Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Drudkh - Autumn Aurora
Jaar van release: 2004
Label: Supernal Music
Drudkh - Autumn Aurora
Met het in 2003 verschenen debuutalbum Forgotten Legends wist het Oekraïense Drudkh al aardig wat bekendheid te verwerven in de blackmetalunderground, maar het een jaar later uitgebrachte Autumn Aurora kan toch wel als de definitieve doorbraak van de band gezien worden. Dat is ook niet meer dan terecht, want Autumn Aurora is een magistraal en meeslepend album geworden, dat destijds niet voor niets hoge ogen gooide bij veel blackmetalfans.

Een deel van de schoonheid van Autumn Aurora zit in de prachtige productie, die weliswaar enorm gruizig, maar tegelijkertijd warm en haast stroperig klinkt. Het is eenzelfde soort shoegaze-achtig geluid waarmee bands als Wolves In The Throne Room de laatste jaren zo populair zijn geworden. Nu is louter een passende productie natuurlijk nog niet voldoende om een album tot een succes te maken. Er is meer voor nodig, maar Autumn Aurora biedt ook zeker meer dan dat.

Het grootste deel van de schoonheid van deze tweede langspeler schuilt namelijk in de songwriterscapaciteiten van de band. In repetitie kan heel veel kracht schuilen – en dat begrijpt Drudkh als geen ander. Luister maar eens naar een nummer als Summoning The Rain, dat – net als de rest van het album – weinig afwisseling kent, maar wel letterlijk de juiste snaar raakt door de rauwe, melodieuze riff die als een rode draad door het nummer loopt. Summoning The Rain loopt vervolgens naadloos over in het melancholische Glare Of Autumn¸ dat weliswaar ietwat clichématig begint, maar de luisteraar al snel in een verrukkelijke, warme geluidsbrij onderdompelt. Ook bijna tien minuten durende epossen als Sunwheel en het weldadig klinkende Wind Of The Night Forest (met prachtig, geraffineerd drumwerk) weten de luisteraar mee te slepen. Afsluiter First Snow is zelfs bijna pure ambient, maar daarom niet minder mooi.

De subtiel ingezette keyboards (die ter ondersteuning dienen) zijn bovendien in vergelijking met het debuut beter te horen en voegen een mooie extra laag aan de muziek toe, zonder ergens te domineren (iets dat ook totaal niet zou passen bij de natuurlijke ‘flow’ van het album). Autumn Aurora is dus op alle fronten (nog) sterker dan het ook al prachtige debuut Forgotten Legends. Wie zich mee laat leiden door de slepende, buitengewoon sfeervolle nummers, de subtiele, hypnotiserende drumritmes en het rijke geluidspalet, zal na een kleine drie kwartier gelouterd ontwaken.

Eind februari verschijnt met Eternal Turn Of The Wheel alweer het negende volledige album van Drudkh. Het schijnt een terugkeer naar de gloriedagen van weleer te zijn. Ik kan niet wachten.

Tracklist:
1. Fading
2. Summoning The Rain
3. Glare Of Autumn
4. Sunwheel
5. Wind Of The Night Forests
6. The First Snow

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 30 januari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Jeroen op 30-01-2012 om 23:26u
Score: 98 / 100

Briljante plaat! Samen met Microcosmos nog altijd mijn onbetwiste favoriet. Schitterende sfeerschepping en prachtig uitgewerkte nummers. Het bewijs dat je met minimale middelen een prachtig vol en meeslepend resultaat kunt neerzetten.