Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Greenleaf - Trails & Passes
Jaar van release: 2014
Label: Small Stone Records

Greenleaf - Trails & Passes

Dat je voor goede stoner/heavy rock prima in Zweden terechtkunt wisten we al langer. De stroom van bandjes die hun inspiratie halen uit de jarenzeventigrock lijkt wel oneindig te zijn. Als het aanbod zo groot is, heb je kans dat er wel eens een prima groep niet de aandacht krijgt die het verdient. Greenleaf is daar een goed voorbeeld van. In 2014 werd met Trails & Passes al het vijfde studioalbum uitgebracht. Desondanks zijn de mannen uit Borlänge toch relatief onbekend. Dat Greenleaf slechts twee jaar na Nest Of Vipers al met een nieuwe release op de proppen komt, is opmerkelijk te noemen. Dit omdat de bezetting van de groep nogal omgegooid is. Maar liefst drie leden verlieten de band, waardoor alleen gitarist Tommi Holappa en bassist Bengt Bäcke overbleven.

Wat al snel hoorbaar is, is dat de nieuwe line-up ook effect heeft gehad op het geluid van Greenleaf. Zo zijn de keyboards en orgeltjes verdwenen en zijn de songs wat meer uitgekleed en rechttoe rechtaan. Wat je te horen krijgt, is stoner met een vleugje garage-rock. Garage-stoner, voor de genre-fetisjisten en hokjesdenkers onder ons. Dit garage-rockgevoel dat je krijgt bij het luisteren van deze plaat, wordt versterkt door de nieuwe zanger Arvid Johnson, die qua stem wat weg heeft van The Black Keys-zanger Dan Auerbach. Naast The Black Keys komen groepen als Truckfighters, Kadavar en Graveyard naar boven tijdens het luisteren.

Trails & Passes bestaat enerzijds uit wat meer directe, rockende nummers als Our Mother Ash, Equators en Humans, die draaien om pakkende riffs en hooks. Anderzijds zijn er de wat tragere, dromerige tracks als Ocean Deep, Depth Of The Sun, With Eyes Wide Open en de titelsong, die aantonen dat Greenleaf zeker geen inruilbaar stonerbandje is. Helaas is ook dit album niet gespaard blijven van enkele fillers. Zo is het funky The Drum een typisch love-it-or-hate-it-nummer. Bovendien zal niet iedereen Greenleafs uitstapje naar garage-rock bevallen. Dat neemt niet weg dat er op Trails & Passes enkele pareltjes staan die aantonen dat de band het nog niet verleerd is. Genoeg redenen om uit te kijken naar een volgende release, lijkt me.

Tracklist:
1. Our Mother Ash
2. Ocean Deep
3. Equators
4. Depth Of The Sun
5. Humans
6. With Eyes Wide Open
7. The Drum
8. Bound To Be Machines
9. Trails & Passes

Score: 76 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 11 mei 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Greenleaf - Trails & Passes
Reactie van Triple op 19-02-2016 om 00:10u
Score: 85 / 100

Na 3x in kort tijd de band live gezien te hebben deze CD maar eens aangeschaft, cool ;o)