Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Riotgod - Driven Rise
Jaar van release: 2014
Label: Metalville
Riotgod - Driven Rise
Het derde album was vroeger altijd een mijlpaal. Dit was het moment om te pieken, je beste plaat uit te brengen. Tegenwoordig moeten jonge bands vlammen vanaf het begin om in de spotlights te blijven. Riotgod doet dat sinds zijn debuut uit 2010, al is het succes helaas uitgebleven. Tot nu toe hebben de heren me twee keer weten te verrassen met sprankelende, energieke stonerrock en konden zowel Riotgod als Invisible Empire rekenen op hoge cijfers. Het lijkt er alleen op dat ze de kleine zaaltjes niet gaan ontstijgen.

Daar zal Driven Rise dus geen verandering in brengen. Sinds Invisible Empire is er ook het nodige gebeurd. Spijtig is het vertrek van Jim Baglino, waarmee de ritmesessie van Monster Magnet niet meer intact is. De precieze gevolgen zijn natuurlijk niet te achterhalen, maar wat wel telt, is dat het nieuwe album niet zo goed is als het oude werk. Riotgod maakte altijd gevatte muziek en dat hoor ik op Driven Rise slechts enkele keren terug. Helemaal weg zijn de progressieve en psychedelische elementen. Die hebben plaatsgemaakt voor meer grunge invloeden.

Riotgod klinkt minder als Monster Magnet en Clutch en meer als de populairdere rockbandjes van rond de eeuwwisseling. Echt dramatisch is dat overigens niet hoor. They Don’t Know is een sterke ballad en doet denken aan Pearl Jam in betere tijden en Sidewinder zal liefhebbers van snelle rock best kunnen bekoren. Zelf heb ik ook nog een zwak voor Prime Moment, omdat het gitaarwerk er lekker sfeervol is en Mark Sunshine uitstekend zingt. De tweede helft van de plaat gaat het ene oor in en het andere oor uit. Dat was in het verleden toch echt anders.

Aangezien het oude werk beter is, zal ik die platen dan ook eerder aanraden dan de nieuwe. Driven Rise is een geinige plaat, maar zal makkelijk verzuipen in de grote stroom van nieuwe releases. Dat gebeurde al twee keer, maar ditmaal is het terecht.

Tracklist:
1. Don't Rise
2. They Don't Know
3. Grenade And Pin
4. Sidewinder
5. Prime Moment
6. Positronic
7. Davos
8. Melisandre
9. You're My Waste Of Time
10. Beg For Power

Score: 67 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 16 april 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]