Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Concertreview

Headspace en Beyond God
Op 21 december 2016 in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Eus Straver

"Home to so many", zegt Damian Wilson tijdens het optreden van Headspace in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer. En zo is het. Niet alleen de charismatische frontman voelt zich er thuis, maar ook veel progliefhebbers keren graag terug naar de zaal waar voor de liefhebber van complexere muziek regelmatig een op papier interessante avond op het programma staan. Vanavond staat Beyond God in het voorprogramma.

Waarom Beyond God in het voorprogramma staat, is slechts weinigen duidelijk. Op uitnodiging van Headspace, zo gaat het verhaal. De symfonische metal, die onder andere door The Gathering geïnspireerd is, slaat vanavond niet aan. Een deel van het progpubliek vindt het al snel saai om naar de veelal vierkwartsritmiek te luisteren. Het is voor de Eindhovense formatie daarmee enerzijds een twijfelachtige eer om in Cultuurpodium Boerderij te mogen spelen. De heren en dame spelen immers een bij voorbaat verloren wedstrijd. Toch geven ze zich niet zomaar gewonnen. Het kwartet is constant in beweging en op een paar foutjes na is de muzikale uitvoering prima. De jonge zangeres Meryl Foreman zingt zuiver en praat de bezoekers tussen de nummers bij. Zo vertelt ze dat Cursed veel voor haar betekent en dat er bij single Memories een clip is verschenen. Het blijft jammer om bij dit soort bands het gemis van een toetsenist te ervaren, zeker omdat de keyboardpartijen in de songs veelvuldig zijn.

Beyond God @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 21-12-2016

De volgorde van de tracks op de setlist is ten opzichte van twee maanden geleden in Leiden flink gewijzigd. Het optreden begint met de ballad Nocturne, die later in de set beter tot zijn recht zou zijn gekomen. Prince Creep, Destination Darkness en Passion zijn vandaag de sterkste tracks. Beyond God speelt echter te veel op safe en mag met het nieuwe materiaal waar momenteel aan gewerkt wordt wat meer risico nemen en wat meer knallen, want vandaag raakt het publiek niet opgewarmd van de muziek, alle goede bedoelingen ten spijt.

Beyond God @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 21-12-2016

Een opwarmer heeft Headspace ook eigenlijk niet nodig, want Damian Wilson is het zonnetje in huis. Als hij het podium betreedt, zit de feeststemming er al snel in, zo ook vandaag. Het publiek juicht hem toe als hij ten tonele verschijnt. Tijdens Die With A Bullet staat het geluid echter nog niet goed afgesteld en zijn er wat technische problemen, zodat het openingsnummer niet goed uit de verf komt. De problemen behoren gelukkig snel tot de verleden tijd en derhalve is het met Fall Of America volop genieten. Bijvoorbeeld met de zang van Damian, die bij Headspace beter tot zijn recht komt dan bij Threshold. Zijn ingetogen zang maakt indruk, met name op de verhalende momenten, zoals in Soldiers.

Headspace @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 21-12-2016

Tijdens de instrumentale secties loopt Wilson even naar de zijkant van het podium om de spotlights te gunnen aan bijvoorbeeld gitarist Pete Rinaldi. Niet zonder hem een schouderklopje te geven overigens. Ook de andere bandleden maken contact met elkaar en het is mooi om te zien dat de heren veel plezier in musiceren hebben. Pete en bassist Lee Pomeroy komen bij elkaar om met hoofdgebaren accenten te leggen tijdens de complexe passage. Damian vermaakt het publiek met anecdotes over toen hij krap bij kas zat en tijdelijk bij Pete inwoonde. Alhoewel de verhalen leuk zijn, maken drummer Darby Todd en toetsenist Adam Wakeman (bekend van Ozzy Osbourne en Black Sabbath) wel duidelijk dat het tijd is om weer te musiceren.

Headspace @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 21-12-2016

Waar aanvankelijk de toetsenpartijen nog niet goed tot hun recht komen, doen ze dat wel in het gave Kill You With Kindness, één van de tracks waarbij Pete wisselt tussen de elektrische gitaar en de semi-akoestische gitaar die aan een standaard is bevestigd. Om een enkel foutje van Rinaldi of Todd kunnen de heren wel lachen. Ze maken een ontspannen indruk en afgezien van de weinige missers is het vakmanschap van hoge kwaliteit. Headspace sluit de reguliere set af met Secular Souls, met daarin een ijzersterke prog-passage en een deel waarin de samenzang van allen (behalve Todd) mooi naar voren komt. Na een korte break komt het kwintet nog eenmaal het podium op voor een toegift. Damian split het publiek in tweeën en duikt de gecreëerde ruimte in om daar verder te zingen tijdens een prima uitvoering van The Big Day. Daarna komt de set van bijna een uur en drie kwartier ten einde. In april keert Headspace terug. Zeker iets om naar uit te kijken voor zowel de bandleden als het publiek. Beide hadden het vanavond prima naar hun zin.

Headspace @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 21-12-2016

Setlist Headspace:
1. Die With A Bullet
2. Fall Of America
3. The Science Within Us
4. The Day You Return
5. Kill You With Kindness
6. Soldier
7. Secular Souls

Toegift:
8. The Big Day

Headspace @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 21-12-2016

Setlist Beyond God:
1. Nocturne
2. Prince Creep
3. Sonambula
4. Memories
5. Destination Darkness
6. Sail Away Upon A Cloud
7. Cursed
8. Passion

Beyond God @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 21-12-2016

Met dank aan Eus Straver van Metal Experience voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.