Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-10-2020

Frozen Ocean - The Dyson Swarm
Jaar van release: 2014
Label: Kristallblut Records
Frozen Ocean - The Dyson Swarm
De stijl van het Russische eenmansproject Frozen Ocean wordt omgeschreven als ambient black metal. Ik ben niet bekend met de rest van de (ondanks de korte bestaansgeschiedenis al behoorlijk omvangrijke) discografie van dit heerschap, maar afgaande op die omschrijving, de bandnaam en de kille albumcover, verwachtte ik een Darkspace-achtige maalstroom aan nietsontziende darkambientklanken en doodse black metal. Een eerste luisterbeurt maakt echter korte metten met die illusie, want hoewel de omschrijving hetzelfde is, klinkt de muziek op The Dyson Swarm als een diagonaal tegengestelde interpretatie van het genre.

Ondanks de bandnaam doet The Dyson Swarm namelijk helemaal niet kil en levenloos aan. Geen onpeilbare oceanische diepten, maar vederlichte, etherische ambient die zich verstrengeld met achtergrondgitaren op een manier die raakvlakken vertoont met het stemmige werk van een band als Lustre. Dat pakt op veel momenten interessant uit. Zo mag vooral het negen minuten durende CE-4 er zijn. Het nummer doet met zijn trage, bedwelmende klanken met industrial-achtige tinten denken aan het meest experimentele werk van Blut Aus Nord (het nummer zou niet misstaan hebben op een album als 777: Cosmosophy). Triphop-achtige beats maken hun intrede en vervagen langzaam weer naar de achtergrond. Slechts de op een enkel moment opduikende screams verraden de wortels die Frozen Ocean in de black metal heeft.

Ook de rest van het album bestaat vooral uit een zweverig klankentapijt waarin gitaren slechts een bijrol vertolken – een invulling die lijkt te refereren aan de onbestemde tonen van een project als Senmuth. Het levert een mooie trip op, waarin individuele nummers niet meer veel lijken uit te maken in het zeer sfeervolle geheel. In de kracht van The Dyson Swarm schuilt echter ook direct de zwakte, want hoewel dit een erg fijn klinkend, dromerig plaatje is geworden, mist het wel de intensiteit of de diepgang die andersoortige kruisbestuivingen tussen (dark) ambient en black metal wel hebben (denk aan het eerder genoemde Darkspace, maar ook Paysage D’Hiver en Lunar Aurora).

The Dyson Swarm is met zijn curieuze smeltkroes van ambient, triphop en een vleugje metal dan ook vooral voer voor liefhebbers van grenzeloze psychedelische klanken. Wat Frozen Ocean echter nog een klein beetje mist, is de gave om de luisteraar ook écht onder te dompelen in de gecreëerde droomwereld.

Tracklist:
1. Syzygy
2. CE-4
3. Sloan Great Wall
4. SHGb02 14a
5. Exoplanet (HD 85512 b)
6. The Dyson Swarm
7. UDFj-39546284

Score: 77 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 30 augustus 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Frozen Ocean - The Dyson Swarm
Reactie van Mar10 op 30-08-2014 om 19:30u
Score: 11 / 100

Ik geef de voorkeur aan metal uit de Oekraïne. Deze cd the Poetin swarm doet me nix.

Frozen Ocean - The Dyson Swarm
Reactie van Een Metalfan op 31-08-2014 om 21:51u

ik dus niet, ik vind Russische metal veel en veel beter dan Oekrainische.

Dobre dien.

Frozen Ocean - The Dyson Swarm
Reactie van Mar10 op 01-09-2014 om 08:22u

Ik ben bang dat ze mijn cd speler binnenvallen en overnemen

Frozen Ocean - The Dyson Swarm
Reactie van Een Metalfan op 01-09-2014 om 22:06u

ik hoop het.

Frozen Ocean - The Dyson Swarm
Reactie van Mar10 op 02-09-2014 om 11:38u
Score: 1 / 100

Haha gaat niet gebeuren want ik koop hem niet en laat ook geen hulpgoederen toe