Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Hell - Curse & Chapter
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records
Hell - Curse & Chapter
Wie zal er niet gehuiverd hebben? Wie was er nou niet bang dat Hell na die miraculeuze wederopstanding en een ijzersterke debuutplaat de eigen ruiten zou ingooien met een vervolgplaat? Ik geef toe dat ik er zo mijn gedachten over had. Human Remains is met gemak een van de beste metalplaten van de afgelopen jaren. Zo goed zou een nieuwe plaat nooit kunnen worden. Dat nieuwe album is er en dat Curse & Chapter in het debuut zijn meerdere moet erkennen is volstrekt geen schande. Het vereist enige gewenning, maar Hell levert godzijdank weer een erg goed album af.

Curse & Chapter is natuurlijk wel een belangrijke test. De voorganger bestaat volledig uit materiaal dat onder leiding van wijlen Dave Halliday werd geschreven in de jaren tachtig. Hell kwam toen wel tot een platendeal, maar nooit tot een album. Een stukje erkenning dat twee jaar geleden, maar veel en veel te laat, kwam. Toen ik twee jaar geleden met Andy Sneap aan de telefoon hing, werd al duidelijk dat er voor een vervolg al nieuwe songs geschreven werden.

De eerste single, The Age Of Nefarious, werd onlangs al uitgebracht en bleek een aanstekelijk nummer te zijn met duidelijke referenties naar het hippieliedje The Age Of Aquarius. Het laat in elk geval horen dat deze oude honden het trucje nog niet verleerd zijn. Het feest gaat namelijk gewoon door op Darkhangel, Harbinger Of Death en Faith Will Fall. Stuk voor stuk songs die zich redelijk makkelijk in je hoofd nestelen en maar eens te meer aangeven dat goede nummers in de regel afwisselend en pakkend zijn. Er zijn maar weinig moderne bands die dat begrijpen. Wat dat betreft is het goed dat Hell echt teruggrijpt naar de dagen waarin bands als Iron Maiden, Saxon en Mercyful Fate/King Diamond met regelmaat goede platen uitbrachten.

Hell mag wat dat betreft een lichtend voorbeeld zijn voor jonge genregenoten. Deze veteranen hebben namelijk een perfect gevoel voor theater en dramatiek, iets wat je heden ten dage nog maar weinig ziet. Voeg daar een goede tekstschrijver aan toe en je hebt een resultaat om van te smullen. Luister en geniet van Something Wicked This Way Comes of oude pareltjes als Land Of The Living Dead en Deliver Us from Evil. De uitvoeringen en de productie zijn subliem. Hell beschikt daarnaast over misschien wel de beste frontman van de metalscene op dit moment. Wie de band op het podium heeft gezien, zal dat makkelijk beamen.

Curse & Chapter is een erg goed album. Het haalt het niet bij het fenomenale Human Remains, maar laat wel zien dat de heren zeker niet op prestaties in het verleden hoeven te teren. Dave Halliday zal ongetwijfeld apetrots toekijken, want zijn geesteskindje mag vanaf nu een band genoemd worden dat makkelijk op eigen benen kan staan.

Tracklist:
1. Gehennae Incendiis
2. The Age Of Nefarious
3. The Disposer Supreme
4. Darkhangel
5. Harbinger Of Death
6. End Ov Days
7. Deathsquad
8. Something Wicked This Way Comes
9. Faith Will Fall
10. Land Of The Living Dead
11. Deliver Us from Evil
12. A Vespertine Legacy

Score: 85 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 17 november 2013

Koop dit album in

Meer Hell:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hell - Curse & Chapter
Reactie van Piet op 17-11-2013 om 19:07u

Kleine correctie, voorganger heette Human Remains en niet Human Hell

Hell - Curse & Chapter
Reactie van Nicolas op 17-11-2013 om 21:42u

Ik heb het eerste album meerdere malen geprobeerd en ik heb deze band zelfs live gezien maar ik kan toch echt niet begrijpen waar nu ineens die hype vandaan komt dat dit goed zou zijn, wat mij betreft eentonig en ongelooflijk saai, alles lijkt op elkaar, Hell is duidelijk voor mij niet weggelegd.

Hell - Curse & Chapter
Reactie van Metalfuel op 17-11-2013 om 23:08u

Hij staat in bestelling, nog effe wachte.

Hell - Curse & Chapter
Reactie van Harry D. op 22-11-2013 om 22:15u
Score: 100 / 100

Voortgekomen uit de NWOBHM en ook goed geluisterd naar Crimson Glory (USA). Top!!

Hell - Curse & Chapter
Reactie van Jeroen op 23-11-2013 om 22:36u
Score: 85 / 100

Om eerlijk te zijn, vind ik em iets beter dan de vorige, naar wat ik er zo van gehoord heb. De nummers zitten toch echt wat beter in elkaar.

Hell - Curse & Chapter
Reactie van Erwin op 29-11-2013 om 17:26u
Score: 89 / 100

Helemaal eens met Jeroen. Goede band. Fantastisch.

Hell - Curse & Chapter
Reactie van Hans op 26-11-2014 om 21:49u
Score: 85 / 100

Inderdaad een waardig opvolger van human remains.
Geweldige band dit en absoluut een aanrader