschool speedmetal maakt ? Ik vind het wel meevallen, geen blinde kopie van een bepaalde grote band. Productie kan beter, dat is zeker een feit.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.