Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Primordial - Where Greater Men Have Fallen
Jaar van release: 2014
Label: Metal Blade Records
Primordial - Where Greater Men Have Fallen
Where Greater Men Have Fallen. Met deze titel voor hun achtste album lijkt Primordial een bescheiden rol op zich te nemen. Alsof andere mannen groter zijn dan zij. Nou, als het gaat om de pagan/black metalscene dan mogen deze Ierse heren zich sinds 2007 met To The Nameless Dead absoluut tot de groten in het genre rekenen.

Serieuze teksten, herkenbare melodielijnen en de karakteristieke stem van A.A. Nemtheanga geven dit vijftal een geheel eigen geluid. Je moet ervan houden, maar Primordial wordt steeds meer gewaardeerd, zoals deelname aan onder meer Paganfest en Heidenfest in Europa en Amerika ook laten zien. Drie jaar geleden kwam, na een turbulente periode waarin zelfs gesproken werd over het einde van de band, het goed ontvangen Redemption At The Puritan's Hand uit. De zwartgallige en zware gedachten uit die tijden zijn omgezet naar songs waar het thema dood centraal stond.

Dit keer kiezen Alan en zijn mannen voor meer diversiteit in de thematiek: de toren van Babel, een knekelhuis en oorlog komen onder andere aan bod. Ook de muzikale lijn bevat voldoende afwisseling. Er staan typische nummers voor Primordial op de plaat, zoals de titeltrack, Babel's Tower en het meeslepende Wield Lightning To Split The Sun. Maar met The Alchemist's Head laten ze zien dat ze ook kunnen experimenteren. Het nummer heeft een black en avantgardistisch tintje en Alan's vocalen klinken zwaarder dan anders. Wat opvalt is dat, net als bij de vorige plaat, de songs tijd nodig hebben om te overtuigen. Leg Where Greater Men Have Fallen dus niet na de eerste luisterbeurt weg, maar neem de tijd om het geheel op je te laten inwerken.

Dat er dit keer voor meer diversiteit is gekozen, kan mogelijk verklaard worden door de keuze voor een andere studio en producer. Wat gebleven is, is de degelijkheid van het materiaal. Where Greater Men Have Fallen bevat acht nummers om van te smullen. Dit nieuwste wapenfeit is van prima kwaliteit, niets meer en niets minder. Maar het mist de magische en heroïsche sfeer van To The Nameless Dead. Toch hebben de Ieren wederom een grootse prestatie afgeleverd, die de trouwe fan zeker zal bevallen.

Tracklist:
1. Where Greater Men Have Fallen
2. Babel's Tower
3. Come The Flood
4. The Seed Of Tyrants
5. Ghosts Of The Charnel House
6. The Alchemist's Head
7. Born To Night
8. Wield Lightning To Split The Sun

Score: 85 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 16 november 2014

Koop dit album in

Meer Primordial:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Primordial - Where Greater Men Have Fallen
Reactie van Een Metalfan op 17-11-2014 om 22:09u

geweldige sfeer.

Primordial - Where Greater Men Have Fallen
Reactie van Een Metalfan op 17-11-2014 om 23:03u
Score: 88 / 100

mooi album weer.

Primordial - Where Greater Men Have Fallen
Reactie van Artorius op 23-11-2014 om 11:26u
Score: 70 / 100

Voorop gesteld, dit is een goed heavy metal album. Epische songs, met een lekkere flow, en een zwartgallig randje. Niets meer, niets minder.

Maar eerlijk gezegd, ik begrijp niet waarom Primordial bij ieder nieuw album dat ze uitpoepen de hemel in geprezen wordt. Deze band bedient zich van stijlfiguren die men normaliter met black metal associeert. Dat schept verwachtingen, die niet waargemaakt worden. Heb ze ook een paar keer live gezien, zo opwindend was het allemaal nu ook weer niet.

Primordial - Where Greater Men Have Fallen
Reactie van Metalmachine op 01-12-2014 om 17:55u
Score: 78 / 100

Degelijk album. Primordial heeft een uniek geluid. De muziek creëert een geweldige depressieve sfeer, met een briljante zanger. Ondanks ik het album iets minder sterk vind dan de vorige twee.

Primordial - Where Greater Men Have Fallen
Reactie van Yuri op 16-09-2015 om 00:33u
Score: 90 / 100

Net als de vorige albums had deze wat tijd nodig.. Maar nu het kwartje valt... Eargasm.. Wield lightning to split the sun is een pareltje dat naast al hun classics kan staan. Wat een band, wat een album!