Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Exivious - Liminal
Jaar van release: 2013
Label: Season Of Mist

Exivious - Liminal

Er wordt al jaren driftig geëxperimenteerd met genrevreemde elementen in de metal. Finntroll, Apocalyptica, Tanzwut, de rij is oneindig. Het ene experiment slaagt beter dan het andere; vanzelfsprekend. Het Nederlandse Exivious mag zich onder de groep uitermate geslaagde en perfect uitgevoerde genre-mixers scharen. Dat werd in 2009 met het selftitled debuut al aangestipt, en dat wordt nog eens dunnetjes overgedaan met Liminal.

De voornamelijk op fusionjazz geënte instrumentale tracks zijn weergaloos en welhaast onnavolgbaar; spotten met verwachtingspatronen. De ongrijpbare complexiteit tart elke poging tot ontleding, hoont elke intellectuele benadering, genadeloos. Prachtige composities cumuleren en culmineren tot krachtige creatieve uitspattingen van dissonanten. Amalgamen van groteske jazzakkoorden breken en buigen de bulderende bombast om tot fragiele confabulaties en resonerende ramificaties; perforerende pseudoparadoxen die spijkerharde psychedelische precisiebombardementen uitvoeren; tot spaanders.

Totale verbijstering als die laatste noten van Immanent weerklinken; Ongeloof, verwarring. Wat een weergaloze plaat. Wat heb ik allemaal voor mijn kiezen gekregen. Hoe verzin je dit?! Na de eerste plaat had ik hoge verwachtingen, maar ik had niet kunnen voorzien hoe deze plaat zo anders en toch hetzelfde kon klinken. Wat een feest om de oren te mogen laten genieten van deze parel van een plaat. Die platendeal met Season Of Mist is meer dan verdiend en hopelijk staan de heren gauw weer eens op de planken.

En dan vergeet ik bijna die briljante limited edition crowdfundingactie die het kwartet op poten zette om de financiëring voor Liminal rond te krijgen. Met de speciaal voor dit album geschreven software kon men zelf de cd-hoes ontwerpen. Intussen is deze actie voorbij en wie geen gebruik heeft gemaakt van deze mogelijkheid kan de plaat binnenkort, behalve op cd, ook op vinyl krijgen. Exivious, verplichte kost voor alle progfanaten en anderszins technofiel aangelegde metalfans.

Tracklist:
1. Entrust
2. One’s Glow
3. Alphaform
4. Deeply Woven
5. Triguna
6. Movement
7. Open
8. Immanent

Score: 92 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 14 november 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Exivious - Liminal
Reactie van Een Metalfan op 21-09-2014 om 10:03u
Score: 90 / 100

ik heb deze band pas leren kennen, en ik moet toegeven dat ik diep onder de indruk was. prachtig gewoon.