Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Jorn - Traveller
Jaar van release: 2013
Label: Frontiers Records
Jorn - Traveller
Enigszins gedesillusioneerd door het laatste echte album Bring Heavy Rock To The Land verschijnt een jaar later alweer het achtste soloalbum van onze Noorse donderstrot (verdere introductie volslagen overbodig). Dit keer denk ik dat het lek boven is als het gaat om de kwaliteit van het songmateriaal. In het najaar van 2012 verwelkomde Jorn namelijk een nieuwe gitarist en bassist in zijn band, beiden afkomstig van de band Wig Wam. Met gitarist Trond Holter schreef Jorn het meeste materiaal voor dit nieuwe album en die samenwerking pakt goed uit!

En ja dan gaat het toch om de verschillen met vorige albums. De nummers op dit album zijn in ieder geval in één opzicht verschillend: geen doorzichtige en uitgemolken gitaarpartijen meer maar verrassende wendingen, meer riffjes, meer beukende ritmesectie, kortom meer van al het goede uit Lande's koker. Overload is echt zo'n beuker die de mondhoeken en nekspieren belasten. Ik was na het intro van Cancer Demon even op een dwaalspoor want ik hoorde een paar bekende Rainbow-dingetjes. Maar gaandeweg blijkt dat deze her en der op het album zijn verstopt. Veel nummers zijn een kruising tussen de knap verborgen maar wel aanwezige Dio- en Rainbow-thema's en de aloude energierijke metal die Jorn al jaren kenmerkt. Heerlijke meebeukers zijn Traveller en Window Maker (de laatste met melodielijntjes uit Man On The Silver Mountain), en wat een genot om weer eens tempowisselingen te horen, en nummers met hier en daar geniale melodielijnen.

Met Carry The Black verschijnt er zelfs een vleugje doom op het album, en jawel, een ode aan Ronnie James Dio in de vorm van het Heaven And Hell-achtige The Man Who Was King (met een fraai intro) mag natuurlijk niet ontbreken. Jammer dat er maar tien nummers op dit album staan want dit smaakt echt wel naar meer. Het is lang geleden dat ik Jorn zo goed bezig heb gehoord. Enige smetje is de hier en daar te dik aangezette productie. Als ik de heer Lande een aanbeveling mag doen dan zou ik eens contact opnemen met Sören Andersen. Lekker album, dit Traveller!

Tracklist:
1. Overload
2. Cancer Demon
3. Traveller
4. Window Maker
5. Make Your Engine Scream
6. Legend Man
7. Carry The Black
8. Rev On
9. Monsoon
10. The Man Who Was King

Score: 88 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 24 juni 2013

Koop dit album in

Meer Jorn:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Metalrockx op 24-06-2013 om 12:39u
Score: 85 / 100

Ik had Jorn al een beetje opgegeven na de laatste 3 middelmatige werkjes (incl. Symphony) en zijn vertrek bij Masterplan (opnieuw). Maar inderdaad, een verrassend sterk album met dank aan de nieuwe gitarist! Ik kijk al uit naar de nieuwe Allen/Lande met Timo Tolkki, die nog dit jaar zou verschijnen.

Reactie van appie op 24-06-2013 om 13:27u
Score: 80 / 100

eindelijk weer eens een jorn album die niet het ene oor in en het andere weer uit gaat

Reactie van André Smoor op 25-06-2013 om 22:45u
Score: 89 / 100

Inderdaad een lekker album, zag de band op Dokk'em Open Air en de nieuwe nummers klonken goed. De hele band was lekker op dreef wat opviel was dat er maar 4 man op het podium stonden. Gitarist Jimmy Iversen was uit de band gezet. Wat verder ook het vermelden waard is dat er tijdens DOA video opname zijn gemaakt voor het nummer Overload. Hou dit in de gaten en maak ons blij met de beelden Metalfan.