Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Krisiun - Ageless Venomous
Jaar van release: 2001
Label: Century Media Records
Krisiun - Ageless Venomous
Het Braziliaanse deathmetalensemble rondom de Kolesne-broeders staat na meer dan twintig jaar nog altijd in de eredivisie van de extreme metal. Met het kersverse album The Great Execution op zak zullen dan ook ongetwijfeld weer de nodige zalen in binnen- en buitenland verpulverd worden. De bevlogenheid, intensiteit en de krachtpatserij waarmee de band opereert, dwingt dan ook al jaren respect af, zeker aangezien de kwaliteit van de albums steevast hoog tot zeer hoog is. In feite is het enige nogal gemengd ontvangen album alweer tien jaar oud.

Ik heb het dan natuurlijk over Ageless Venomous, het vierde album van Krisiun. Hoewel weinig mensen kanttekeningen plaatsten bij de kwaliteit van de nummers, is het vooral de productie die het moest ontgelden. De gortdroog doorratelende drums klinken op deze plaat namelijk bijzonder kunstmatig en dat viel bij niet iedere liefhebber van de band in de smaak. Toch is een pleidooi voor deze plaat wat mij betreft wel op zijn plaats. Sterker nog: wat mij betreft is Ageless Venomous zelfs een van de beste albums uit de geschiedenis van Krisiun.

Dat komt ten eerste door de enorm vette en goed gestructureerde nummers. Droge productie of niet, iedereen zal het met me eens zijn dat Ageless Venomous qua composities simpelweg uitstekend in elkaar zit. Luister maar eens naar ongenadig hakkende nummers als Perpetuation, het titelnummer, Saviour's Blood en het instrumentale, onnavolgbare Serpents Spectres. Stuk voor stuk nummers die vol staan met vette riffs, vurige solo’s, lompe breaks en – jawel – genadeloos drumwerk. Gek genoeg vind ik het mechanisch klinkende drumwerk dan ook juist perfect passen bij deze plaat. In zekere zin wordt de haast onmenselijke prestatie die Max Kolesne aflevert hierdoor alleen nog maar extra benadrukt.

Maar zelfs degenen die deze mening niet met mij delen, kunnen niet om het belachelijk hoge niveau van Ageless Venomous heen. Dit album laat namelijk 99% van de overige deathmetalbands achter zich. Er zijn namelijk maar weinig bands in staat om sublieme speltechniek, snelheid en muzikale krachtpatserij zodanig te koppelen aan ijzersterke, pakkende composities dat het resultaat zowel overdonderend als catchy is. Krisiun slaagt er hier met vlag en wimpel in. Ageless Venomous is wat mij betreft dan ook een album dat na tien jaar nog niets van zijn kracht heeft verloren. Verplichte kost voor deathmetalfanaten!

Tracklist:
1. Perpetuation
2. Dawn Of Flagellation
3. Ageless Venomous
4. Evil Gods Havoc
5. Eyes Of Eternal Scourge
6. Saviour's Blood
7. Serpents Spectres
8. Ravenous Hordes
9. Diableros
10. Sepulchral Oath

Score: 88 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 november 2011

Koop dit album in

Meer Krisiun:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van iron_dennis op 29-11-2011 om 00:18u
Score: 84 / 100

Een hele aparte plaat vanwege de productie. De drumsound zal veel mensen afschrikken. Toch zijn de nummers idd enorm sterk. Kun je dus tegen de productie dan is deze schijf zeker genietbaar.