Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Below - Across The Dark River
Jaar van release: 2014
Label: Metal Blade Records
Below - Across The Dark River
Er komt geen eind aan de stroom van Zweedse bands. Er gaat geen week voorbij of er staat weer een nieuw muziekclubje uit het land van IKEA, Tändstickor en Surströmming klaar. Nu kunnen die Zweden best een potje spelen. Menig gaaf bandje hebben we zien komen, maar niet alles wat de Zweedse muzikant aanraakt, verandert in goud. De toon van deze introductie zegt wel genoeg. Below is niet de nieuwe topband in de (doom)metalscene.

Als ik Brian Slagel een tip mag geven, dan is het wel dat hij beter zijn scouts op het gebied van traditionele metal kan ontslaan. Eerst zadelden ze hem al op met Mount Salem en Below zal evenmin de kip met gouden eieren zijn. Below tapt namelijk overduidelijk uit één vaatje, en dat is die van Candlemass. Candlemass, zo weten we, maakte zichzelf al legendarisch met Epicus Doomicus Metallicus, waarna de zegetocht grootser werd met het uitbrengen van platen als Nightfall en Tales Of Creation. Below wil dat kunstje maar al te graag overdoen. Liefhebbers voor minder bedeelde Candlemassklonen kunnen hun slag slaan.

Deze jongelingen kunnen best spelen overigens. En eerlijk gezegd maakt het me niet uit of bands origineel zijn of niet, maar hun kwaliteiten om goede liedjes te schrijven zijn niet meer dan gemiddeld. Below heeft een zanger die op den duur wat op de zenuwen gaat werken. Dat is in het kort hoe Across The Dark River klinkt. Het is geen onverdienstelijke poging tot een potje oldschool doom metal, maar je hoort hier niets dat je niet eerder gehoord hebt.

Het gevaar bij Below is dat het vaak een beetje saai wordt. Echt opwindende stukken zijn op een hand te tellen. Vaak helpt het door een goed nummer als opener te hebben. De eerste keer dat ik benieuwd was naar de titel van een nummer, was bij Mare Of The Night. Tot die tijd heb ik me gewoon wat verveeld bij het luisteren van deze plaat. Dit is simpelweg niet goed genoeg om op te vallen. Below heeft dan ook nog veel te leren. Een zoektocht naar iets van een eigen geluid zou al een goed begin zijn.

Tracklist:
1. Trapped Under Ground
2. Bid You Farewell
3. Ghost Of A Shepherd
4. Portal
5. In My Dreams
6. Mare Of The Night
7. The Whitechapel Murderer
8. Across The Dark River

Score: 60 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 14 juni 2014

Koop dit album in

Meer Below:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Below - Across The Dark River
Reactie van VaDeR op 17-06-2014 om 17:06u
Score: 65 / 100

Matige release.

De band heeft potentie maar moet nog leren om een eigen draai aan de muziek te geven. Nu klinkt het als een aardige Candlemass coverband
Daarnaast hebben ze een zanger welke (nog) niet overtuigend overkomt.

Below - Across The Dark River
Reactie van Marcel H. op 17-06-2014 om 20:42u
Score: 62 / 100

Geheel met je vaststelling eens.