Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Korn - The Paradigm Shift
Jaar van release: 2013
Label: Prospect Park
Korn - The Paradigm Shift
In 2005 werd bekend dat gitarist Brian "Head" Welch uit Korn was gestapt met een opmerkelijke reden. Ernstig verslaafd had hij in Christus zijn redder gevonden en daar zou hij zich voortaan volledig op richten. Toen hij zich vervolgens in interviews negatief had uitgelaten over zijn exbandleden brak er oorlog uit. Een reünie leek er niet meer in te zitten, maar anno 2013 zijn de handen geschud en speelt Head weer mee op het nieuwe album.

Dit is goed nieuws, want na het vertrek van Head ontbrak er nog iets bij Korn. Namelijk goed materiaal. Van alle albums na die tijd, heeft alleen Korn III: Remember Who You Are een goede indruk op mij achtergelaten. Het leek erop dat Korn zich had gedegradeerd tot een nostalgische festivalband, die alleen goed leek te zijn voor zijn oude krakers. Dat de band zelf ook opzoek was naar vernieuwing werd duidelijk op de uit 2011 afkomstige dubstepplaat The Path Of Totality.

The Paradigm Shift blijkt echter een aangename verrassing te zijn. De dubstep elementen van het vorige album zijn aanwezig in een geminimaliseerde vorm, en hebben vooral een ondersteunende functie. Eerste single Never Never kan dus een vertekend beeld geven, want daarop zijn deze het meest te horen. Wat ook opvalt is dat de nummers stuk voor stuk melodieus en pakkend zijn, dit zorgt ervoor dat het geheel vanaf het begin af aan lekker wegluistert. Dit kan tevens ook een valkuil opleveren want je kan de tracks als snel gaan bestempelen als simpel en plat. Ik zou dan ook aanraden om de plaat wat aandachtiger te beluisteren, want dan zul je zien dat alle elementen die Korn vroeger sterk maakte volop aanwezig zijn, maar soms een beetje wegvallen in de mix.

Neem bijvoorbeeld opener Prey For Me. De mix van beukende drums, zware gitaarriffs en de typerende bas van Fieldy aan het begin is op en top Korn. Neem daarbij de hoge zang die overgaat in geschreeuw van Jonathan Davis in het middenstuk en het voelt weer als vanouds. En zo lijkt de groep zich ook door de rest van het materiaal heen te werken. Zo weet tweede single Love & Meth zich met gemak in je hoofd te nestelen en zo ook What We Do. Andere sterke tracks zijn Paranoid And Aroused en het duistere Lullaby For A Sadist.

The Paradigm Shift lijkt zich qua materiaal te focussen op de periode tussen Follow The Leader en Take A Look In The Mirror aangevuld met The Path Of Totality. Hierbij wordt verschrikkelijk op safe gespeeld, maar dat zorgt er wel voor dat Korn met hun beste en meest coherente plaat van de aflopen tien jaar komt. Dat betekent echter niet dat dit iedereen zal aanspreken, omdat de plaat ook gelijk de meest toegankelijke van die tijd is. Maar fans van boven genoemde periode kunnen deze gerust een kans geven.

Tracklist:
1. Prey For Me
2. Love & Meth
3. What We Do
4. Spike In My Veins
5. Mass Hysteria
6. Paranoid And Aroused
7. Never Never
8. Punishment Time
9. Lullaby For A Sadist
10. Victimized
11. It's All Wrong
12. Wish I Wasn't Born Today (Bonustrack)
13. Tell Me What You Want (Bonustrack)

Score: 85 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 7 oktober 2013

Meer Korn:

Korn - The Paradigm Shift
Reactie van Matthijs op 07-10-2013 om 13:35u

Ben benieuwd, ik kon helemaal niks met Never Never. Maar we zullen zien

Korn - The Paradigm Shift
Reactie van ROB op 08-10-2013 om 10:44u
Score: 90 / 100

Prachtige plaat! Typische KORN, zou ze graag op Fortarock 2014 (geen XL uitvoering a.u.b.!!) willen zien!

Korn - The Paradigm Shift
Reactie van mimi en piet in de keuken op 08-10-2013 om 17:09u
Score: 100 / 100

plaat van het jaar 2013 !!!! eat your heart out andere wanabee bandjes !!

Korn - The Paradigm Shift
Reactie van Arjay op 07-11-2013 om 09:43u
Score: 80 / 100

Nooit een groot KoRn-fan geweest, toch liggen Life is peachy en Follow the leader in het dashboardkastje van mijn auto en maken nog regelmatig een kleine ronde. De rest van de albums heeft mij nooit echt kunnen boeien, ook al werd ik er mee dood gegooid door oa mijn broertje. Maar ik moet zeggen dat het nieuwe album mijn interesse heeft gewekt aan de hand van meerdere recensies. Ik heb het album gedownload om het een luisterbeurt twee geven. Ondertussen heb ik het album al enkele dagen in huis en ben min of meer verslaafd aan het geraken. Wat een lekker album zeg!! Over een paar dagen ligt hij waarschijnlijk tussen eerder genoemde albums in mijn dashboardkastje. Dit wordt een ware klassieker! Helemaal top!!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.