Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Iron Reagan - Tyranny Of Will
Jaar van release: 2014
Label: Relapse Records
Iron Reagan - Tyranny Of Will
Iron Reagan is een project dat afkomstig is uit Richmond, Virginia met leden van Municipal Waste, Darkest Hour en Cannibis Corpse. De groep is actief sinds 2012 en brengt met Tyranny Of Will alweer zijn tweede album uit. De formatie speelt een strakke mix van hardcore, punk, thrash en crossover die doet denken aan bands als Cro-Mags, D.R.I, M.O.D en Municipal Waste. Vooral laatstgenoemde komt erg naar voren doordat Tony Foresta ook hier de boel bij elkaar schreeuwt.

Dat de band niet stilzit en ideeën genoeg heeft, bewijst de tracklist met maar liefst vierentwintig nummers. Verwacht echter geen plaat die eindeloos duurt want het is allemaal naadloos verpakt in een klein half uurtje speeltijd. Onder het motto: kort, bruut en hard vliegen de nummers in een rap tempo voorbij, waarbij het gros van de nummers qua speelduur niet verder komt dan één minuut. Dit heeft z'n voordelen, het is namelijk prima om songs compact te houden en niet nodeloos te rekken. Vooral bij deze tracks werkt de rechttoe-rechtaan en kort maar krachtig mentaliteit uitstekend. Het nadeel is dat het idee je bekruipt dat je vaak naar een half afgewerkt idee luistert in plaats van een voltallig nummer.

In veel gevallen mogen de tracks dan ook langer duren, puur omdat de basis gewoon heerlijk klinkt en je meer wilt. Vooral het gitaarwerk van Mark Bronzino en Landphil Hall weet meteen te imponeren. Ook de snelle opzwepende (en af toe rommelige) drumslagen van Ryan Parrish weten het geheel goed te ondersteunen. Het is echter Tony Foresta die met zijn hese stem en agressieve zang als smaakmaker van de plaat dient. Hij zingt de liederen vol met teksten over politiek, sociale vraagstukken, geweld en films. Onderwerpen die soms doeltreffende lyrics opleveren zoals (In Greed We Trust en Tyranny Of Will) en soms ook grappige (Eyeball Gore en Your Kids An Asshole).

Toch weet de plaat ondanks de goede ideeën en sterk muzikaal vakmanschap niet altijd de volledige aandacht te behouden. Veel nummers zijn gewoon te kort of eindigen abrupt waardoor je te vaak afvraagt waar je nu naar geluisterd hebt. Het zijn dan ook de songs met langere speelduur als Miserable Failure en Four More Years die in het begin het beste bijblijven. Voor de liefhebbers van crossover is Tyranny Of Will een geslaagde plaat. Het album doet wat het moet doen en dat is lekker hard en lomp raggen. Bij mij blijft echter wel het gevoel achter dat er meer in had gezeten.

Tracklist:
1. Tyranny Of Will
2. I Won't Go
3. Eyeball Gore
4. Close To Toast
5. Bet On Black
6. Miserable Failure
7. The Living Skull
8. In Greed We Trust
9. Glocking Out
10. Rat Shit
11. U Lock The Bike Cop
12. Broken Bottles
13. Bleeding Frenzy
14. Bored To Death
15. Class Holes
16. Obsolete Man
17. Nameless
18. Exit The Game
19. Your Kids An Asshole
20. Patriotic Shock
21. Bill Of Fights
22. Consensual Harassment
23. Just Say Go
24. Four More Years

Score: 70 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 30 september 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 30-09-2014 om 13:53u
Score: 85 / 100

cijfer is te laag dit is een dijk van een plaat.

Reactie van Marcel op 30-09-2014 om 14:28u
Score: 75 / 100

Gitarist van o.a. Cannabis Corpse, niet Cannibal Corpse

Reactie van Marcel op 30-09-2014 om 14:33u

Dank voor de aanvulling. Gelijk even aangepast