Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Cradle Of Filth - Evermore Darkly
Jaar van release: 2011
Label: Peaceville Records
Cradle Of Filth - Evermore Darkly
Na de release van het ietwat tegenvallende Thornography in 2006 beginnen steeds meer mensen te twijfelen aan het bestaansrecht van Cradle Of Filth. Hoewel de Britse pioniers in de jaren ’90 tot een van de grondleggers van de symfonische black metal hoorden, lijkt de fut er enigszins uit te zijn. De band herpakt zich echter sterk, met twee uitstekende albums op rij. Zowel Godspeed On The Devil’s Thunder als het laatste werkstuk Darkly, Darkly, Venus Aversa laten horen dat Cradle Of Filth nog steeds in staat is om een stukje vakmanschap te leveren.

De populariteit van de band lijkt dus weer stijgende. Wellicht is dat ook de reden dat enkele maanden geleden de E.P. Evermore Darkly verscheen. Het is een goedgevulde release geworden, met een CD en een DVD. De CD biedt niet veel nieuws. Het nummer Thank Your Lucky Scars is het enige echt nieuwe nummer dat we te horen krijgen. Het is een overblijfsel van de Darkly, Darkly, Venus Aversa-sessies en klinkt vooral erg degelijk. Daarnaast verschijnen er alternatieve versies van vier nummers van die laatste plaat. De verschillen zijn echter minimaal, waardoor de toegevoegde waarde klein is. Slechts de orkestrale versie van Summer Dying Fast is echt de moeite waard en maakt mij nieuwsgierig naar het dit jaar te verschijnen Midnight In The Labyrinth (een release met orkestrale bewerkingen van oudere nummers).

De band gaf zelf al in interviews aan dat de belangrijkste toegevoegde waarde van deze release de DVD is. De DVD bevat een videoclip, een documentaire en een volledig optreden van de band (gefilmd op Graspop). De videoclip is van het nummer Lilith Immaculate, afkomstig van het prima laatste werkstuk Darkly, Darkly Venus Aversa. Het is in feite een typische Cradle Of Filth-clip: professioneel geschoten, goed camerawerk, veel bloed en voluptueuze, schaars geklede dames. De documentaire heeft weinig om het lijf: hier en daar wat tourbeelden, een glimp van de backstage en beelden van fans, allemaal aan elkaar gepraat door Dani Filth. Eigenlijk valt vooral op hoe verrassend mat het er allemaal aan toe gaat, op een enkele zuipavond aan het eind van de tour na. De bij vlagen hilarische beelden van fans zullen bij menigeen een gevoel van plaatsvervangende schaamte opwekken, maar dat maakt het geheel ook wel weer vermakelijk.

Over naar het concert dat de band op Graspop gaf. In ruim een uur krijgt de luisteraar een redelijke dwarsdoorsnede van het oeuvre van Cradle Of Filth, waarbij de nadruk verrassend genoeg op het oudere materiaal ligt. De band opent gewaagd met het afgestofte oudje Heaven Torn Asunder (van Dusk And Her Embrace), maar juist bij dit nummer valt op dat Dani toch steeds meer worstelt met zijn ijzige uithalen. Zijn gekwelde gezicht spreekt boekdelen. De fraaie nieuwelinge Caroline Campbell, voor de gelegenheid gehuld in een kittig jurkje, houdt zich juist verrassend goed staande. Slechts gedurende de kortere versie van Nymphetamine valt op dat zij het toch moet afleggen tegen Liv Kristine’s zoetgevooisde stem, maar dat is natuurlijk absoluut geen schande.

Over de gehele linie valt Cradle Of Filth echter toch enigszins door de mand. Met name bij nummers als Her Ghost In The Fog en Cruelty Brought Thee Orchids kost het Dani duidelijk moeite om de hoge screams te halen en laat hij regelmatig verstek gaan. Laatstgenoemde uitvoering loopt bovendien alles behalve synchroon. Slechts bij The Principle Of Evil Made Flesh (het absolute hoogtepunt van het optreden) knalt de band nog echt goed. Het nummer heeft nog steeds niets aan kracht ingeboet.

In ieder geval kan wel gezegd worden dat deze live-DVD een eerlijk portret van Cradle Of Filth anno 2011 biedt. Dat portret laat echter jammer genoeg vooral een band in zijn nadagen zien, die getuige de laatste CD’s op het creatieve vlak nog genoeg te bieden heeft, maar live toch vooral tegen zijn beperkingen aanloopt.

Tracklist:

CD:

1. Transmission From Hell
2. Thank Your Lucky Scars
3. Forgive Me Father (I Have Sinned) - Elder Version
4. Lilith Immaculate (Extended Length)
5. The Persecution Song - Elder Version
6. Forgive Me Father (I'm In A Trance)
7. The Spawn Of Love And War - Elder Version
8. Summer Dying Fast ("Midnight In The Labyrinth" Breadcrumb Trail)

DVD:

1. You Can't Polish A Turd, But You Can Roll It In Glitter (Documentary)
2. Lilith Immaculate (Promo Video)
3. Humana Inspired To Nightmare (Intro)
4. Heaven Torn Asunder
5. Honey And Sulphur
6. Lilith Immaculate
7. Her Ghost In The Fog
8. Nymphetamine
9. The Principle Of Evil Made Flesh
10. Ebony Dressed For Sunset
11. The Forest Whispers My Name
12. Cruelty Brought Thee Orchids
13. From The Cradle To Enslave
14. Summer Dying Fast (Orchestral Outro)

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 12 januari 2012

Meer Cradle Of Filth:

Cradle Of Filth - Evermore Darkly
Reactie van Een Metalfan op 12-01-2012 om 11:32u

Heb em thuis liggen. De cd blijft lekker in het hoesje rusten, maar de dvd vindt zeer vaak de weg naar de dvd-speler, leuke optreden!

Cradle Of Filth - Evermore Darkly
Reactie van Smetsar op 12-01-2012 om 11:44u

Ik ben niet akkoord met uw beschrijving van de dvd. Ik vind dat Dani's zang zeker nog goed te pruimen valt hoor, verbazingwekkend goed zelf. Het is jammer dat hij niet meer zo zingt op de albums. Ik was bij het optreden en ik vond ze echt wel heel goed. Ook leuke setlist, met veel ouder werk. Ik heb alleen mijn vraagtekens bij Dani's kapsel.

Cradle Of Filth - Evermore Darkly
Reactie van Mich666 op 12-01-2012 om 17:10u

De cd zet ik af en toe op. Voor de DVD heb ik nog geen tijd gehad. Schande. Nu ik was ook op het optreden. CoF is ofwel zwaar klote ofwel zalig. Deze keer was het zalig. En wat betreft moeite. Ik heb betaald ... dat ze bloed zweten godverdomme :)

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.