Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars – Ascetic Reflection
Ashenspire – Hostile Architecture
Belphegor – The Devils
Blind Channel – Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile – God's Country
Conjurer – Páthos
Derek Sherinian – Vortex
Fellowship – The Saberlight Chronicles
Grima – Frostbitten
Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy
Ithaca – They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp – 18
Journey – Freedom
Karl Sanders – Saurian Apocalypse
Krisiun – Mortem Solis
Mantar – Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste – Electrified Brain
Oceans Of Slumber – Starlight And Ash
Shinedown – Planet Zero
Sinner – Brotherhood
Stick To Your Guns – Spectre
Traitor – Exiled To The Surface
Wake – Thought Form Descent
Wormrot – Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Review

Persefone - Spiritual Migration
Jaar van release: 2013
Label: ViciSolum Productions
Persefone - Spiritual Migration
Een metalband uit Andorra is al een relatief zeldzaam fenomeen, maar een metalband uit Andorra die het potentieel heeft om een wereldwijde topper te worden, is nog minder voorkomend. Maar Persefone, een zeskoppig progressief deathmetalgezelschap uit ‘Andorra la Vella’, is dat zeldzame fenomeen. Wat deze band op Spiritual Migration laat horen, is namelijk meer dan imponerend. Ruim zeventig minuten aan originele, eigenzinnige en gedurfde progressieve metal van het hoogste kaliber is wat we hier voor de kiezen krijgen.

Spiritual Migration is full length nummer vier, maar pas mijn eerste kennismaking met deze band. Dat is niet zo gek, gezien de kleinschalige labels waarop de vorige platen verschenen. Ook nu is met meer door toeval dan door de reikwijdte van het label (het totaal onbekende ViciSolum Productions) dat ik in aanraking ben gekomen met dit album. Onbegrijpelijk dat deze band niet door een groter label wordt opgepikt, want dit is beter dan minstens negentig procent van de bands die momenteel op een label als Napalm of Century Media zit.

Fans van duistere, maar melodieuze en technisch begaafde metal à la Mercenary, Nevermore en Communic zullen smullen van het virtuoze gitaarspel, de tegendraadse ritmes en buitengewoon knappe songstructuren die Persefone presenteert. Maar ook aanhangers van het stevigere progressieve werk (ik moet denken aan Allegeaon of Mors Principium Est) zullen ongetwijfeld uit de voeten kunnen met het materiaal van deze band, hoewel Persefone in vergelijking met laatstgenoemde bands nog een stukje bombastischer uit de hoek komt.

Met de enorme hoeveelheid materiaal die de luisteraar voor de kiezen krijgt, zou het een essay kosten om alle nummers toe te lichten. Maar als ik één nummer eruit moet lichten, is dat het briljante The Great Reality. Wat de band hier in net zes minuten allemaal laat horen, is ongelofelijk. Strakke metalcore, technische death metal, progressieve hoogstandjes, ineens opduikende, verrassende cleane vocalen, maar eveneens vakkundige afwisseling tussen vette grunts en felle metalcore-screams, die bovendien allemaal even goed klinken. En dan heb ik het nog niet eens over het prachtige psychedelische stuk dat aan het eind van het nummer opduikt. Magistraal!

Hoewel Spiritual Migration een behoorlijke brok aan complexe muziek is om in één keer te behappen, weet Persefone de muziek een stuk toegankelijker te maken door een aantal zeer goed geplaatste rustmomenten (Zazen Meditation, Metta Meditation), die de luisteraar als het ware een adempauze gunnen. Los daarvan zijn het ook erg mooi klinkende stukken die geenszins overbodig of gekunsteld aanvoelen. Bij het instrumentale tweeluik Consciousness lijkt Persefone echter Dream Theater naar de kroon te willen steken qua instrumentaal vernuft. De souplesse waarmee de gitaristen en toetsenist hier de ene na de andere halsbrekende riff en solo produceren, bezorgt me keer op keer kippenvel.

Spiritual Migration is niets minder dan een muzikale ontdekkingsreis die ik steeds opnieuw wil beleven. Er valt zoveel te ontdekken op dit album dat ik er over twee jaar ongetwijfeld nog altijd niet op uitbeluisterd ben. Een ware onontdekte parel!

Tracklist:
1. Flying Sea Dragons
2. Mind As Universe
3. The Great Reality
4. Zazen Meditation
5. The Majestic Of Gaia
6. Consciousness Pt.1 : Sitting In Silence
7. Consciousness Pt. 2 : A Path To Enlightenment
8. Inner Fullness
9. Metta Meditation
10. Upward Explosion
11. Spiritual Migration
12. Returning To The Source
13. Outro

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 juli 2013

Meer Persefone:

Persefone - Spiritual Migration
Reactie van Quasit op 30-07-2013 om 14:56u
Score: 92 / 100

Zo dan !!! ... Wat een plaat.

Persefone - Spiritual Migration
Reactie van Roel op 14-08-2014 om 10:51u
Score: 96 / 100

Absoluut meesterwerk!

Persefone - Spiritual Migration
Reactie van eduard op 07-03-2015 om 21:51u
Score: 100 / 100

Prachtige album ik luister hem elke dag heerlijke headbang momenten als het begin stukje in inner fullness een mooie eind solo in Consciousness (pt. 2), A Path to Enlightenment. Beste album dat ik gehoord heb tot nu toe.

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.