Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Satyricon - Satyricon
Jaar van release: 2013
Label: Roadrunner Records
Satyricon - Satyricon
Het feit dat Satyricon na ruim twintig jaar zijn achtste volledige album titelloos laat, kan twee zaken betekenen. Het kan ten eerste een statement zijn: dit is het ultieme album waar deze band volledig achter staat. Daarentegen kan het ook een zwaktebod zijn: critici kunnen eruit opmaken dat de inspiratie zodanig gedoofd is dat zelfs een originele titel te veel moeite was. De band zal zelf ongetwijfeld de eerste optie benoemen, maar daar ben ik na het beluisteren van Satyricon niet van overtuigd.

Satyricon is namelijk niet helemaal geworden waar ik op gehoopt had. Nu zijn er natuurlijk al veel blackmetalliefhebbers die Satyr en co. na Rebel Extravaganza en Volcano hadden afgeschreven, maar de band kreeg er veel nieuwe fans voor terug. En om maar direct tegen een paar heilige huisjes aan te trappen: wat mij betreft is Now, Diabolical zelfs het beste album dat Satyricon in zijn geschiedenis heeft gemaakt. Ontdaan van alle franje bleek de kille, klinisch geproduceerde black ‘n’ roll met dodelijk effectieve melodieën en catchy, opzwepende refreinen een gouden formule.

Welnu, Satyricon klinkt wel wat minder opzwepend. De eerste twee nummers zijn zelfs ronduit saai te noemen, ook al blijft de centrale melodielijn nog een flinke tijd in het hoofd rondspoken. Bij vlagen slaat de verbijstering zelfs toe, zoals het opmerkelijke Phoenix, met cleane vocalen van gastzanger Sivert Høyem. In eerste instantie klonk het als een potsierlijk experiment. Na een fors aantal luisterbeurten is mijn oordeel wat milder, want het resultaat is in ieder geval bijzonder en het refrein heeft zijn charmes, maar toch houd ik mijn bedenkingen.

Bij Phoenix kan ik het tenminste nog waarderen dat Satyricon nog steeds durft te experimenteren, maar bij andere nummers klinkt de band gewoon mat. Zo klinkt Our World, It Rumbles Tonight als een afgekeurde song van The Age Of Nero, in dezelfde stijl maar minder pakkend, minder gretig en vurig. Hetzelfde geldt voor Ageless Northern Spirit. Er staat slechts een handvol écht sterke nummers op Satyricon. De eerste is Nocturnal Flare, waar ik voor het eerst weer die toewijding en gretigheid hoor die de band zo goed maakt. Kil, afstandelijk en dodelijk effectief. Hetzelfde geldt voor het intense Walker Upon The Wind, en in iets mindere mate voor Necrohaven, die eveneens met afstand boven de rest van het materiaal uitspringen.

Wat mij betreft mag Satyr toch wel eens bij zichzelf te rade gaan. De lange pauze (er zit vijf jaar tussen The Age Of Nero en deze plaat) zou Satyricon gretig en hongerig terug aan het front moeten brengen. In plaats daarvan heb ik de band nog nooit zo op de automatische piloot horen spelen. Die automatische piloot – en de handvol vette songs – is nog goed genoeg voor een aardig cijfer, maar het is niet onredelijk om meer te verwachten van deze band. Misschien dat Satyr maar eens naar Monument In Black van Sonic Reign moet luisteren om inspiratie op te doen.

Tracklist:
1. Voice Of Shadows
2. Tro Og kraft
3. Our World, It Rumbles Tonight
4. Nocturnal Flare
5. Phoenix
6. Walker Upon The Wind
7. Nekrohaven
8. Ageless Northern Spirit
9. The Infinity Of Time And Space
10. Natt

Score: 70 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 7 september 2013

Koop dit album in

Meer Satyricon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Satyricon - Satyricon
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2013 om 12:05u

het is weer een super cd en ben het dus niet met de recensie eens! ga zo door zou ik zeggen Satyricon gewoon doen waar je zelf zin in hebt!

Satyricon - Satyricon
Reactie van Mathijn op 07-09-2013 om 12:06u

Nog niet vaak genoeg geluisterd om een definitief oordeel (en cijfer) te kunnen geven, maar mijn eerste ervaringen zijn helemaal in lijn met deze review.

Satyricon - Satyricon
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2013 om 13:02u

Goede review

Satyricon - Satyricon
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2013 om 13:03u

Goede review

Satyricon - Satyricon
Reactie van Gast op 07-09-2013 om 13:40u

oneens, ik vind alle nummers vet. behalve phoenix

Satyricon - Satyricon
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2013 om 14:36u

Ook oneens met de review ik hou van dit type nummers Ik heb het idee dat sommige metalheads milder niet kunnen waarderen.

Satyricon - Satyricon
Reactie van Metal666 op 07-09-2013 om 14:53u

Ik zal hier wel worden verketterd, maar oude Satyricon kan me nauwelijks boeien, ben er pas "ingekomen" vanaf 1999.

Satyricon - Satyricon
Reactie van ewing1 op 07-09-2013 om 15:19u
Score: 60 / 100

Eens met de review...saai is het woord wat ook bij mij opkomt...wie dit beter vind als de oude Satyricon heeft zn verstand verloren!

Satyricon - Satyricon
Reactie van Erwin F. op 07-09-2013 om 17:20u
Score: 80 / 100

Liever een cd als deze waar je veel naar moet luisteren om de songs beter te leren kennen dan voorspelbare riedeltjes en refreintjes...ik ben fan ! Daar draait black-metal toch om, doen waar je zin in hebt, ongeacht wat oude of nieuwe fans denken...ik denk dat mijn score na x-aantal luisterbeurten nog hoger zou zijn !

Satyricon - Satyricon
Reactie van appie op 07-09-2013 om 20:36u
Score: 55 / 100

maak je black metal commercieel , clean geluid, veel lager tempo, meer ingetogen zang dan kom je met de doorsnee black metal formule niet weg. met name in de overgangen naar de trage stukken wordt het dan saai omdat je een hoop power kwijt bent, de aggressie in de snelle stukken ben je kwijt.
volgens mij is het dan beter om in plaats van gas terug te nemen het tempo halverwege een nummer te verhogen en om er, net zoals mercyful fate doet een bult gitaarsolo's in te pleuren, dan hou je de luisteraar bij de les.
op deze satyricon verlies ik snel de aandacht, saai al is het niet heel slecht

Satyricon - Satyricon
Reactie van Sha op 08-09-2013 om 14:48u
Score: 80 / 100

Wat betekent dat Appie? Geen idee waar je naartoe wil. En interpunctie, is wel iets wat een zin leesbaar, houdt...
Terug naar het album.
'Phoenix' en 'The Infinity Of Time and Space' zijn spaarzame hoogtepunten, maar voor liefhebbers van Volcano wel een vooruitgang t.o.v. de laatste 2 albums. Ik heb bijna voortdurend 'Black Lava' en 'Possessed' in mijn hoofd tijdens de 2e helft van dit album.

Satyricon - Satyricon
Reactie van Metal666 op 08-09-2013 om 17:14u

Ik zie echt niet wat er mis is met The Age Of Nero, ik vind het een even goed album als Rebel & Volcano.

Satyricon - Satyricon
Reactie van appie op 08-09-2013 om 20:01u

@sha, ja het leest niet lekker weg dat geef ik toe.
heel in het kort, het album had een stuk meer toeters en bellen mogen hebben.

Satyricon - Satyricon
Reactie van Artorius op 09-09-2013 om 14:34u
Score: 40 / 100

Saai!

Satyricon - Satyricon
Reactie van Metal Meepy op 09-09-2013 om 19:12u
Score: 85 / 100

Niet meteen wetend dat ik naar Satyricon zat te luisteren vond ik dit direct erg goed. Iets later, met "Ah, dit is dus de nieuwe Satyricon" in m'n achterhoofd, vond ik het ineens een stuk minder. Ofwel, verwachtingen zorgen voor een hersenspagaat... Uit de knoop gehaald moet ik bekennen dat dit toch echt wel een goede plaat is...

Satyricon - Satyricon
Reactie van Een Metalfan op 09-09-2013 om 20:46u

Wat heeft iedereen toch tegen Rebel Extravaganza?? Wat een bom.
O.a. Tied in Bronze Chains, Filthgrinder en Prime Evil Renaissance zijn toch weergaloos...

Satyricon - Satyricon
Reactie van Artorius op 10-09-2013 om 13:00u
Score: 40 / 100

Ooit vond ik Rebel Extravaganza ook een geweldig album, kan ik mij nog wel herinneren. Maar als ik er nu naar luister, dan hoor ik een album dat voor het overgrote deel is samengesteld uit oeverloze herhalingen van exact dezelfde riff. En dit geldt eigenlijk voor al hun albums, met Nemesis Divina als enige uitzondering.

Satyricon - Satyricon
Reactie van Zod op 11-09-2013 om 16:41u
Score: 80 / 100

Quote van de Lullo's: Gewoon goed! toch??

Satyricon - Satyricon
Reactie van Jacha op 13-09-2013 om 13:30u
Score: 85 / 100

Dikke schijf zeg ik! Ze hebben tenminste de ballen om uit de enge visie van wat black metal nu wel juist zou moeten zijn te stappen. Het is wel een groei-cd. Maar zijn dat niet net de meest waardevolle platen?

Satyricon - Satyricon
Reactie van Marko op 19-09-2013 om 14:36u
Score: 75 / 100

Ben het eens met de review, Phoenix vind ik zelf het beste nummer van de cd en ook de saaiheid herken ik.

Satyricon - Satyricon
Reactie van Tim666 op 10-10-2013 om 15:59u
Score: 85 / 100

Aangenaam verrast door de nieuwe Satyricon, Hoe vaker ik luister, hoe beter ik hem ga vinden, Ik vind alle albums van Satyricon eigenlijk wel goed maar deze vind ik beter dan de laatste 2, Satyr en Frost blijven zich ontwikkelen, hulde!

Satyricon - Satyricon
Reactie van Stefan op 03-01-2014 om 01:27u
Score: 85 / 100

Zelf vond ik dit in eerste instantie niet een super album, maar na een aanfal keer luisteren vind hem echt goed.

Probeer het te bekijken als "hoe goed is het album qua muziek" en niet als "Hoeveel verschilt het van de oude satyricon".