Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Headspace - I Am Anonymous
Jaar van release: 2012
Label: InsideOut Music

Headspace - I Am Anonymous

Headspace begon een aantal jaren geleden vrij onschuldig als een groep getalenteerde vrienden die samen muziek wilden maken. Met mensen als Damian Wilson, Adam Wakeman (inderdaad, de zoon van Rick Wakeman) en Lee Pomeroy kon dat niet anders dan een progmetalband worden. Een aantal jaren terug kregen we al een kort voorproefje, in 2012 ziet het echte debuut I Am Anonymous het licht, en wat een debuut!

Van de mensen achter deze band kun je niet anders dan kwaliteit verwachten, en dat is ook wat je bijna tachtig minuten lang voorgeschoteld krijgt. Allen hebben zij al hun sporen verdiend in de wereld van de progressieve muziek, en die berg aan ervaring is vanaf opener Stalled Armageddon terug te horen. Uiteraard wordt er veelvuldig gerefereerd aan bands als Rush, Yes, Rick Wakeman, Genesis en hier en daar het harde progwerk in de vorm van Dream Theater. De groep heeft echter een vrij eigen sound dat natuurlijk sterk bepaald wordt door het typische stemgeluid van vocalist Damian Wilson.

De hardere metalelementen luisteren heerlijk weg, en geven genoeg ruimte aan deze begaafde musici om hun virtuoze kunsten te laten horen, maar het eigenlijke genie van Headspace schuilt in de intiemere rustige delen van deze plaat. De prachtige ballad Soldier waarin de brede klankkleur van Wilson’s stem mooi naar voren komt, vormt een van de hoogtepunten van I Am Anonymous. Dat is niet alleen te danken aan de gevoelige melodieën, maar ook aan de intelligente teksten. Datzelfde geldt voor het grootse vijftien minuten durende Daddy Fucking Loves You met een haarscherpe balans tussen harde en intieme momenten. Er is veel ruimte gelaten voor de welhaast verplichte solo’s waarin muzikanten het onderste uit de kan proberen wat betreft snel pielen en pingelen, maar ook hier is het weer de afwisseling en de kunst van het weglaten dat het nummer echt aangrijpend maakt.

I Am Anonymous is een ontzettend sterk progalbum geworden met een ijzersterke productie, dat voorzien is van acht prachtige songs waar veel in te ontdekken valt. Minder verwacht je ook eigenlijk niet van de muzikanten die aan dit album hebben meegewerkt. Het is verplichte kost voor elke progliefhebber.

Tracklist
1. Stalled Armageddon
2. Fall Of America
3. Soldier
4. Die With A Bullet
5. In Hell’s Name
6. Daddy Fucking Loves You
7. Invasion
8. The Big Day

Score: 90 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 26 juni 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Lhaticore op 09-09-2012 om 13:16u
Score: 95 / 100

Dit is echt een groeiplaat wat een beauty, Damian 2 keer raak dit jaar, Threshold en Headspace zullen heel wat keren in mijn player geraken.

Reactie van Gert op 05-10-2012 om 17:29u
Score: 94 / 100

Ik vind dit dé ontdekking én plaat van 2012!