Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Six Feet Under - Unborn
Jaar van release: 2013
Label: Metal Blade Records

Six Feet Under - Unborn

Six Feet Under is typisch zo’n band die gemengde gevoelens opwekt. Aan de ene kant is het debuut Haunted (1995) een dikke klassieker en beukt hun op groove gerichte aanpak van death metal al jarenlang lekker weg. Aan de andere kant doet hun eenvormige muziek ook al jarenlang niets anders dan dat, heeft de grunt van Chris Barnes zijn beste tijd inmiddels lang en breed gehad en maakte de band zich redelijk belachelijk met een reeks coveralbums die tennenkrommende versies van Smoke On The Water, TNT, Back In Black en andere onaantastbare hardrockklassiekers bevatten.

De laatste paar albums wisten weer in redelijke mate te bekoren. Vanaf Death Rituals (2008) lijkt het heilige vuur hervonden en er heerst kennelijk een goede en productieve sfeer: nog geen jaar na het afgelopen zomer verschenen album Undead is hier opvolger Unborn.

Het eerste nummer Neuro Osmosis overtuigt meteen. Een onheilspellend akoestisch intro, ziekelijk jankende gitaren en een knorrende Barnes doen daar genoeg voor. Ook op nummers als Prophecy, Zombie Blood Curse en Curse Of The Ancients is het lekker headbangen met de typische, stuwende Six Feet Under-grooves. Sinister gitaarspel, waarin de geest van het langzame Slayer-werk weerklinkt, is een terugkerend thema op dit album. Een aangenaam nieuw element dat prima in het kader van Six Feet Under past. Ook de loopjes en solo’s van gitarist Steve Swanson zijn wederom niet te versmaden.

Een punt van kritiek is echter, net als op voorganger Undead, de productie. Six Feet Under ging voor dit album met producer Chris ‘Zeuss’ Harris in zee, die eerder met bands als Hatebreed, Suicide Silence en All That Remains werkte. Het geluid van de gitaren is naar mijn smaak wat te plastisch en te dunnetjes en past niet echt bij de band. Een groovende old school-death metal plaat moet ronken en beuken en dat doet Unborn niet. Heel extreem gesteld klinkt Unborn te soepel, glijdend haast, waar het moet scheuren. Dat is jammer.

Het geluid had dus wat vetter gemogen, maar een onoverkomelijk mankement is dat ook weer niet. Op Unborn staan gewoon een aantal erg vette death metaltracks waarbij het erg moeilijk is om je hoofd stil te houden. Zo moet het zijn bij Six Feet Under en niets kan daar afbreuk aan doen.

Tracklist:
1. Neuro Osmosis
2. Prophecy
3. Zombie Blood Curse
4. Decapitate
5. Incision
6. Fragment
7. Alive To Kill You
8. The Sinister Craving
9. Inferno
10. Psychosis
11. The Curse Of Ancients

Score: 80 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 18 maart 2013

Koop dit album in

Meer Six Feet Under:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Six Feet Under - Unborn
Reactie van Een Metalfan op 18-03-2013 om 19:31u

Tenenkrommenversies van TNT etc?

Ga heen man, die zijn geweldig.


Six Feet Under - Unborn
Reactie van VADER op 18-03-2013 om 21:48u

@Een Metalfan

[quote]Six Feet Under is typisch zo’n band die gemengde gevoelens opwekt.[/quote]

Klopt dus precies;)

Persoonlijk vind ik SFU een KxT band. Maar ook dat is persoonlijk;)

Six Feet Under - Unborn
Reactie van R.H. 1488 op 19-03-2013 om 04:13u

Als je een album van Six Feet Under aan me zou laten horen zonder erbij te vermelden van wie het album is, zou ik denken dat het om het amateurbandje van mijn buurjongen gaat.

Six Feet Under - Unborn
Reactie van thomas op 19-03-2013 om 09:39u

Helemaal mee eens. Baggerband eerste klas!

Six Feet Under - Unborn
Reactie van appie op 19-03-2013 om 10:36u

middelmatige band met een ronduit klotezanger

Six Feet Under - Unborn
Reactie van King of Beer op 29-03-2013 om 06:03u
Score: 70 / 100

Weer een prima SFU plaat.