Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Soulfly - Savages
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records

Soulfly - Savages

Hoewel Max Cavalera er tegenwoordig uit mag zien alsof hij elk moment dood kan neervallen, blijft hij onverminderd productief. Savages is alweer het negende album sinds het titelloze debuut uit 1998 en volgt krap anderhalf jaar na de geweldige voorganger Enslaved. Reden voor deze snelle opvolger is wellicht ook de overstap van Roadrunner Records naar Nuclear Blast. De vraag is echter of de plaat hierdoor geen haastklus is geworden.

Naast een nieuw label heeft Soulfly voor deze plaat ook een nieuwe drummer. Vorig jaar hing David Kinkade zijn drumstokken aan de wilgen en zijn plaats achter de drums wordt nu ingenomen door Max’ twintigjarige zoon Zyon. De echte feitenfreaks weten misschien dat zijn hartslag twintig jaar geleden werd gebruikt voor de intro van Sepultura’s Refuse/Resist. In de afgelopen jaren heeft hij al bescheiden bijdrages geleverd aan Soulfly-materiaal en is nu dus fulltime in dienst bij familiebedrijf Cavalera.

Voor de rest is de line-up ongewijzigd gebleven en hetzelfde geldt voor de sound. Soulfly klinkt als vanouds en zet de lijn van de afgelopen albums door, waar de tribalinvloeden tot het minmum worden beperkt en de focus meer ligt op strakke death/thrash. Op Savages zijn de nummers over het algemeen wat langer, maar razen van begin tot eind in sneltreinvaart voorbij. Samen met het gebrul van Max Cavalera over dood en verderf, maakt dit alles tot zeer herkenbaar.

Hoewel, het is soms zo herkenbaar dat het bij tijd en wijlen wel heel erg gerecycled aanvoelt. De riffs, de breaks, heel veel klinkt alsof ik het al eerder heb gehoord op de vorige acht albums. Alle nummers mogen dan wel van kop tot staart uiterst stabiel in elkaar zitten, het blaast je zelden omver. Terwijl dit wel het geval was met Enslaved, waar dezelfde sound opvallend fris klonk. Savages voelt hierdoor meer aan als een herhalingsoefening.

De kracht bij studiomateriaal van Soulfly ligt vaak in de gastbijdrages. Ook voor Savages heeft Max Cavalera weer door zijn adresboekje gebladerd. Mitch Harris van Napalm Death doet een bijdrage aan K.C.S., Jamie Hanks brult imposant mee op Fallen en zoonlief Igor Jr. doet dit met Bloodshed. De meest verrassende gastbijdrage is echter die van Neil Fallon van Clutch, die aan Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla een zeer krachtige rockfeeling toevoegt. Wat dat betreft is dit ook de enige echte verrassing op de plaat.

Voor de rest is Savages een tikkeltje dertien-in-een-dozijn. Het is een fijne metalplaat met een hele dikke ouderwetse Cavalera-stempel, maar is bij verre niet zo verfrissend als Enslaved. Dat lijkt toch de prijs te zijn van de extreem hoge productiviteit. Kwantiteit boven kwaliteit en dat is wel een tikkeltje zonde.

Tracklist:
1. Bloodshed
2. Cannibal Holocaust
3. Fallen
4. Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla
5. Master Of Savagery
6. Spiral
7. This Is Violence
8. K.C.S
9. El Comegente
10. Soulfliktion

Score: 68 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 6 oktober 2013

Koop dit album in

Meer Soulfly:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soulfly - Savages
Reactie van Metal666 op 06-10-2013 om 15:33u

Wordt het niet eens tijd voor een Sepultura-reunie?

Ze zijn allen rond de 40-45, de kleutertijd is nu toch wel voorbij denk ik.

Soulfly - Savages
Reactie van mimi en piet in de keuken op 06-10-2013 om 16:04u

aha de mettallica ziekte dringt nu ook door tot bij cavalereke

Soulfly - Savages
Reactie van iron_dennis op 06-10-2013 om 18:51u

Dikke papzak die Cavalera.

Soulfly - Savages
Reactie van Rob op 06-10-2013 om 22:10u
Score: 78 / 100

Waarom ziet Max er uit of hij dood is/

Soulfly - Savages
Reactie van Marco op 07-10-2013 om 10:32u

Ik had hem ook al beluisterd en vind hem ook heel erg tegenvallen, de vorige cd was wel goed te pruimen.

Soulfly - Savages
Reactie van callahan op 07-10-2013 om 11:30u
Score: 75 / 100

Er staan een paar erg goed songs op zoals cannibal holocaust, spiral en het weergaloze soulfliction maar toch ook een paar tegenvallers van formaat zoals ayatollah of rock en rolla en this is violence.
Ze hadden beter een EP kunnen uitbrengen wat dat betreft.

En inderdaad @metal666, hoe cliché ook maar wanneer eindelijk een Sepultura-reünie ?? Daar zitten veel metalfans wel op te wachten denk ik.

Soulfly - Savages
Reactie van vincent op 07-10-2013 om 23:48u

gewoon kut kut kut album

Soulfly - Savages
Reactie van alwin68 op 09-10-2013 om 19:04u
Score: 10 / 100

Dit is zoooooo slecht. De 'soul' is gevlogen...

Soulfly - Savages
Reactie van beavis op 12-10-2013 om 16:50u
Score: 1 / 100

De hoempapa is op z'n retour!

Soulfly - Savages
Reactie van tinus op 27-10-2013 om 11:46u
Score: 88 / 100

gewoon goed hoor!! beetje terug naar
'primitive"album en ook wat snellere song in style van dark ages.

Ga zo door Max. en volgend jaar misschien een nieuwe van Cavalera broeders