Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Mr. Big - The Stories We Could Tell
Jaar van release: 2014
Label: Frontiers Records
Mr. Big - The Stories We Could Tell
Weer zo'n legende die via Frontiers de carrière voortzet. Mr. Big bestaat sinds 1988, hield het veertien jaar vol, ging uit elkaar en vijf jaar geleden staken de heren de koppen (en instrumenten) weer bij elkaar. Tellen we de live albums en verzamelaars mee dan is dit de 23e cd van de heren. Onvermoeibaar lijken ze, zanger Eric Martin, gitarist Paul Gilbert, bassist Billy Sheehan en drummer Pat Torpey. De bluesy rock van de band staat nog steeds als een huis, zo bewijst deze cd.

Wat meteen opvalt is dat het geluid puur overkomt. Weinig hoorbare overdubs, en hier en daar solo's zonder ondersteunende slagpartij. Dat de band nog steeds de bekende variatie aan de dag legt wordt evenzeer duidelijk. Rock, blues, meerstemmige koortjes, maar bovenal: melodie en onmiskenbare muzikale kwaliteit. Het is als een tv serie waar je na jaren afwezigheid zó weer kunt binnenvallen: er is weinig veranderd en het voelt vertrouwd.

De productie doet ook eer aan alle muzikanten wanneer Gotta Love The Ride het album opent. Helder, een goede mix, in sommige opzichten ook een beetje ouderwets en dat past wel bij de muziek. De muzikale discipline die Mr. Big altijd heeft gekenmerkt is nu ook weer het watermerk voor het nieuwe songmateriaal. In I Forget To Breathe bijvoorbeeld krijgt iedereen de ruimte om zijn ding te doen, en zelfs achter de gitaarsolo wordt er niets kunstmatig opgevuld. The Monster In Me is een heerlijke ouderwetse bluesstamper die begint met een scheurende Paul Gilbert, die goed in vorm is en af en toe de meest geweldige dingen uit zijn gitaar haalt.

Just Let Your Heart Decide is het relatieve rustpunt op deze cd maar dat neemt niet weg dat ik dit als een van de betere nummers beschouw. Niet alleen om het gevoel dat er in is gestopt maar ik krijg er gewoon kippenvel van. Als er ooit een kandidaat-opvolger is geweest voor de wereldhit To Be With You dan is het dit nummer wel. Ook het titelnummer bevestigt dat het vermogen om goede composities te schrijven nadrukkelijk aanwezig is.

Een gaaf album dat zeker onder oude fans en bluesrockliefhebbers gretig aftrek zal vinden. Mr. Big gaat op tour ter ondersteuning van deze release en zal ons landje aandoen op 18 oktober in Utrecht. Helaas zal Pat Torpey de tour niet meemaken, bij hem is onlangs de ziekte van Parkinson vastgesteld en zijn plaats zal worden ingenomen door Matt Starr (o.a. Ace Frehley).

Tracklist:
1. Gotta Love The Ride
2. I Forget To Breathe
3. Fragile
4. Satisfied
5. The Man Who Has Everything
6. The Monster In Me
7. What If We Were New?
8. East/West
9. The Light Of Day
10. Just Let Your Heart Decide
11. It’s Always About That Girl
12. Cinderella Smile
13. The Stories We Could Tell
14. Addicted To That Rush (live bonus track)

Score: 88 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 26 september 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Metal Meepy op 26-09-2014 om 17:38u
Score: 68 / 100

Tja, je waant je plots weer midden jaren 80. Helemaal niets mis mee, natuurlijk, maar mijn score geeft weer hoe goed ik het vandaag vind in vergelijking met meer moderne rock/metal, niet hoe goed het 30 geleden misschien zou zijn geweest. Ofwel: zeker OK, maar niet meer dan dat.

Reactie van Erik op 27-09-2014 om 16:54u
Score: 90 / 100

Geweldig album weer!

Reactie van appie op 27-09-2014 om 20:26u
Score: 70 / 100

Ik heb hetzelfde probleem als Metal Meepy , eind jaren 80 was ik hier wel warm voor gelopen maar de tijd heeft niet stil gestaan.
Ik hoor overigens nergens blues, af en toe een swingende riff maar meer niet.

Reactie van André Smoor op 01-10-2014 om 12:19u
Score: 80 / 100

Gewoon een lekkere band, van een prima band. Had inderdaad wel wat meer blues ingemogen, maar de nummers zijn sterk en sluiten mooi aan bij hun eerste drie platen. Na een dipje weer terug zullen we maar zeggen.