Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Psycroptic - Scepter of the Ancients
Jaar van release: 2003
Label: Unique Leader Records
Psycroptic - Scepter of the Ancients
Death metal boeit me nog maar weinig. De klassiekers van de late jaren '80 en de vroege jaren '90 zal ik voor immer koesteren, en er zijn nog altijd een paar bands die ik intensief blijf volgen (Morbid Angel, Immolation, Cryptopsy etc.), maar in het algemeen ben ik het genre meer dan zat. Ironisch dus dat mij, in deze periode van distantie van de death metal, een van de leukste en meest onderhoudende death metal platen van de afgelopen tijd ten dele is gevallen. Psycroptic doet precies wat ik bij het gros aan bands in het genre mis: gevarieerde songs maken die relatief niet zoveel op elkaar lijken en als geheel een herkenbare sound belichamen. "Scepter of the Ancients" is het tweede album van de band uit Tasmanië (!), en tevens het eerste op het in Tilburg gesitueerde Unique Leader Records.

Wat me aan deze plaat zo aanspreekt is het feit dat het bonte, technische karakter van de songs eveneens belangrijke eigenschappen als compactheid en goede vloei niet in de weg staat. De band heeft een goede balans gevonden tussen het uitleven van technische virtuositeit en song-gericht te werk gaan. Hierdoor verliezen ze zich zich zelden in 'technische masturbatie', een wat gevaarlijk verschijnsel dat slechts enkele bands goed afgaat.
Echt bruut is Psycroptic niet te noemen, maar de band geeft met "Scepter of the Ancients" blijk van een grondige dedicatie aan zorgvuldigheid en perfectie. De nummers steken erg goed in elkaar, en zijn niet voorspelbaar te noemen. De heren putten duidelijk inspiratie uit andere extreme metal genre's, wat zich vooral reflecteert in enkele thrashy passages en de veelzijdige vocalen. Zo hoor je op deze plaat scherpe screams, diepe grunts en grind-achtige braakvocalen, zowel de hoge als de lage variant. Ook hier is dus veel aandacht aan besteed.

De productie en mix zijn duidelijk gebaseerd op helderheid, waardoor alle details goed hoorbaar zijn elk instrument optimaal tot z'n recht komt. Hierdoor levert de band wat aan bruutheid in, maar het resultaat is desondanks luid en krachtig genoeg. Uitermate geschikt voor beluistering op hoog volume. Met de nadruk op beluistering. "Scepter of the Ancients" is simpelweg een uitstekend album, van een death metal band die zowaar in deze tijden nog een eigenzinnig geluid heeft weten te vinden.

Tracklist:
1. The Color of Sleep
2. Battling the Misery of Organon
3. Lacertine Forest
4. Psycrology
5. Skin Coffin
6. Cruelty Incarnate
7. The Valley of Winds Breath and Dragons Fire
8. A Planetary Discipline
9. The Scepter of Jaar-Gilon

Score: 84 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 21 november 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rascul op 22-11-2003 om 19:35u
Score: 90 / 100

Geweldige band, geweldig album. Samen met Spawn Of Possession mijn DeathMetal top van het jaar!

Reactie van Cainam Ladicius op 03-09-2005 om 14:45u
Score: 85 / 100

Hele vette plaat. Totale technische perfectie ala Necrophagist alleen dan zonder solo's. Ondanks veel belachelijk technische riffs houden ze toch altijd de compostie in het oog zodat het allemaal ook nog een beetje coherent klinkt! Productie is zeker oke, hoewel ik bij dit soort death metal de gitaren een beetje ondergesneeuwd vind raken door de constante db's en blasts. Daarom draai ik vaak dit soort muziek met de bass op mijn versterker een heel stuk teruggedraaid; die db's hoor je toch wel en je kunt tenminste de gitaarlijnen een beetje volgen.